Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Denevérrandevú

Mártély - Az emberek a középkor óta félnek a denevérektől: a bőregér csupasz szárnya sok ábrázoláson megjelent, a babonásak a túlvilágról visszatérő lelkeket látták bennük. Magyarországon 28 fajuk honos, de mindegyik teljesen ártalmatlan: rovarevők.
A repülő emlősök barátai rendszeresen találkoznak – most három napon keresztül nekik ad otthont a mártélyi holtág, Erdélyből és a Felvidékről is jöttek. – A Dél-Alföldön 10-12 denevérfaj él, Mártélyon és környékén a törpe, a durva vitorlájú, a korai, a vízi és a tavi denevér a jellemző – halljuk Paulovics Pétertől. Még biológushallgatóként került közelebbi kapcsolatba ezekkel a repülő emlősökkel, szakdolgozatát is róluk írta. Ma ő szervezi a találkozókat. Mártélyon péntek délben terepbejárást tartottak, valamint hálózási és detektoros megfigyelést.

A háromnapos, vasárnapig tartó találkozó tudományos seregszemle is: öt nemzeti park képviselteti magát. A Kárpát-medencében élő denevérek egyre fogynak, mivel folyamatosan szűkül életterük: nem csak a turizmus, a barlangászat, de például a templomtornyok díszkivilágítása is riasztja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen fejlesztik a távfűtési rendszert

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen önkormányzati tulajdonú a távhőszolgáltatás, és mindent megtesznek… Tovább olvasom