Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Diákzsarukat képeznek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az internetes bűnözésről, drogról, közlekedési balesetekről is tájékozódnak a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola diákzsaruprogramban részt vevő felső tagozatosai. A hatodikos Jovány Gyula tegnap azt mondta, mindenki érdeke, hogy betartsák a szabályokat.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Lehet-e tenni ismeretlen tettes ellen feljelentést? – kérdezte pénteken a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola egyik felső tagozatosa diáktársát.

– Igen – jött a helyes válasz. A Szabadság téri iskolásokat az országban egyedülálló módon a Szent István Városrehabilitációs Programban diákzsaruvá képzik. A hatodik–nyolcadik osztályosok önként vesznek részt a kezdeményezésben. Megtanulják, mi a különbség a diákcsíny és a bűncselekmény között, hogyan kerüljék el, hogy áldozattá váljanak, miként tanítsák meg erre a kortársaikat.

Interaktív foglalkozást tartottak a rendőrök a vásárhelyi iskolában. Fotó: Török Anita
Interaktív foglalkozást tartottak a rendőrök a vásárhelyi iskolában.
Fotó: Török Anita

A felső tagozaton minden osztályból két-két tanuló vesz részt a programban. Nagyon szeretik a gyerekek, mert betekintést nyernek a rendőrségi munkába, megismerik az esetleges veszélyforrásokat – tudtuk meg Forrainé Kószó Györgyitől, az iskola igazgatójától. Elmondta: a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, mert ez mindig fontosabb, mint a már meglévő problémákat megoldani. 12 témakörrel ismerkedhetnek meg a gyerekek, többek között az internetes bűnözésről, drogról, közlekedési balesetekről kapnak tájékoztatást. Péntekenként tartják a diákzsaruprogramot, így rendszeresen megjelennek a rendőrök az iskolában, ez azért is jó, mert sok tanítvány fejében megfordul, hogy a későbbiekben esetleg rendőr lesz. Nem mellékesen a diákok a szülőknek is továbbadják a tanultakat.

– A büntető törvénykönyvről is beszélgettünk, arról például, hogy 50 ezer forint fölötti lopás már bűncselekménynek számít. A társaim is szívesen fogadják, amikor megosztom velük, mit hallottam, hiszen mindenkinek érdeke, hogy betartsák a szabályokat. Ha nem is rendőr, de lehet, hogy ügyvéd leszek – árulta el Jovány Gyula hatodik osztályos diák.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott bicikliket foglaltak le - felismeri valamelyik bringát?

A bicajokat néhány napja köthették el a vásárhelyi buszpályaudvar környékéről, de a sértettek eddig… Tovább olvasom