Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Diákok a kenyérgyárban

Nem akarok pék lenni, mert korán kell kelni és nem bírom a meleget – mondta nevetve tegnap délelőtt egy diák a vásárhelyi kenyérgyárban. A kettős jubileumát ünneplő Kiss Lajos Általános Iskola tanulóinak üzemlátogatást szerveztek, a gyerekek ekkor ismerkedtek meg többek között a kenyérkészítéssel is.
Kétkezes. Domján Zsolt és Dobai Dániel közösen fogja a péklapátot. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi kenyérgyár nagykapuja előtt tegnap kora délelőtt várakozó gyermekek közül néhányan megjegyezték: olyan finom péksüteményillat száll, hogy megéheztek. A Kiss Lajos Általános Iskola diákjainak csak röpke fél órát kellett kibírniuk, mert az üzemlátogatás után megkínálták őket a kemencékből alighogy kivett finomságokkal.

A tanulókat a gyár üzemvezetője, Balog Zsuzsa vezette körbe. Elsőként megnézték azokat a hatalmas silókat, amelyekbe a tartálykocsik hozzák a lisztet. Egy óriási hengerbe ötventonnányi kenyéralap fér. A felsős diákok nemcsak nézelődtek, hanem kérdéseket is tettek fel. Kíváncsiak voltak, miből lesz a kenyér, milyen gépekkel dolgoznak és így tovább. Biológia–földrajz szakos tanárnőjük, Borbély Andrásné Radinkó Mariann még egy kérdőívet is összeállított nekik, amit csak akkor tudtak helyesen kitölteni, ha figyeltek.

Trapiti a suliban

Darvasi László író, lapunk munkatársa tartott író-olvasó találkozót tegnap délelőtt a Kiss Lajos Általános Iskolában. – Örömmel elfogadtam a meghívást, mert friss diplomásként itt kezdtem el tanítani még 1986-ban, s két évig oktattam a felsősöknek magyart, valamint történelmet – mesélte a Trapiti, valamint a Trapiti és a borzasztó nyúl című gyermekkönyvek szerzője. Darvasi László felolvasót műveiből, majd elbeszélgetett a diákokkal. Megtudtuk tőle, hogy már tizenhat esztendeje nem járt az intézményben. Azóta sok minden megváltozott, többek között az ő idejében még néhány teremben telente dobkályhával fűtöttek.

A hetedikes Pap Lajos még nem tudja, hogy mi lesz belőle, ha végez, de pék biztos nem. Ezt azzal indokolta, hogy nem szeret korán kelni, s nem bírja a meleget. Látogatásuk alkalmával nem működött ugyan a kemence, de megtudták, amikor felfűtik 260-270 Celsius-fokra, körülötte csak egy vékony pólóban lehet megmaradni. Török Csaba bevallotta, hogy nem ilyennek képzelte a kenyérgyártást. A szintén hetedikes fiú azt várta, hogy még kézzel dagasztják a kenyeret, ezzel szemben óriási gépeket talált mindenfelé.

– Én szeretnék pék lenni. Már korábban is gondoltam rá, de most a gyárban végigsétálva nagyon megtetszett ez a szakma. A kenyeret, valamint mindenféle péksüteményt szívesen eszek, s mindig is érdekelt, vajon hogyan készülnek – árulta el Aszalai Zoltán.

A Kiss Lajos-iskola idén ünnepli 125 esztendős fennállását, valamint névadójának 125. születésnapját is. A kettős jubileum kapcsán hétfő óta számos rendezvénnyel, programmal várták a jelenlegi és a volt diákokat. Az ünnepi hetet – amelynek része volt az üzemlátogatás is – a Petőfi Sándor Művelődési Központban rendezett gálaműsor zárta tegnap délután.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfizetnek a szelektív gyűjtésre Vásárhelyen

Nincs értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek, mert a kukások összeöntik a válogatott szemetet… Tovább olvasom