Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Decembertől őrök helyett automaták Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Decembertől automaták válthatják fel a parkolóőröket Vásárhelyen. A fizetős parkolási rendszer megváltoztatásáról mai ülésén dönt a vásárhelyi közgyűlés. Vásárhelyen 650 parkolóhelyért kell fizetni, óránként száz forintot.
A vásárhelyi belvárosban május óta parkolóőröknél kell fizetni óránként száz forintot azoknak az autósoknak, akik fizetős helyen állítják le járművüket. A parkolóőröket az önkormányzat alkalmazza, munkaszerződést kötöttek velük és minimálbért – bruttó 65 ezer 500 forintot – kapnak.

A rendszer nyereséges, ennek ellenére a város változtatni szeretne rajta. A szerdai közgyűlés elé kerül az az előterjesztés, amely erről a szól. A tervek szerint automaták váltanák fel a parkolóőröket.
Ha a képviselők többsége elfogadja ezt a javaslatot, akkor akár már decembertől e rend szerint fizethetnek az autósok. Ehhez persze az is kell – a többségi igen után –, hogy sikeres legyen a kiírt közbeszerzési eljárás.

Mintegy 650 parkolóhelyért kell fizetni Vásárhelyen, munkanapokon reggel 8 és délután 5 óra között. Ekkor igen foghíjas képet mutatnak a parkolók, mivel sokan a központtól ugyan távolabbi, de ingyenes parkolót keresnek. Délután 5 után viszont benépesülnek a korábbi fizetős helyek is.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a jelenlegi fizetős parkolási rendszer nyereséges. Ha nem így lenne, akkor már rég más alternatívát dolgoztak volna ki az illetékesek.
Forrai Gábortól, a Szegedi Közlekedési Társaság forgalmi és parkolási igazgatójától megtudtuk, hogy a vásárhelyi polgármesteri hivatal tájékoztatást kért tőlük, hogyan is működik a megyeszékhelyen a fizetős parkolási rendszer.

– Mi 1996-ban vezettük be a zónás parkolást. Ez azt jelenti, hogy a belvárost felosztottuk: a központban kell a legtöbbet fizetni a parkolásért, s ahogy haladunk kifelé, egyre olcsóbb. Ezzel az a célunk, hogy a városmagból kiszorítsuk a járműveket – mondta az igazgató.

Korábban a Tisza-parti városban is parkolóőrök szedték a pénzt. Forrai kiemelte, hogy az majdnem veszteséges volt, mert több őr is saját zsebre dolgozott. Az automatás megoldást pedig azért nem választották, mert 2005-ös árakon nézve 200 millió lett volna a bevezetése. A másik ok: az automaták üzemeltetésének költsége a másfélszerese lett volna a zónás rendszerűének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól járt a válással a vásárhelyi múzeum

Hódmezővásárhely - Országos hírű budapesti kiállítással hívja fel magára a figyelmet a… Tovább olvasom