Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Derítők miatt salétromos a kőfal

Derítők miatt salétromos a kőfal
Hódmezővásárhely - Több helyen kritikus állapotú az árvízvédelmi kőfal a rávezetett esőcsatornák miatt - hívta fel a figyelmet Hegyi Endre helyi fényképész fotókkal dokumentálva egy lakossági fórumon.
A víz hatására moha és egyéb zöld telepszik meg a falban, és szétroncsolja a téglákat.

– Az árvízvédelmi kőfal Hunyadi és Királyszék utcai szakaszát tavaly ősszel újítottuk fel – közölte Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere. Elmondta: a rossz, porladó téglákat kicserélték a több mint 100 éves falban, a kapukat a Csillag, a Korona és az Árvíz utcánál kijavították, a kisebb helyi ajtókat megszüntették, a falat borító növényzetet eltávolították.
 
A szürke és fehér foltok mutatják a salétromosodást. Fotók: Imre Péter
A szürke és fehér foltok mutatják a salétromosodást.
Fotók: Imre Péter

– A különböző esőcsatornákat megszüntettük vagy szakszerűen kivezettük, hogy a víz ne érje többé a kőfalat – tette hozzá az alpolgármester. A felújítást folytatni akarja az önkormányzat – saját forrásból –, de éppen a legkritikusabb helyen ütköznek akadályba. – A Királyszék utcától a Zrínyi utca végéig ugyanis a kőfal előtti területek magánkézbe kerültek, kiskerteket alakítottak ki, ezek hátráltatják a rekonstrukciót – mondta Hegedűs.
 
Forró Sándor
Forró Sándor

A kőfal mentén sétálva sok portánál láthattunk kivezetett esőcsatornát, de olyan is akad, ahol a melléképület tetejéről folyik a víz. Forró Sándor elmondta, úgy alakították ki az ereszt, hogy az a város jelképének számító kőfalat ne rongálja. Ehhez csatlakozott a 40 esztendeje ott lakó Orbán István is. A legnagyobb kárt nem a víz – a zuhogó eső egyébként is éri a rézsútos falat –, hanem a korábban kialakított derítők okozták. Ezek miatt salétromosodott a fal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiai játékok összes kabaláját ismerik már a vásárhelyi diákok

Az olimpiai játékok összes kabaláját ismerik már a vásárhelyi diákok
Az Eötvös-iskola diákjai is részt vettek az első nemzetközi kvízversenyen. Tovább olvasom