Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Diákjaik jelentették a családot

Hódmezővásáhely - 75. születésnapját ünnepelte nemrég Nagyillés Mihály és felesége – a vásárhelyi pedagógus házaspár egész életét a tanítás töltötte ki. Sok egykori diákjukkal ma is tartják a kapcsolatot.
Mindszenthez és Hódmezővásárhelyhez is ezer szállal kötődik Nagyillés Mihály és felesége, Bányai Mária. Mindketten az alföldi kisvárosból származnak, a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban ismerkedtek meg, akkor még nem sejtették, hogy szerelem és házasság lesz a vége.

– Szegeden tanultunk főiskolán, illetve egyetemen, és tulajdonképpen a vonaton jöttünk igazán össze – emlékezett Nagyillés Mihály. – 5 évig – mai szóval élve – jártunk, és 1959-ben házasodtunk össze. Mindketten pedagógusok lettünk: én kémia–fizika szakon végeztem az egyetemen, Mária földrajz–rajzon a főiskolán.

A diploma megszerzését követően Mária Szentesen, Mindszenten, majd Vásárhelyen tanított általános iskolában, utóbbi városban a Szent Istvánban, onnan ment nyugdíjba 1990-ben. Párja sem volt vándormadár: a közgének is becézett Frankel Leó Közgazdasági Technikumban kezdett tanítani, és lett 1964-től az intézmény igazgatóhelyettese, majd 1967-től igazgatója, 1995-ben ment nyugdíjba. A közelmúltban – tavaly szeptemberben és decemberben – ünnepelték 75. születésnapjukat.

– Minden iskolában szerettem dolgozni, a kollégákkal, a szülőkkel és a gyerekekkel is jó volt a kapcsolatom – mesélte Mária. – Jártunk az osztályokkal kirándulni, túrázni, hiszen a párom alakította meg Vásárhelyen 1958-ban a természetjáró és tájékozódásifutó-mozgalmat, az ő tanítványa volt a későbbi világbajnoki bronzérmes, Rostás Irén. Nekünk nincs gyerekünk, az iskola, a tanítványok jelentették a családot. Szerettük őket, mert sohasem voltak gonoszak vagy rosszindulatúak, legfeljebb csibészek.

Nagyillés Mihály és felesége, Marika életét a pedagóguspálya is összeköti. Fotó: Frank Yvette
Nagyillés Mihály és felesége, Marika életét a pedagóguspálya is összeköti.
Fotó: Frank Yvette

A fiatalok bánatukat, örömüket megosztották velük, tanúi lehettek diákszerelmeknek, csalódásoknak, kiborulásoknak. Különösen első tanítványaikkal – akik ma már nagypapák, nagymamák – ápolnak jó kapcsolatot, egy egyszerű bevásárlás is 1,5–2 óráig tart, mindig találkoznak, beszélgetnek valakivel. – Mostanában megkérdezzük: van-e munkahelyed, ott dolgozol-e, ahol korábban. Sajnos nem mindig kapunk igenlő választ – közölte Nagyillés Mihály.

Mindig volt kutyájuk, most a 13 éves puli, Csibész a családtag. Elődjének, Bodrinak a rokonságában akadt, aki a Kennedy család kedvence volt: „dédnagyapja" világgyőztes volt. A kertészkedés is kikapcsolja Nagyilléséket, a málnaszörpöt saját termésű málnából készítik.

– Az utazás volt a tanítás mellett a másik hobbink, Magyarországot bebarangoltuk, Erdélyben is szinte minden évben jártunk, és Skandinávia kivételével Európa minden országában pihentünk. Általában az országhoz kötődő ásványokat, kagylókat, korallokat, valamint népzenei lemezeket hoztunk. Utóbbiakat manapság is rendszeresen hallgatjuk, nosztalgiázunk – mesélték.

Olvasóink írták

 • 5. lisa01 2011. január 25. 11:13
  „Sok boldog születésnapot, Igazgató Úr!
  Egy elégedett diákja 1982-1986-ból. Legutóbb, néhány napja a fogorvosnál volt szerencsém Önnel találkozni.
  Még sok-sok évig egészségben, szeretetben teljenek napjai Feleségének,és Önnek.”
 • 4. Rosmary53 2011. január 24. 14:50
  „Elolvastam többször is a címet, és az segített az értelmezésében, hogy az alatta lévő szöveget elolvastam.... aha, szóval így már más a szó "jelentése".”
 • 3. Beth 2011. január 23. 18:59
  „Enyhén félreértelmeztem a címet, hiányzik egy szó belőle.
  Tisztelet nekik mindenért, bár én nem ismertem őket.”
 • 2. qutya 2011. január 21. 21:47
  „Nekem igazgatóm és kémia tanárom volt Nagyillés Mihály. Csodálatos pedagógus volt. A diákokkal mindig tudott bánni. Köszönöm a közgében eltöltött 4 évet. /1974-1978/”
 • 1. Pepejeans 2011. január 21. 12:23
  „Tisztelettel gratulálok. Mihály bácsi igazgatóm volt, mindig kedvesen, aranyosan bánt velünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három évig árulják a házakat

Akár 3 évig is eltarthat, mire egy mindszenti, mártélyi vagy székkutasi ingatlan gazdát cserél. Tovább olvasom