Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Denevérek vertek tanyát a vásárhelyi tízemeletesben

A fugába fészkelték be magukat a denevérek egy panelházban Hódmezővásárhelyen. A lakók nem tudnak a zajtól pihenni, ráadásul az állatok összepiszkítanak mindent.
– Legalább két éve itt vannak – meséli Szél Lajosné, akinek ablaka fölé egy mélyedésbe költöztek be a denevérek. Bár a probléma ezek szerint nem új keletű ebben a vásárhelyi panelházban, a lakóközösség mégis most nyújtotta be panaszát a Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezethez. A házmester Bereczki Imre szerint az ötödiken az egyik új lakó szólt először neki, majd Csányi Rita elnöknek.

– Mondtam, hogy legelőször is a főnökasszonnyal beszéljen – magyarázza a lakók által csak Imre bácsiként ismert házmester. Elmondása szerint eddig tíz ember jelezte felé az állatok jelenlétét.

– Engem nem zavarnak, de ilyenkor ősszel hihetetlenül nagy zajt csapnak – folytatja Szél Lajosné, érdeklődésünkre, hogy két év alatt miért nem derült fény a denevérekre. A folyamatot az új lakó indította be, akit nem találtunk otthon. Ő tett bejelentést a zajról, és a piszokról.

faliújságra kiakasztott levélben tudatta a panelban élőkkel, hogy a denevérek a panelek közötti fugában élnek
Faliújságon tudatták a lakókkal, hogy denevérekkel élnek.
A szerző felvétele

Az elnök asszony egy, a faliújságra kiakasztott levélben tudatta a panelban élőkkel, hogy a denevérek a panelek közötti fugában élnek, így azt teljesen meg kell bontani – némely lakásnál a redőnyt, párkányt is le kell szedni.

Ez mi ez?

A denevérek főként gyümölcsevők, de szívesen fogyasztanak rovarokat is. Magas páratartalmú, széltől, és hidegtől védett helyen élnek meg, ahol fészket építenek, és téli álmot alszanak.

 
Mivel védett állatok, így mentésük is speciális, hiszen először meg kell teremteni nekik a megfelelő életkörülményeket. Csak ez után fogják be és viszik el őket, és hozzák helyre azt, amit a mentésénél a szakemberek kénytelenek megbontani.

– Lehet, hogy még a télen is itt lesznek a denevérek – feleli kérdésünkre Imre bácsi, hogy meddig kell még a lakóknak a zajtól és az ürüléktől szenvedniük. – Hétfőn nyújtom be a hivatalos kérvényt, azután ha lassan is, de elindul a folyamat. Mivel védettek, így sokkal rosszabb a helyzet, mintha például galambokról lenne szó.

– Nálunk még nem jelentek meg, de az alattunk lakónál igen – mondja a hatodikon élő Éva. „Nem tudunk tőlük pihenni, vijjognak, kaparják belülről a falat, zajonganak. Ez az állapot lassan tűrhetetlen."

Olvasóink írták

 • 11. rastaman 2013. november 14. 08:00
  „A lakók sokkal károsabbak környezetükre, mint a denevérek. nem hiszem, hogy olyan rettenetes nagy zajt csapnának. nem elefántok ezek a szegény kis állatok.
  Egyébként azt jelzik jelenlétükkel, hogy egészséges a környezet.”
 • 10. gömböskosbor 2013. november 11. 20:58
  „Éljetek csak együtt a csótányokkal, egerekkel, patkányokkal, vérszívó poloskákkal, ha nektek úgy tetszik. Egészségetekre. Csak ne legyen kötelező.”
 • 9. Csihiró 2013. november 11. 17:35
  „Nekünk is laktak az ablakunk sarkában és mi örültünk nekik. Igazán sajnálom, hogy valamiért nem találják már vonzónak és már nem jönnek. Azért remélem a baglyok megtalálják majd az ideális alvófájukat talán nem a tök üres, puccos szálloda mellett.”
 • 8. FeLőllem3. 2013. november 10. 19:33
  „Ennyi erővel a szomszédtól is meg szabadulhatnánk, hisz betegségeket terjeszthet.
  Ez csak kifogás, arra, hogy minden élőlényt kiöljünk magunk körül, holott az ember a legveszélyesebb magára és környezetére.
  Amikor a halott világ lesz körülöttünk persze majd sajnálkozunk.

  A belvárosból száműzzük a baglyokat mindenféle szélcsengővel, hogy ne piszkítsanak a járdára, de ha patkány invázió van akkor csak siránkozunk.

  Ez normális?

  A denevérek kitelepítésével meg a szúnyogok és már káros rovarok szaporodnak el és fertőző betegségeket kapunk el, illetve az irtószerekkel vegyszereket juttatunk magunk mellé és saját magunkat is le mérgezzük.

  Hány embernél tapasztalható valamilyen idegrendszeri és immunrendszeri károsodás ez mind a mérgektől van és nem a denevérektől vagy más élőlényektől.
  Ha választani kell inkább a denevéreket választanám, mint a mérgeket és abból származó betegségeket.”
 • 7. cumania 2013. november 10. 19:12
  „6. gömböskosbor 2013.11.10. 16:20
  Amúgy rendben vagy?”
 • 6. gömböskosbor 2013. november 10. 16:20
  „A denevérek többek közt vérszívó poloskát is terjesztenek, meg kell szabadulni tőlük.”
 • 5. FeLőllem3. 2013. november 09. 20:45
  „3.igazságkereső:
  Gyűjtsd össze és add el a műtrágyának.
  Szerintem is ideje lenne megtanulni együtt élni az élővilággal, ne jussunk már odáig, hogy semmi élőlényt nem tűrünk el magunk mellett.
  Szerintem örüljenek, hogy valami élet van mellettük.
  Nálam tavasztól őszig fecskék vannak, majd télre jönnek a baglyok és hiányoznának ha nem lennének.
  Ha zavar a hang füldugót javaslok és megoldódott a helyzet és az állatok is békében el lesznek az emberek mellett.”
 • 4. cumania 2013. november 08. 23:29
  „Amikor panelban laktunk, nálunk is voltak. Én szerettem őket.Még játszottam is velük. :) Összedörzsöltem az ujjaimat, arra mindig odajöttek. Aranyosak és a szúnyogokat is megfogják!”
 • 3. igazságkereső 2013. november 08. 18:09
  „#2. macs 2013.11.08. 12:29 De ha minden reggel Te is arra ébredsz,hogy az erkélyedet teljesen beteríti az ürülékük, akkor is ugyan ez lenne a véleményed?! Nem könyörögnöd kell, hanem egy kis empátiával is kellene rendelkezned mielőtt bármilyen hszt-t megírsz!”
 • 2. macs 2013. november 08. 12:29
  „Könyörgöm, irtsunk ki minden élőlényt, mert zavarnak minket! :-D”
 • 1. balihoho 2013. november 08. 07:20
  „Nagyothalló barátomat, egyáltalán nem zavarja a jelenség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 millió kispiacokra

A tanyasi termékek piacra jutást segíti a pénzzel a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás. Tovább olvasom