Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Digitális fotózás: papírkép helyett fájl

Hódmezővásárhely - A digitális technika megjelenése komoly fejtörést okozott a hivatásos fényképészeknek: csökkent a kuncsaftok száma. De a régi mesterséget egyelőre még nem kell temetni.
– A képi megjelenítés olcsóvá és egyszerűvé vált a digitális technika elterjedésével: tömegcikk lett – véli Hegyi Endre hódmezővásárhelyi fényképész, aki 20 éve van a szakmában. – Ma már a legtöbb mobiltelefonnal is kiváló minőségű fényképeket lehet készíteni, így nem csoda, hogy csökkent a fotó megrendelések száma. A fényképészek ezért – köztük én is – próbálják piacképessé tenni a munkáikat, ezt saját stílus jegyek kialakításával lehet elérni. Egy ízléses keret, egy jól szerkesztett montázs vagy a fényekkel való játék igazán egyedivé tudja változtatni a különböző, például családi eseményeken készült felvételeket. Hegyi Endre elmondta: a digitális technika óriási szabadságot ad a fényképésznek, szabadjára engedheti a kreativitását, de egyúttal kihívást is jelent, hiszen a technika csínját-bínját nem lehet könyvekből elsajátítani, csak gyakorlással és kísérletezéssel lehet megtanulni. A fénykép előhívások száma pedig töredéke a néhány évvel ezelőttinek – tette hozzá a vásárhelyi fotós –, a legtöbb ember ugyanis fájlként veszi meg a fotókat, amelyeket aztán az otthoni számítógépen tárolnak és néznek meg időnként.

Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépek. Képünk illusztráció
Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépek.
Képünk illusztráció

A digitális fényképezőgépek árai az utóbbi években jelentősen, mondhatni a felére csökkentek: egy 7,2 megapixeles felbontású Sony gépet például 19 ezer 900 forintért kínálnak az interneten, de természetesen minél többet tud egy eszköz, annál drágább, a fenti a gyártótól láttunk közel 270 ezerért is gépet, igaz, ez már 12,24 megapixeles. Egy 8,3 megapixeles Samsung fényképezőgép már 18 ezer 780 forinttól a miénk lehet, de egy 14,6-os felbontásút 225 ezer forintért vihetünk haza. Memóriakártyát néhány ezer forintért vásárolhatunk. Az elkészült képeket sokan elő sem hívatják, inkább kiírják DVD-re. De ha mégis kézbe akarják venni, kinyomtatják fotópapírra vagy elviszik olyan helyre, ahol néhány forintért előhívják azokat.

Csökkent a kuncsaftok száma a hivatásos fényképészeknél. Fotó: Tésik Attila
Csökkent a kuncsaftok száma a hivatásos fényképészeknél.
Fotó: Tésik Attila

– Összetett a helyzet: a digitális technika egyes területeken csökkenést, míg másutt növekedést idézett elő a fotósszakmában – magyarázta Antalóczy Tibor, aki fényképészüzletet működtet Vásárhelyen. – Az analóg technikával készült képek kidolgozása, a filmeladás 10 százalékra esett vissza – folytatta a fényképész. – A műtermi fotózásban azonban nem érzek drasztikus csökkenést, hiszen hiába készül otthon rengeteg fotó a család digitálisgépével, ezek többsége nem olyan, amelyet például el lehetne ajándékozni. Emellett sok ember ragaszkodik a papírhoz: kézbe akarja venni a képet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gazdasági válság miatt az elmúlt fél évben valamelyest visszaesett a műtermi képek iránti kereslet. Antalóczy Tibor elmondta: az amatőr filmkidolgozások száma évszaktól függően változó, de ők körülbelül 10-20 ezer képpel dolgoznak havonta.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. lúzer 2009. május 31. 00:13
  „Csatlakozom Logaritmushoz: tényleg kiveszett sokunkból az alázat. Rengeteg emberre jellemző, hogy azt hiszi, tanulás nélkül, csupán technikai eszközökkel bármit el lehet érni. Ez a buta gőg aztán olyan igénytelenségre vezet, ami kis hazánkban szinte minden területen teret nyert az utóbbi időben. Az az állítás, hogy a műtermi fotózás vagy a profi munka a digitális technika miatt kihalásra van ítélve, éppen ezt igazolja. Aki jobbnak tart valamit csupán azért, mert modernebb, annak se igénye, se ízlése nincs, és nem az értéket keresi, hanem csupán az újdonságot. A profi fotósok számára a veszélyt nem maga a technika jelenti, hanem az, hogy a digitális fényképezés tömeges terjedésével egyre több emberről derül ki, hogy remek érzéke van a fénnyel való játékhoz. Sok amatőr az utómunkálatok fortélyait is könnyedén elsajátítja, majd úgy dönt, megpróbál ismereteivel, készségével pénzt keresni. Az ő számukra viszont csak akkor teremhet babér, ha előbb-utóbb sikerül felszámolni a fényképezés iránti totális igénytelenséget, és valahogy státuszszimbólumot varázsolni a valódi értékből, a jó fotóból.”
 • 20. Norman_Bates 2009. május 28. 07:16
  „2. hozzászólás sziszka1 2009.05.27. 08:04
  Pedig de! 70-80%-ban az optikán múlik a minőség! Nézz meg egy focimeccset, mekkora ....nagy objektívvell fotóznak, pedig csak pár száz méterre kell ellátniuk.
  Poén: sokan rosszultudják, hogy a traffipax 1-1,5km-re lát,.. csak a lézer érzékeli ilyen távolságról a gyorshajtót, de maga a kamera optikája kb 150 méterről tud hiteles képet csinálni. Ergo, ha valakinek jelzi a radardetektora, hogy bemérték, félreáll, motorháztető felnyit, mókol 5 percig, aztán elindul, mivel nem egybefüggő a felvétel, nem bizonyítható rá semmi.”
 • 19. maradando 2009. május 28. 03:48
  „18.Flexi.Nekűnk a fenti képen levő LEGO gép pont megtenné.A doktor úr se szidna ha elrontjuk. És még vizálló is.”
 • 18. flexsnake 2009. május 28. 01:51
  „Mindenki azt használ amire telik meg amit akar. Otthoni célra tökéletesen megfelel egy 20-30 ezres gép is.
  De a technikai vitából kiszállok mert annyit nem értek hozzá. Attól hogy a pixel képpont még van mérete, ha nem lenne akkor nem létezne. Monitoroknál megadják néha a pixelméretet meg újabb tévéknél.”
 • 17. Logaritmus 2009. május 27. 22:19
  „8. hozzászólás KamuNeni

  Neked tényleg elég egy 30.000 ft-os fényképezőgép ha szerinted azzal is profi képet lehet csinálni. Én nem temetném az analóg technikát, egy Mamiyával készített ff képen ma is látszik a plusz, a digitálishoz képest. Egyszerűen más, észrevehetően. Jó dolog, hogy mindenki tud végre fotózni, a gond megint csak az alázat hiányával van ami tipikus magyar tulajdonság. KamuNeni a mobiltelefonján készített képről TÉNYLEG elhiszi, hogy van olyan jó mint Robert Capa fotója. Kár. Hasznosabb lenne alázattal tanulni, tanulni, tanulni.”
 • 16. palimadar 2009. május 27. 21:40
  „"A pixelméret befojásolja a minőséget"

  A pixel az pixel. A méretéről nemigen lehet beszélni, mert az egy képpont. Az, hogy az eredeti mekkora méretét képezzük le egy pixellé, az más kérdés.

  A (a technikai értelemben vett) minőséget azért nagyon befolyásolja az optika. A pixelszám legfeljebb behatároló tényező. A színhűség is nagyon fontos és egy csomó más is, ami adottságnak tekinthető.

  A mai gépeknél a beállítási lehetőségek tárháza is nagy, de azokat használni is tudni kell.”
 • 15. flexsnake 2009. május 27. 21:19
  „14. szerintem kisebb méretű pixeleket akartál írni mert így viszont értelmetlen. A pixelméret befojásolja a minőséget és ha figyelmesen olvasod pont azt írtam. Attól hogy nem nyomtatunk plakátot még a nagyobb pixelszám jobb minőséget tud produkálni például makrófotózásnál. A minőség rengeteg dologtól függ de elsődlegesen a pixel mennyiségtől és annak nagyságától.”
 • 14. Lakos 2009. május 27. 19:54
  „A pixel mennyiségének semmi köze a minőséghez, csak a kép méretéhez. Mobilban 2Mpixelnél többnek semmi értelme nincs, csak parasztvakítás. Ha egy 10 Mpixeles gép szebb képet csinál egy 5 Mpixelesnél, az sok mindentől lehet, de nem a dupla felbontástól. (jobb optika, szoftware, nagyobb méretű pixelek..)
  Egy 19" monitor (1280x1028) kb. 1.3 !! Mpixel, és ritkán szoktunk ekkora, vagy nagyobb képet papírra nyomtatni.”
 • 13. flexsnake 2009. május 27. 19:19
  „12. viszont az emberi szem csak elég korlátozott tartományban lát. Ha csak fél szemmel nézel mindjárt problémát jelent a távolság és a térbeliség. Buta az emberi szem. Nem tud az agy teljesítményéhez alkalmazkodni. Elég egy pici hiba a retinán és már képtelen a torzítást az agy korrigálni, próbálná a szerencsétlen de nem megy.
  A jövőben már lesz lehetőség a hibás szervek teljesítményét javítani mikroelektronikai alkatrészekkel ;)”
 • 12. sevenof9 2009. május 27. 16:49
  „gyengek vagytok. az emberi szem felbontasa kb 250 megapixel,ezt pipaljatok le japan gyikok :)”
 • 11. flexsnake 2009. május 27. 16:04
  „1.
  A megapixel szám azt jelöli hogy egy képen mekkora a maximális száma a pixeleknek. Egy megapixelben ezer vagy kicsivel több pixel vagyis képkocka van. A sok kicsiből lesz a szép nagy. 100pixelből lehet legót készíteni mint a mozaik, randa. A megfelelő formákhoz már szükséges legalább 1 Mpix. Ezt lehet növelni a végtelenségig és lehet a pixelek méretét is csökkenteni egy bizonyos pontig. De a nagyobb pixelszám általában nagyobb méretű képet és jobb felbontást is jelent.
  Ma 7-8Mpixnél kezdődnek a digitális gépek. Egy 7Mpixelessel is gyönyörű képeket lehet készíteni de egy 10Mpixeles masina már láthatóan jobb minőséget produkál.
  A pixelszám számít, elég sokat. De az sokkal többet hogy mekkora az a pixel. Minél kisebb annál jobb. De ezt a japánok tudják igazán mikor egy mobiltelefonba belegyömöszölnek egy 8Mpixeles kamerát :D És optikai zoom-mal ám :D”
 • 10. Celtis 2009. május 27. 15:07
  „...vagy a múltkoriban véletlenül találtak egy legós oldalt, letöltötték az összes képet és azóta abból élnek. :D

  KamuNeni: ha a minőségen azt érted, hogy a kép tűéles és nem kivehetetlenül sötét, akkor tényleg bárki készíthet "profi" képeket. De azért otthoni családi fotókból ritkán rendeznek kiállításokat. :D
  Egy jó kép ismérve tehát az eltalált téma, a jó beállítás és fények, és az, hogy gondolatokat ébreszt (önmagán túl valami pluszt hordoz).

  Lencsi80: A kollégiumunkban volt egy fotólabor, ott mi még az előhívással is rengeteget maszatoltunk. :)
  Amióta a váci Forte megszüntette a fekete-fehér fotópapírok gyártását, sajnos erre is egyre kevesebb lehetősége van a műkedvelőknek.

  Ha valaki hiperigényes, tényleg megéri diára fényképezni. Azt a felbontást még sokáig nem fogják utolérni a digitális masinák. (Egyszer egy tesztelni nálam lévő diaszkennerrel sikerült egy virág fotóját bedigitalizálnom hétezersokszázszor bazinagy felbontásban, és meg lehetett számolni a pollenszemeken a pórusokat.)”
 • 9. flexsnake 2009. május 27. 14:45
  „valamelyik dmes nagy legómániás lehet, minden 10. cikkbe berak egy legós képet :D”
 • 8. KamuNeni 2009. május 27. 14:45
  „A regi gepek es a modszer kifele megy a piacrol. A digitalissal akarki tud olyan profi kepet csinalni mint egy profi fotos. Nem kell itt mellebeszelni. A computeren ugy keverik csavarjak homalyositjak elezik ahogy akarjak es a Tescoban potom penzert elohivatjak. Nem kell ahhoz 12 megapixeles gep vagy sony gep hogy jo legyen a photo. Jo egy kis 3 megas vagy egy hat megas es avval mar tokeletes kepet lehet nyomtatni a merettol fuggoen. Minel nagyobb a felbontas annal nagyobb tarhely (kartya vagy disk) szukseges mert a kep merete annal nagyobb.
  Az atlag embernek nincs semmi szuksege egy hatmeganal nagyobb felbontasu gepre. Minek?? Tokeletesen nez ki a komputeren es szepen nez ki egy A4-es papiron is.”
 • 7. Lencsi80 2009. május 27. 13:52
  „Nekem hagyományos gépem van, és nagyon szeretm. Technika ide vagy oda, minden előhivatáskor megvan az az izgalom, hogy hány kocka sikerült, és hogy nézünk ki rajta. Egyébként 36 kockából max. 3-at szoktam elrontani, pedig nem vagyok profi, és a gépem sem az. És annál jobb dolog nincs, amikor leülünk a kanapén, és lapozgatjuk az albumot.”
 • 6. PSissy 2009. május 27. 13:46
  „Nekem is van egy, nem tükörrefis digit-gépem, viszont nálam a fényképezés = dia.Van hozzá egy profi szkennerem, amivel el tudom érni, hogy A1-ben lehet nyomtatni, minőségromlás nélkül. Aki tud fotózni, vagy érdekli, áldoz rá. Akit nem érdekel, jó neki a "mosolygós" szoni, meg a többi. Ők fényképeznek az olimpia megnyitón kompakt sz..okkal a világ végéről, vakuval. Akkó´ nekik minek egy jó gép?”
 • 5. Celtis 2009. május 27. 13:32
  „Szerintem ma is a legfontosabb (persze a jó minőségű, jó optikájú gép mellett) a fényképész tudása és kreativitása.

  Éppen egy rokonomnak kellett az augusztusi esküvőjére fotográfust szereznem. Végigböngésztem az összes Gödöllő környéki (ott lesz az esküvő) fényképész stúdió honlapján a galériát. Meg kell mondjam, siralmas a helyzet. Gyakorlatilag a milliós fényképezőgéppel is ugyanolyan amatőr beállításokat készítenek, mint bárki a mobiljával, igényesebb művészek által az ilyen képek általában az "elrontott" könyvtárban landolnak. Néhány "mester" mindezt azzal tetézte, hogy a képek szereplőinek bőrét műanyaggá varázsolta photoshoppal. Mert azt olyan trendinek gondolták, csak éppen nem értettek hozzá. Tehát szerintem az a gond, hogy még a hivatásos fényképészek is megelégednek egy alap "iparos" minőséggel, amilyent már tényleg bárki készíthet magának otthon az intelligens masinájával.

  Egy szó mint száz, a végén egy fiatal szegedi fényképész ismerősömet kértem fel, hogy állom az utazás költségeit is, csak vállalja már hogy eljön Gödöllőre néhány szabadtéri kép erejéig. Ennyit jelent a fantázia és az igényesség.”
 • 4. Asti 2009. május 27. 11:44
  „Hogy megértsük azt, hogy miért oly népszerű a digitális fotózás el kell olvasni Vilém Flusser: A fotógrafia filozófiája című munkáját.

  ..."A fényképész szándéka a következő: először, hogy a világról alkotott fogalmait képekbe tegye át. Másodszor, hogy ehhez fényképezőgépet használjon. Harmadszor, hogy az így keletkezett képeket megmutassa másoknak, hogy ezzel modelleket nyújtson nekik az átélésre, felismerésre, cselekvésre. Negyedszer, hogy ezeket a modelleket a lehető legtartósabbá tegye. Röviden: a fényképésznek az a szándéka, hogy másokat informáljon és fényképei révén halhatatlanná váljon mások emlékezetében."...

  Meg kell nézni, szinte mindenki fényképezőgéppel jár és szinte mindent lefényképeznek embertársaink. Már az autós GPS készülékekben is van legalább 2 megapixeles kamera. Az igénytelenek mobillal fotózznak -talán kényszerből-, de azért egyre több a belépőszintű digitális tükörreflexes gép is. Az más kérdés, hogy otthon a felvételeken végezznek -e útómunkát, vagy csak elmentik a felvételeket és kész.....

  Véleményem szerint talán ezért is van kihalásra ítélve a nagymúltú műtermi fényképész szakma.”
 • 3. JB007 2009. május 27. 08:25
  „Egy 8 megapixeles legújabb csodatelefon nem készít olyan minőségű képet, mint egy erre a célra gyártott, ún. fényképezőgép. Mégis azzal akar mindenki fényképezni. A kedvenceim a sporteseményeket, szülinapokat mobillal megörökítő zsenik.”
 • 2. sziszka1 2009. május 27. 08:04
  „Norman ez enm így van!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálffy István néhány hétre Hódmezővásárhelyre költözik

Hódmezővásárhely - Személyes megközelítésű, egyedi hangvételű útikönyvet ír Pálffy István népszerű híradós műsorvezető Vásárhelyről. Tovább olvasom