Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Diákpolgárőrség alakult Mártélyon

Tízfős diákpolgárőrség alakult nemrég Mártélyon. Az általános iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói reggelente fényvisszaverős mellénybe bújnak, címeres baseballsapkát húznak a fejükre, s a főutcán segítik a kicsik átkelését a forgalmas úttesten.
Nagyok segítik a kicsik biztonságos átkelését az úttesten. Fotó: Tésik Attila
Amerikai filmekben lehet többnyire olyan jelenetet látni, hogy reggelente nagyobb diákok állítják meg a forgalmat, hogy a kisebbek nyugodtan, biztonságosan átmehessenek az út másik oldalára. Ilyennel most már a mártélyi főutcán is találkozhat az autós.

– Iskolánk igen forgalmas helyen van. Pont előttünk megy el a Vásárhelyt Mindszenttel összekötő út. A 114 diákunk többsége kerékpárral közlekedik, a bicikliút pedig szemközt, a Tisza utcánál ér véget, így át kell menniük a főúton – tudtuk meg Bérci Tamásné igazgatótól.

Szerencsére még nem történt itt baleset, pedig gyalogátkelőhelyet is csak egy-két éve létesítettek. A járművezetők nagy része nem áll meg a zebra előtt, ha gyerekek akarnak átkelni. Ezért jött az ötlet, hogy segítsenek a kicsiknek.

– Az országos szövetség találta ki, hogy alakuljanak diákpolgárőrségek. A későbbiekben nem csak annyi dolguk lesz a tagoknak, hogy átkísérjék a kisebbeket az út túloldalára. Polgárőr szakkört is szeretnénk szervezni, melynek célja, hogy a tanulók megismerkedjenek a vagyon- és tűzvédelemmel, valamint felkészülhessenek a katasztrófavédelmi vetélkedőkre is – nyilatkozta Rózsa János, a mártélyi polgárőrök vezetője.

A tízfős csapat tagja a nyolcadikos Vacsi Gábor és a hetedikes Bordás Bence is. A fiúk mindig kettesével, egy felnőtt polgárőr felügyeletével végzik munkájukat reggel héttől becsöngetésig, vagyis negyed kilencig.
– Nekem nem újdonság, hogy polgárőrködöm. Nyáron a kübekházi operettfesztiválon az egyik sorompónál segítettem a „nagyoknak" – árulta el Bence. A hetedikes fiú családjában nincs ugyan polgárőr, de őt ez érdekli. Felnőttként szívesen tagja lenne a nagy csapatnak is, valamint álma, hogy közlekedési rendőr váljon belőle.

Társa, Gábor később nem akar polgárőrként tevékenykedni – viszont ő is kacsingat a rendőrség felé. A nyolcadikos srác nyomozóként szeretne majd elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos autóbaleset Hódmezővásárhelyen

Fának ütközött egy személygépkocsi Hódmezővásárhely külterületén hétfőn éjszaka, a jármű vezetője a… Tovább olvasom