Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Debütált a Volán gyorsjárata

Tegnap debütált a Tisza Volán – már ami a szegedi és vásárhelyi vasútállomás közt ingázó gyorsjáratot illeti. Júniustól ugyanis a Hód-Mező helyett az állami társaság szállítja az utasokat. Mi is teszteltük a járatot: a buszok tényleg alacsonypadlósak és légkondicionáltak, és már az első napon majdnem ugyanannyi idő alatt értek egyik városból a másikba, mint elődeik.
A hód-mezős járat sárga színéből jutott a Tisza Volán buszának táblájára. Fotó: Tésik Attila
Eltűntek a szegedi és vásárhelyi megállókból azok a sárga táblák, amelyeken a két város vasútállomása közt gyorsjáratot üzemeltető Hód-Mező menetrendje volt olvasható. A változás azonban nem szúr szemet: kicsit nagyobb, de ugyanolyan árnyalatú feliratok kerültek ugyanis a régiek helyébe, ezeken most már a Tisza Volán Zrt. neve olvasható. Lapunkban többször írtunk arról, hogy a Hód-Mező helyett tegnaptól az állami társaság működteti ezt a gyorsjáratot.

Reggel a Budapesti körúti megállóban arról faggatunk egy szegedi pedagógust, tud-e a változásról. A fiatal nő elmondta: sajnálja a Hód-Mezőt, mert eddig azzal utazott. Korábban próbálkozott a Volánnal is, de úgy tapasztalta, a vásárhelyi társaság buszai gyorsabbak, sofőrjei pedig kedvesebbek.

Utóbbi észrevételét azonnal cáfolta a megállóba érkező – a feltételeknek megfelelő, azaz alacsonypadlós, klimatizált – volános gyorsjárat vezetője. Buza János készségesen állta kérdéseinket, előbb azonban arról is megbizonyosodtunk, hogy elfogadják a Tisza Volán bérleteit, a Hód-Mező tömbösített jegyét, s az utóbbi cég olcsóbb tarifáját alkalmazzák.

Befut a Tisza Volán autóbusza a Kálvin téri megállóba Vásárhelyen
Kezdő még ezen a vonalon, mesélte a középkorú sofőr, így kora reggel az utasoktól érdeklődött, mely utcákon közelítse meg a vásárhelyi állomást. Azt is megtudtuk, hogy hód-mezős kollégáik segítőkészek, hiszen egy sofőrjük átment az egyik volános busszal Szegedre, s elmagyarázta, ők eddig hogyan csinálták, s milyen praktikákkal lehet tartani a menetidőt. Buza János egyébként elárulta: azt már néhány órás tapasztalat alapján leszűrte, bizony kilencvennel kell menni ahhoz, hogy addigra átérjen, amikorra kell. Volt néhány utasa, aki kérte: olyan megállóban tegye le, ahol a hód-mezős is letette, bár nem lett volna muszáj. Buza János azt mondta, természetesen ennek sincs akadálya. Egyébként a Volán is párban indítja a buszokat, amikor az utazók száma indokolja.

Vásárhelyre érkezve ismét kifaggattuk a szegedi tanárnőt, elégedett-e a szolgáltatással. A busszal nincs probléma, mondta, a sebességgel annál inkább. Lassabban jött, állította, hiszen kilenc után öt perccel ő már bent szokott lenni a zeneiskolában, kilenc óra egykor viszont még a Tóalj utcai megállóba kanyarodott a busz, bár Szegedről percekkel korábban indult, mint a menetrend szerint kellett volna. Kolléganője hozzátette: ez csak az első nap, tulajdonképpen próbaidő még.

Teszt

Összehasonlítottuk a Hód-Mező és a Tisza Volán egy-egy járatát. A vásárhelyi társaság egyik utolsó buszára szerdán délután 14 óra 38-kor szálltunk fel a Kossuth téren. Lemértük a menetidőt: szinte pontosan 21 perc alatt tette meg az utat a Budapesti körúti megállóig. Tegnap délután ugyanebben az időpontban már a Volán-járattal indultunk, az út .... volt. Mindkét buszon jutott ülőhely, s maradt néhány szék üresen.

Két órával később a vásárhelyi Kálvin téri megállóban, éppen a Hód-Mező irodája előtt néztünk szét. Körülbelül tucatnyian vártak a buszra, köztük volt a szikáncsi Németh Zoltánné is. Elmondta: kár, hogy nem a vásárhelyi cég végzi továbbra is ezt a szolgáltatást, hiszen nem véletlenül utazott eddig velük. Most azonban nincs más választása, próbára teszi a Tisza Volánt.

Megkérdeztük Vecseyné Bartók Andreát, a Hód-Mező vezetőjét, hogyan telt az első gyorsjáratok nélküli nap. Elmondta: a hónap közepéig még tart az iskolai kirándulások szezonja, azután is lesz különjáratuk – majd meglátják, hogyan boldogulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronz és különdíj a négykezesversenyen

Két hódmezővásárhelyi lány harmadik helyet ért el, két fiú pedig különdíjat kapott a… Tovább olvasom