Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Díjjal és muzsikaszóval köszöntik a 75 éves prímást

Székkutas - Labozár Antal augusztus 28-án ünnepli 75. születésnapját. Ebből az alkalomból Murgács Kálmán-díjjal jutalmazza az ismert prímást a székkutasi önkormányzat. Labozár Antal 68 éve zenél, ma is rendszeresen hívják rendezvényekre.
– Nem számítottam rá, hogy Székkutason megemlékeznek a születésnapomról – mondta a 75 éves prímás, Labozár Antal –, a szervezők nagyon titkolóznak, csupán annyit sikerült kiderítenem, hogy korábbi zenésztársaim, valamint mostani zenekarom is ott lesz a szombati eseményen, a művelődési házban megrendezett köszöntőn.

Labozár Antal ebből az alkalomból az ugyancsak Székkutashoz köthető Murgács Kálmánról elnevezett díjat is megkapja. Ez azért is érdekes, mert Labozár személyesen is ismerte a legendás prímást, zeneszerzőt. Murgács volt, aki azt mondta annak idején Labozár édesanyjának: nagyon jó a gyerek hallása, biztos zenész lesz belőle. A Sóshalmon született Labozár Antal 7 évesen kapta első felnőtt hegedűjét, s ekkor lépett először publikum elé. Rengeteg fogást, variációt lesett el a boszorkányos ügyességű cigányprímásoktól.

Labozár Antal prímás a Gila-féle, közel 100 éves hegedűvel. Fotó: Veréb Simon
Labozár Antal prímás a Gila-féle, közel 100 éves hegedűvel.
Fotó: Veréb Simon

Az elmúlt évtizedekben zenekaraival több ezer rendezvényen játszott, húzta a talpalávalót. Vásárhelyen talán nincs is olyan család, amelynek valamilyen alkalomból ne muzsikált volna. De jól ismerik és tisztelik a nevét lakhelyén, Székkutason kívül Mindszenten, Mártélyon, Algyőn, de játszott Egerben, Esztergomban, Dorogon és a romániai Pécskán is. Utóbbihoz kötődik egyik legkedvesebb emléke.

– Kétszáz fős lakodalomban zenéltem. A násznép, a vendégek már javában vacsoráztak, amikor énekelni kezdtem „A pécskai cigánysoron nagy a sírás, rívás" kezdetű nótát. Hirtelen nagyon nagy csend lett, mindenki abbahagyta az evést, és figyelt. A végén hatalmas tapsot kaptam.

Labozár Antal nemcsak játssza, de gyűjti is a dalokat: 2340-et jegyzett már le nótáskönyvébe, és nagyon büszke az 1748-as Steiner-, valamint a közel 100 éves, Vásárhelyen készített Gila-hegedűre. És 75 esztendősen sem pihen: múlt szombaton Sóshalmon és Vásárhelyen is muzsikált.

Olvasóink írták

  • 2. Bomi 2010. augusztus 28. 22:24
    „Gratulálok, Tóni bácsi! További jó muzsákálást, és legfőképpen egészséget hozzá!”
  • 1. Vörcsi 2010. augusztus 27. 14:25
    „Tisztelettel köszöntöm, nagyon sokat adott nekünk, minden jóval megáldva Isten éltesse nagyon sokáig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlő- és gulyásparti Mindszenten

Mindszent - Szombaton 10 órától rendezik meg Mindszenten a III. Szőlő- és Gulyáspartit. Tovább olvasom