Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Diploma után is a koleszban laknak

Hódmezővásárhely - Diplomázás után is a vásárhelyi kollégiumban maradhatnak az SZTE Mezőgazdasági Karának korábbi hallgatói – a 290 férőhelyből ugyanis csak 100-at foglalnak el a diákok.
– Ne haragudjon, hogy így, munkásruhában fogadom – szabadkozott Szilágyi László, az SZTE vásárhelyi mezőgazdasági kar kollégiumának vezetője. – Ha kell, karbantartóként dolgozom, több olyan kisebb javítás akad, amit el tudok végezni, illetve a festésben is részt veszek.
Fokozatosan szépítjük, korszerűsítjük az épületet.

A Petőfi utcai négyemeletes kollégium 290 férőhelyes, ebből csupán 100-at foglalnak el a hallgatók. A többi évközben is szabad, ezeket turistaszállóként, illetve az első szinten igényesen kialakított vendégszobaként értékesítik. Edzőtáborozó sportolók – úszók, kosarasok, karatésok visszatérő vendégek –, csapatok is megszállnak náluk. Van még egy speciális szolgáltatása az intézmények: mivel van bőven férőhely, a már végzett, diplomás hallgatók – ha nem találnak más megoldást – maradhatnak a kollégiumban. Most nyolc ilyen lakójuk van, akadnak párok is.

Nagy Endre már végzett, de még mindig a kollégium lakója. Fotó: Frank Yvett
Nagy Endre már végzett, de még mindig a kollégium lakója.
Fotó: Frank Yvette

– Óriási segítség ez számunkra – közölte a 26 éves Noémi, aki 2007-ben növénytermesztőként végzett, és párjával, Krisztiánnal azóta is – egy kisebb megszakítástól eltekintve – a koleszban él. – A szakmámban nem tudtam elhelyezkedni. A kollégium jóval olcsóbb, mint az albérlet lenne, mindketten dolgozunk, és így tudunk gyűjteni, félretenni. Hitelt nem akarunk felvenni, de az álmunk egy saját otthon.

A mélykúti Nagy Endre (23) tavaly végzett mezőgazdasági vállalkozó és környezetgazdász szakon, ő sem költözött ki. Biztos bázis, menedék számára, különösen, hogy az elhelyezkedéssel neki is akadtak problémái.

– Jól érzem magam a kollégiumban, hallgatóként is több mint 3,5 évig éltem itt. Tetszik a város, szeretnék stabil egzisztenciát kialakítani, ennek az első lépcsőfoka lehet a koleszszállás. Tudjuk, ez egyedi lehetőség, más városokban, például Szegeden, tanévkezdés előtt „közelharcot" vívnak a kollégiumi helyekért, és sokan albérletbe kényszerülnek. A szobák kulturáltak, az ár baráti – az albérleti díj harmada –, szintenként van konyha. Ha a szabályokat betartjuk, nem szólnak bele az életünkbe, de a családalapítást önálló lakásban képzelem el – mondta el Nagy Endre.

Olvasóink írták

 • 8. Filctoll 2010. augusztus 13. 22:43
  „A koleszvezető egy rendes ember lehet aki a munkájának él.
  Ki kéne adni az összes szobát és csúcsra járatni a koleszt!
  Biztos lenne sok olyan ember aki occccsó pézért beköltözne.”
 • 7. Renchy 2010. augusztus 13. 17:41
  „lordzola: A munkára váró kollégiumlakónak valószínűleg megvan a nyelvvizsgája, ugyanis nyelvvizsga nélkül nem kaphatja kézhez a diplomáját.
  Az állásinterjúra való felkészülést segíthetné a személyiség fejlesztés nevű tantárgy - ha még van ilyen.
  "Sokaknak még fantáziája, ötlete sincs, hogy mihez kezdjen"- aki agrármérnöknek tanul és akként végez, nem kell sok fantázia ahhoz, hogy mihez kezdjen. Valószínűleg a mezőgazdaságban akar elhelyezkedni. Az állásinterjúkról meg annyit, sikerült belefutnom egy mezőgazdasággal foglalkozó cég humánpolitikusának (munkaügyise) kérdésébe, hogy milyen célból jelentkeztem a munkára. Na, vajon milyen célból? Poénból nem? Mert dolgozni szeretnék. Sokszor a munkaadók feltesznek olyan kérdéseket, hogy az ember nem tud velük mit kezdeni. Nőként nem egyszer kérdezték tőlem, hogy szeretnék-e majd gyereket. Erre azt válaszoltam, hogy: "persze, majd egyszer mindenképpen. Köszönjük, majd értesítjük." Soha többé nem kerestek.
  Szerintem jó megoldás és rendes a fősulitól, hogy ilyen lehetőséget kínál a végzett hallgatóknak.”
 • 6. lordzola 2010. augusztus 13. 10:13
  „Általában azok "sírnak", hogy nem tudnak elhelyezkedni, akik egy állásinterjún sem tudnak rendesen beszélni, nincs fellépésük, önbizalmuk, stb. Ezen lenne még javítani való! Az egyetemek, főként itt vidéken, felkészíthetnék valamilyen tréninggel a végzősöket. Soknak még fantáziája, ötlete sincs, hogy mihez kezdjen, a nyelvtudásról nem is beszélve! Pedig arról nem is írnak a cikkben, hogy külön nyelvi tanszék is van, meg nyelvvizsgaközpont! A munkára váró kollégiumlakóknak "helyben van" a nyelvtanulási lehetőség! Ez sem gyakori a Dél Alföldön!”
 • 5. rolend01 2010. augusztus 12. 14:47
  „<moderálva> Pont Te BIg! ááááá hatalmas ilyen rend sem volt soha a szobádban, főleg ha a Cserkóra gondolok!:D”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. augusztus 12. 14:26
  „Jó sunákat lehet a koleszba összeszedni :)”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 12. 13:50
  „A támogatásokba van mikor kizáró ok a végzettség. Tehát NEM ÉRDEMES tanulni!”
 • 2. bélás 2010. augusztus 12. 12:04
  „pár napos cikkben még aranyat ért a diploma:)
  tényleg. még állást se kap szerencsétlen pont az miatt”
 • 1. deszkás 2010. augusztus 12. 10:56
  „Mondhatnám de nem irigylem őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a vizsgálat listaügyben

Befejezte a vizsgálatot, és ismét az országos vihart kavart lista eltávolítására szólította fel Vásárhelyt az adatvédelmi biztos. Tovább olvasom