Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Diákzsaruk Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A bűnmegelőzésben szerzett ismereteit adja majd tovább kortársainak 26 vásárhelyi diákzsaru. Képzésük hétfőn indult a rendőrkapitányságon. A 13–21 éves fiatalok áprilisig azt is megtanulják: mit tehet egy közösség az iskolai erőszak ellen.
– Miért van szükség törvényre, szabályra? – tette fel a kérdést Sövényházy Edit, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési referense a vásárhelyi diákoknak, akik azonnal rá is vágták: azért, hogy ne legyen káosz! A vásárhelyi rendőrkapitányságon tegnap először gyűlt össze a 26 leendő diákzsaru. A 13–21 éves fiatalok áprilisig képzéseken vesznek részt. A rendőrkapitányság közel 3 millió forintot nyert a Válaszutak-Válassz utat! című projekt megvalósítására, amellyel alternatívát szeretne kínálni a fiataloknak. Az óvodások Rosszcsont Ricsivel és Rendőr Robival ismerkedhetnek meg. A kistérség általános és középiskolásai közül kikerülő diákzsaruk pedig a bűnmegelőzésben szerzett ismereteiket adhatják tovább kortársaiknak – hallottuk Rádi Norbert rendőrkapitánytól.

– Mintaprojekt a vásárhelyi diákzsaruprogram – állapította meg Sövényházy Edit. – Elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek a tanulók. Elsajátítják azt is, hogy egy közösség hogyan léphet fel az iskolai erőszak, a szekálás ellen – sorolta a rendőr őrnagy.

A fiatalok elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek. Fotó: DM/DV
A fiatalok elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek.
Fotó: DM/DV

Náluk is előfordul egy-két incidens az osztálytársak között – jegyezte meg Juhász Mihály. Örömmel vállalta, hogy diákzsaru lesz, mert egyébként is rendőrnek készül, nyomozó akar lenni. – Érdekes volt hallgatni a törvényről, a jogról szóló előadást – árulta el a nyolcadikos fiú, aki bízik abban, hogy társainak is hasznos információkat tud majd átadni. – Nincs rendőr a családban, nem is akarok rendőr lenni, csak éppen kíváncsi vagyok a munkájukra – magyarázta Lőkös Leila, miért vesz részt a diákzsaruprogramban.

Erőszakos bűncselekmények

Az elmúlt években duplájára emelkedett a fiatalkorúak által elkövetett erőszakos, garázda bűncselekmények száma a kistérségben. A diákzsaruprogrammal összesen 1765 tanuló felé közvetítenek a kortársak. A projekt fontos része a csellengő fiatalok kiszűrése is.

Olvasóink írták

 • 3. bazsiihmv 2011. december 12. 21:22
  „980815: egyet értek. én is példa vagyok rá 19 évesen, hogy belőlem is értelmes embert tudtak nevelni, a szülőkön múlik, most azzal hogy itt eljátszák példamutatóan, hogy majd "diákzsarukat" csinálunk néhány értelmesebb gyerekből, aztán majd azokat fogják piszkálni...itt nincs olyan, hogy jaj, majd a társaikra biztos hatni fognak...büntetések sem tudnának segíteni, ugyanis a pénzbüntetést úgyis a szülők fizetnék, szóval az nem motiválná a gyereket, sem az, hogy 1-2 hétre elvinnék egy otthonba, ahol ugyanilyen fiatalokkal van összerakva. nevelni kell, ha nem megy, akkor minek kell gyerek?”
 • 2. 980815 2011. december 06. 16:14
  „Nem diákzsarukat kell képezni, hanem a szülőknek kellene szigorúbban fogniuk a csemetéiket. Sokkal több haszna van egy kellő nagyságú atyai pofonnak, mint a süketelésnek!!!”
 • 1. Egyolvasó 2011. december 06. 08:00
  „Ezek után biztos hatásos lesz.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/enyhitettek_a_varmegyes_vezeto_bunteteset_-_fotokkal/2253135/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4385 látogató az Őszi Tárlaton

Az 58. Őszi Tárlat Vásárhelyen V. Nagy Nándor keramikus, restaurátor rendhagyó, fuvolajátékkal kísért tárlatvezetésével zárult vasárnap, több mint 100-an vettek részt rajta. Tovább olvasom