Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Decemberre megújul a központ

Hódmezővásárhely - Jól halad az 1,2 milliárdos Agora-projekt, vagyis a korábban Petőfi névre hallgató Bessenyei Ferenc Művelődési Központ felújítása.
A görögkeleti parókia helyén felhúzott új épületszárny szerkezetkész, jelenleg külső és belső betonozási és szakipari, gépészeti munkák folynak. Elkészült a tető, és már gyártják a homlokzati nyílászárókat.

Az 1953-as építésű PMK-ban is szorgoskodnak: a pinceszinten elkészült a vasbeton lemezalap, a falak és az afölötti födém. Elbontották a nézőtér feletti tető egy részét, az udvaron megépítették az átemelő aknákat. Az eredeti faszerkezetű üvegfalat állítják majd helyre a műemléki védettségű ingatlan Dr. Rapcsák András út felőli főhomlokzatán. Meg kell még építeni a színpadot, a nézőteret, elvégezni a belső gépészeti és elektromos szereléseket.

A Tornyai-múzeum melletti gödörben is dolgoznak. Fotó: Szilágyi Gergely
A Tornyai-múzeum melletti gödörben is dolgoznak.
Fotó: Szilágyi Gergely

A tervek szerint december végére lesz kész a minden igényt kielégítő, teljesen akadálymentesített, több korszerű előadóteremmel felszerelt, a régi és az új ingatlant is magában foglaló Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Van olyan elgondolás is, miszerint az új épületszárnyat szeretnék augusztus végén átadni. Az elképzelések szerint a megújult létesítmény a kultúra és az oktatás központja lesz Hódmezővásárhelyen.

Az 1,1 milliárdos Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program a belváros több épületét érinti, és 2012 első negyedévére zárulhat. A Tornyai János Múzeummal szomszédos sarki épületet elbontották – jelenleg nagy gödör tátong a helyén –, és kitűzték az új épület alapjait. A közgyűjtemény épületének alapjait megerősítették, illetve elvégezték az átalakításhoz szükséges belső bontásokat. Az Alföldi Galérián is dolgoznak: felvonult a kivitelező, és jelenleg a tető javítása, cseréje zajlik.

Olvasóink írták

 • 13. bubuska73 2011. június 07. 09:12
  „Hirtelen a város összes tanuló vezetője ott kóválygott a kereszteződés körül.
  Ez jó!!! :) Gondolom kihasználták,hogy ilyet is lehet gyakorolni. Ezzel is lassítva az amúgy se zökkenőmentes közlekedést! Ja,és igen! A Délmagyar tényleg nem írt róla!”
 • 12. booo 2011. június 06. 21:22
  „11. bubuska73
  Köszönöm, olvastam, de a Délmagyar akkor sem ír róla egy sort se.

  A körforgalmi rend kicsit érdekes lesz, nagyon szűk az út és a biciklisek is párhuzamosan haladnak. Remélem nem taposnak agyon senkit. Mondjuk nem értek a közlekedés szervezéshez, de miért nem tesznek ki egy sebességkorlátozást és egy ideiglenes jelzőlámpát.
  Ma többször jártam a csomópontban és teljes elismerésem a tűző napon forgalmat irányító rendőröknek. Volt egy rendőr aki cifrán forgatta a botját, figurázott és fújta a sípját. Volt egy balfék aki a testére merölegesen hajtott be és egyből leintette. A hasát ütötte a rendőr a bottal közben sípolt és 5 másodperc alatt elmagyarázta az autósnak hogy a hasa és háta tilost jelent. Kissé mulatságos és szokatlan volt a látvány, de akkor is vérprofi volt. Kicsit később egy hölgy irányított, sokkal jobban, érthetőbb mozdulatokkal, minden cicoma nélkül.
  Hirtelen a város összes tanuló vezetője ott kóválygott a kereszteződés körül.”
 • 11. bubuska73 2011. június 06. 13:34
  „7. booo
  Van ahol megírták!
  http://promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=96870”
 • 10. Én2 2011. június 06. 10:39
  „Miért is nem a vásárhelyi emberek döntenek a név viselésről, mit önkényeskednek. Nagyon jó a Petőfi Műv. Közp. ne vegyék el ezt is a vásáhelyiektől.!! Szerintem mindent Lázár-nak kellene keresztelni akkor jó lenne??”
 • 9. UtólagKapitány 2011. június 05. 09:20
  „Jól halad, ja... Mióta is? Miért kellett átkeresztelni? Mennyibe kerül? Fujj undorító, ami itt folyik...”
 • 8. Cheguevara 2011. június 05. 09:07
  „Maradjon csak Petőfi Sándor Művelődési Központ. Ki az a Bessenyei Ferenc és miért kell róla művelődési központot elnevezni ?”
 • 7. booo 2011. június 04. 21:06
  „A Deák- Szántó sarkán -ahol a nagy kráter található, kiszedték a 12 méteres villanykaró mellől az összes földet. A mai napon fél 7 körül ki is dölt. Az út felett átfeszített összes jelzőlámpa az úttest fölött 1.5 méterre lóg, csomópont lezárva, mindenfele rendőrök irányítanak.
  Szerencse hogy nem borult ki teljesen és nem ütött agyon senkit!
  Kíváncsi vagyok megírja-e ezt a délmagyar..
  Ha kell kép, én csináltam párat.”
 • 6. bubuska73 2011. június 03. 21:41
  „5. booo
  Na ez az! Ezért nem értettem én se,hogy miért épp Bessenyeit választották. Ha már annyira nem csípik Petőfit,akkor legalább választhattak volna olyan hírességet aki büszke volt arra,hogy innen indult! Pl. : Antal Imre,hogy csak egyet említsek. Vagy kérhettek volna javaslatokat az itt élőktől. Nem tudom Bessenyei kinek volt ennyire a szíve-csücske,de nagyon sz@r választás volt! Amúgy meg úgyis mindenkinek PMK marad!!”
 • 5. booo 2011. június 03. 20:49
  „Az tényleg csak Petőfi marad! Nem tudom én sem megszokni Bessenyei nevét, részben azért mert láttam egy TV interjút amiben szapulta a várost és kijelentette, utál idejönni.
  Szal, inkább Petőfi.
  A mellékel kép valami régi lehet, mert az nem a Deák-Szántó sarkán készült. A háttérből úgy látom inkább a szétbombázott PMK az.”
 • 4. szalámibör 2011. június 03. 19:29
  „Tegyük fel idejönne egy cég,kit lehetne alkalmazni ügyvédeket? a szakmunkás képzés romokba hever...
  Ja és én2 tipusu naplopó kénne a rákba nem fizetném az ingyenélő egésznapi forumozást...”
 • 3. Én2 2011. június 03. 16:58
  „Kit érdekel jobban örülne a vásárhelyi ember ha mhely jönne létre ilyen nagy reklámmal.”
 • 2. DMagóg 2011. június 03. 12:24
  „PMK marad az!”
 • 1. Írástudatlan 2011. június 03. 11:57
  „A képem valami üzemcsarnok építése látható?
  Vagy csak megint megy a parasztvakítás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 kiscica keresi gazdáját

Hódmezővásárhely - Három alomból összesen 16 gyönyörű kismacskája született a vásárhelyi Makó… Tovább olvasom