Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Disznóknak adják a magyar almát

Hódmezővásárhely - A földön hagyja megrohadni 800 almafája termését Szél Gábor. A vásárhelyi gyümölcstermesztő már disznókkal is feletetett mintegy 150 ezer forint értékű almát. Hasonló sorsra juthat az őszibarackfa termése is.
Tízmázsányi, 150 ezer forint értékű nyári almát etetett fel malacokkal végső elkeseredésében a vásárhelyi Szél Gábor. A sóshalmi tanyavilágban 1 hektáron 800 almafája alatt halomban áll a gyümölcs. Az őstermelő már nem gyűjti be az almát, inkább hagyja megrohadni.

– A szívem szakad meg, de nincs értelme felszedni. Minden küszködésem ellenére sem bírom eladni – mérgelődött a férfi. – A családommal erre tettük fel az életünket. Ez jelentené a megélhetésünket. Megüt a guta, hogy a földön rohad a munkánk gyümölcse – mondta szomorúan Szél Gábor. Közölte: az alma kilójáért 50 forintot adnak a nagybani piacon, míg a vevők szinte háromszor-négyszer annyiért vásárolhatják meg.

Szél Gábor vásárhelyi termelő almásában bokáig ér a fáról lehullott gyümölcs. Fotó: Tésik Attila
Szél Gábor vásárhelyi termelő almásában bokáig ér a fáról lehullott gyümölcs.
Fotó: Tésik Attila

Szél Gábor családi kertészetében 3 hektáron 1200 őszibarackfa is rogyadozik a terméstől. De minek? – tette fel elkeseredetten a kérdést az őstermelő, aki szerint barackfronton is katasztrofális a helyzet. Hiába pakolja fel barackját, autózik át Dorozsmára, még nyomott áron sem nagyon tud túladni a gyümölcsön a nagybanin.

– Legutóbb 106 ládát, több mint 100 mázsát vittem a piacra. Kilónként 40 forintért vették át tőlem. 40 forintért! Amikor a kereskedő 170-200 forintért adja tovább. 40 ezer forintot adtak érte. Pedig háromszor annyi járt volna – jegyezte meg a vásárhelyi termelő. A kilónkénti 110-120 forintos ár fedezné a permetezés, a metszés, a talajmunka, valamint a szedők költségét.

A termelő szerint a Szedd magad! akcióban több kárt okoznak a szedők, mint amennyi hasznot hajtanak. Fotó: Tésik Attila
A termelő szerint a Szedd magad! akcióban több kárt okoznak a szedők,
mint amennyi hasznot hajtanak. Fotó: Tésik Attila

Szél Gábor már külföldön is próbált érdeklődni gyümölcsügyben. Erőfeszítései sorra kudarcot vallottak. Németországban több helyen kopogtatott, de összefogás nélkül szinte lehetetlen bekerülni az ottani piacra. Pedig a németeknél 2-5 eurót – 500-1400 forint – adnak a barack kilójáért. Leginkább az dühíti a férfit, hogy itthon a kutyának sem kell a magyar alma, barack vagy körte. A piacot elárasztották a spanyol, olasz termények. Senki nem törődik azzal, hogy családok mennek tönkre az érdektelenség miatt. 10 éve termeszti a gyümölcsöket, de soha nem volt még ennyire padlón az ágazat. Segítség, összefogás, importstop nélkül egyszerűen elvesznek – állapította meg megtörten Szél Gábor.

Szedd magad! akció

Az ország több részén is hirdettek, hirdetnek eper, barack és alma Szedd magad akciót! A vevő saját maga, közvetlenül a termesztőtől, jóval olcsóbban gyűjti be a gyümölcsöt. A termelők egy része – idetartozik a vásárhelyi Szél Gábor is – szerint azonban több kárt okoznak a fákban a szedők, mint amennyi hasznot hajtanak.

Olvasóink írták

104 hozzászólás
 • 104. CID 2009. július 10. 21:32
  „140 : értem én a problémátokat, csak nem igazán hat meg. Legyen az iparos, kereskedő, mezőgazdasági vállalkozó, alkalmazott, ha nem életrevaló, rugalmas, és eszes, tönkremegy, becsődöl, kirúgják. Isten bizony sajnálnám szegény almatermelőt, ha nem jönne ezzel a hülye magyarparaszt mentalitással, hogy ha nem adnak érte annyit amennyit szeretnék, akkor ott rohadjon meg az alma. Erre én azt mondom, rohadjon meg ő is. Nem hiszem, hogy annyira szarul áll, ha megengedheti magának, hogy belerohassza a földbe (persze trágyának jó ) az almát, minthogy pénzt, még ha keveset is kapjon érte( ha már jótékonykodni nem akar ). Dacol, sí rí, de kúrvára nem érdekel senkit. Remélem azért még kenyérre futja neki. Ha mégsem elmehet iparosnak, kereskedőnek. Ott aztán várhatja a támogatást, meg viszonyíthat az EU-s keresetekhez. Majd rájön.”
 • 103. cipész 2009. július 10. 18:09
  „Volt az előbb a tv-be is, hogy az almát vissza ássák a talajba, ez is megoldás, az önzetlen segítésről nem beszél.
  Vannak rászorulók akik nem kilincselnek az ingyen ebédért még azt se tudják, hogy kell segítséget kérni, nem -e kellene olyan embereken segíteni aki nem tudja meg venni?
  Árulják a kapualjba a barackot is, almát.
  De egyébként miért nem olyan termelőt mutatnak aki sokkal kevesebb kis almás kertel rendelkezik.
  Tavaly vagy tavaly előtt miért nem írtak róla, hogy mennyi volt a bevétel.
  Nem az irigységből írok, de ez már sok, nekem is.”
 • 102. karima 2009. július 10. 10:57
  „84-esnek. Nem a jövedelme felajánlásáról volt szó. Kijelentette, hogy otthagyja a földön, azaz a bevételről már lemondott... :( A lényeg, hogy ha már végképp nem tudja eladni, segíthetne másokon. Nekem ez jut először eszembe: ha nekem nem jó, másnak attól még hasznára lehet. Önzetlenül. Biztosan én vagyok ufó. :( :)
  Kár, hogy másoknak inkább a "rohadjon meg", minthogy másnak jó legyen a természetes hozzáállás...”
 • 101. 140 2009. július 10. 09:22
  „Húúúúú, nem gondoltam, hogy a viccnek szánt zárójeles mondatomból ilyen harag támad!
  De pont azért írtam, mert TE sem akarod megérteni a MI problémánkat.
  A "vendégmunkásokról" kicsit többet gondolsz, mi ami most van. A ´90-es években meg úgy 2003-ig tényleg sokan jöttek át dolgozni, de ez ma már nem jellemző annyira, sőt (jobb, ha tudod) van olyan ember a környezetembe, aki átjár dolgozni Romániába. Bezonyám!!!!”
 • 100. CID 2009. július 09. 20:27
  „140, röfi : Ha szerintetek, ilyen egyszerű
  az
  "iparosok" dolga, akkor lehet menni iparosnak. Nekem mondjátok , hogy lenézem a parasztokat ? El vagytok tévedve, mint vasorrú bába a mágneses viharban. Az igazi parasztokat, akik dolgoznak, és megelégednek azzal ami van, nem akarnak többet, pláne nem az én adómból azokat tisztelem, szeretem. Hogy nincs román vendégmunkás ? Ezt most te sem gondolod komolyan ? Vagy hazug, vagy tájékozatlan vagy ( ErGo hülye, menj napszámba )
  Miért kellene támogatni az eladhatatlan almatermelést ? Ha én úgy gondolom, banánt termesztek, és nem lesz termés( ami ugye egyértelmű ), akkor nyavalyoghatok a támogatásért ?
  4-5 év mire hasznot hozhat ? Ha nincs tőkéje, nem gyümölcsöst kell telepíteni, hanem búzát, kukoricát, repcét. Kicsi a haszon, de ott van szinte azonnal.
  Klímát leszerelni, ruhából párnát csinálni ? Te ezt most nem gondolod komolyan :)
  Ha valaki nem ért a szakmájához, az ezelőtt , most és a jövőben is tönkre fog menni. Ennyi
  Kicsi családi vállalkozások eddig is megéltek, ezután is meg fognak élni.
  Nekem, meg tökmindegy, hogy ha TESCO-ban veszek almát, azt hol termelték. Így is, úgy is szar.”
 • 99. 140 2009. július 09. 14:35
  „N.P.
  A szolgáltatási szektornak megvan az az előnye, hogy visszatartja az árut, mert az nem kerül pénzébe, és nem romlik el, ha a vevő mégsem fizet, eladhatja másnak.(Pl. felszerelsz egy klímát és nem fizetik ki, meg van a lehetőséged, hogy leszereld és elvidd, aztán máshol felhasználd, megvarrsz egy ruhát, nem adod oda, míg ki nem fizeti, vagy ha végképp nem kell csinálsz belőle két asztalterítőt vagy ülőpárnát és eladod,stb.) Magyarul: nem bukik annyit mint mi parasztok, mert egy-egy munkája kapcsán kisebb a költsége. De a mezőgazdasági terméket nem lehet korlátlan ideig tárolni költség nélkül, és nem lehet 5 sor krumplit ültetni azzal, hogy ha eladom, majd ültetek még 5 sort, ha nem tudom eladni, akkor inkább ültetek helyette répát.”
 • 98. alad 2009. július 09. 14:07
  „Gábor NEM FOGAD ROMÁN VENDÉG MUNKÁSOKAT!!!Fölháboritó, hogy sokan olyanokat irnak de nem ÉRTENEK HOZZÁ.GÁborék már sokszor fél ötkór kezdenek.Azér bróbálkozott külföldön mert itt nem bírta eladni!!!”
 • 97. Humgor 2009. július 09. 13:25
  „Kedves hajdani MSZP és SZDSZ szavazók!

  Egy mentőautó kb. 7l gázolajat fogyaszt átlag / 100km. Egy liter gázolaj 276Ft-ba kerül.

  - A meg nem valósult Kormányzati Negyed 10 Milliárd Ft- jába került a magyar államnak.
  10 000 000 000 Ft. 1milliárd Ft = 1000Millió! És ez ennek a 10x-ese. A semmiért.........

  Azaz, ebből az összegből 36.231.884 liter gázolajat lehet volna venni ami összesen 5.175.983 km.-nyi útnak felet volna meg a Országos Mentőszolgálatnál.

  Köszönjük, hogy 2006-ban ismét jól szavaztatok!

  http://index.hu/belfold/hirek/2009/07/08/hutlen_kezeles_miatt_nyomoznak_a_kormanyzati_negyed_ugyeben/”
 • 96. N.P. 2009. július 09. 11:43
  „Persze! Ezek mind valós tények, és az is: ahogy a bankok a mezőgazdaságot finanszírozzák az felér a hazaárulással. De amit írtál az szinte egy az egyben igaz pld. a szolgáltatási szektorra is. Az együttműködés éppen a kiszolgáltatottságot csökkentené.”
 • 95. 140 2009. július 09. 10:46
  „N.P.
  Kétségtelenül igazad van abban, hogy fejlődni kell. Próbálunk is. De a fejlődéshez PÉNZ kell, pénzt meg úgy lehet keresni, ha a terményünket sikerül normális áron eladni.
  Most nem akarom itt újból leírni, amit már a társaim is leírtak.
  Azért nem lehet összehasonlítani egy iparost és egy gazdálkodót, mert a két ágazat teljesen másként működik.
  Az iparos felméri a munkát, megállapítja a várható költségeket, ráteszi a saját kis hasznát, aztán megcsinálja (vagy nem vállalja, ha nem fizetik meg) a munkát és rögtön a kezébe kapja a munkája bérét. A jövedelméből tud tervezni, fejleszteni, mert az adott.
  Ezzel szemben a gazdálkodó először befektet.
  Pl. ha gyümölcsöst akarsz telepíteni, akkor először elő kell készíteni a talajt, aztán csemetéket vásárolni, azt telepíteni, kb. 4-5 évig gondozni, és addig egy vasat sem jövedelmez, majd úgy kb. az 5. év táját elkezd hasznot hozni, HA el nem fagy, meg nem öli valami gomba, EL NEM LOPJÁK, stb. És ez tart úgy kb. 5-8 évig jó esetben, aztán az egész elöregedik, és lehet újra kezdeni.
  Vagy: megveszed a napos baromfit, fűtesz rá, eteted, itatod, gyógyszerezed, aztán a felvásárló visszatáncol, és ott állsz 20 ezer baromfival. Mit csinálsz? Minden egyes nap újabb költséget jelent.
  Vagy: a talaj nem fog változni, tehát nem lehet "mást csinálni", mint ahogy itt írták páran. Pl. Makó környékén nem tudsz "bármit" megtermelni, mert nem jó hozzá a talaj. Nálunk a hagyma, fokhagyma, gyökér, búza, árpa, kukorica, napraforgó, stb. terem jól. Ezek nagy részének iszonyatos munka-igénye van.”
 • 94. grobar01 2009. július 09. 10:00
  „CID!

  Gondolkozz mielőtt írsz, nem kellene így lehúznod a magyar gazdákat. Kicsit egyoldalúan nézed a dolgokat, hidd el, hogy egy jó gazdaság fenntartásához reggeltől estig dolgozni kell. A TULAJDONOSNAK is. Azt pedig hogy régen vett a kezébe kapát ugye ezt nem gondoltad komolyan. Kapáljon meg kézzel 4 ha gyümölcsöst? Én nem vagyok gazdálkodó, gyakorlatilag egy balkonládányi földem sincs a saját kis konyhakertemen kívül, de korábban rengeteget jártam ki a földekre dolgozni. Hidd el nagy tételben gépesítés és növényvédelem nélkül nem megy.”
 • 93. N.P. 2009. július 09. 09:59
  „140 2009.07.09. 08:45

  Valószínűleg igazad van. De a kooperáció akkor is elkerülhetetlen! Egy maroknyi magyar gazda nem mehet szembe a világgal, tudomásul kel venni, hogy a XXI. században nem lehet XIX. századi módszereket alkalmazni.”
 • 92. egykismalacröf 2009. július 09. 09:42
  „Nos a rekkenő hőségben is dolgoznak a parasztok! De az okosabbja már felkel reggel 4-kor s kimegy dolgozni 11-ig! Azután lefekszik aludni majd 3 órától sötétedésig dolgozik! A jólbevált régi dolgok!

  Nos Kedves CID!

  szerintem menj el hozzá, s kérdezd meg, esetleg segíts is neki, hogy tudd mivel jár ez az egész! Ne pofázz, s az észt oszd! Mert az nagyon könnyű!

  hogy dolgoztatna, ha nem kap elég összeget a terményéért? Gondolkozz már el? Nincs román vendégmunkás, mert már a hazájukban jobban keresnek mint itt nálunk!!!

  De gondolom te halálra dolgozod magad alkalmazottként! Azután munka után sörözöl és okoskodsz, majd leülsz a gép elé és tovább osztod az észt, s megnyugodva fekszel le, hogy te mögmondtad!!! De igaz! ehhez kell az ész! De nagyon!”
 • 91. 140 2009. július 09. 08:49
  „És Sziszifusznak sajnos igaza van!”
 • 90. 140 2009. július 09. 08:45
  „Hollónak! Tegnap már nem volt időm a gép mellé ülni, ezért csak most reagálok.
  Volt próba egy szövetkezetre, de nem fogod elhinni, két dolog miatt megállt a dolog. Az egyik az volt, hogy azok a gazdálkodók, akiket megkerestünk ilyen ügyben, irtóztak mindentől, ami csak egy kicsit is emlékeztet a hajdani TSZ-ekre. A másik pedig az, hogy már a szerveződés időszakában nyilvánvalóvá vált, hogy itt megint csak lenyúlás lesz, vagy nem lesz életképes. (lásd: Mórakert)
  Mi parasztok nem rendelkezünk kereskedelmi kapcsolatokkal, mert napi 12-15 órát dolgozunk, ezért nincs időnk sem kiépíteni ilyet. Meg az sem árt, ha egy ilyen szerveződést hozzáértő ember irányítja, akiről rendre kiderül, hogy mindenképpen extraprofitot akar zsebre vágni, természetesen a termelő és a vásárló kárára.”
 • 89. Sziszifusz 2009. július 09. 02:11
  „Már megint olyanok próbálják az észt osztani (tisztelet a néhány hozzáértő, vagy jóindulatú kivételnek), akiknek halvány fogalma sincs a magyar viszonyokhoz (és külföldi érdekehez) kialakított piacgazdaságról, az Uniós leépítési alkukról, valamint az ellehetetlenítésért minden megtévő politikai nómenklatúra aljas szerződéseiről!
  Folyt.: 88.”
 • 88. Sziszifusz 2009. július 09. 02:09
  „Magyarország ellehetetlenítéséhez elegendhetetlenül fontos volt a tárolókapacitás, a hűtőházak, a feldolgozó ipar eladása a konkurenciának! A vágóhidakat, feldolgozó üzemeket eladták a külföldnek, akik sorra bezárták őket, hogy a francia, holland stb. termelő behozhassa az áruját, de a magyar termelő csak negyedakkora támogatást kap az mellett is, hogy a monopolizált felvásárlópiac egyeduralkodóként, önkényesen szabhatja meg a még nem teljesen legatyásodottaknak az árakat (az aki átjátszotta a külföld kezére a szóbanforgó objektumoka, nem fogja megvédeni a termelők érdekeit)!
  Számoljon csak néhány ütődött matematika zseni! Ha ugyanazzal a költséggel megtermelek egy mezőgazdasági árut, mint egy francia, pl.: 100 Ft-os önköltségi áron, amiből az Uniós támogatás 25 Ft, az eladási ár pedig legyen 150 Ft, akkor elvileg bruttó 50 Ft-om marad! A külföldi termelő, a sok esetben sokkal rosszabb minőségű árujáért 75 Ft önköltség + 100 Ft támogatás mellett 75 Ft-ot nyer, mert ő is 150 Ft-ért adja (egyenlő feltételek)! Ahhoz, hogy a magyar termelő éhenhaljon, csak le kell csökkentenie az eladási árat a magyarországi termelési önköltség árára, amikor már a magyar termelő 0 Ft nyereséggel zár, de a franciának, vagy hollandnak még marad 25 Ft haszna! A TESCO az önköltségi ár 70-60%-áért akarja felvásárolni az árut, hogy a duplájáért értékesítse! Ha nem adod, rádrohad, és behozzák a szarabb minőségű, sokkal jobban támogatott árut, ha adod 20-30% deficitet termelsz, amit csak hitelekből kompenzálhatsz! 1-2 év alatt tönkremégy, ezért eladod a területeidet annak, aki felvásárolta a feldolgozóipart! Neki már megéri, hogy termeljen, mert téged a saját kormányod adott el nekik!
  A magyar, jó minőségű, nagy sikértartalmú búza tonnája tavaly év végén 32000 Ft volt a világpiacon, de 10000 Ft-ért akarták a termelőktől felvásárolni, mert egyes izraeli befektetők felvásárolták a gabonatároló kapacitást, és lekötötték a MÁV teljes gabonaszállító kapacitását! Előtte "véletlenül" leselejteztek 2000 db vagont, ami véletlenül pont gabonaszállítókból állt! Mi meg esszük az alacsony sikértartalmú pocsék minőségű lengyel lisztből sütött kenyeret!
  Egy mázsa nyár tüzifa is többe került a télen, mint a 4500-5000 kcal fűtőértékű búza!
  Sorolhatnám még a mezőgazdaság tönkretételéért megtett kormány erőfeszítéseket (+ÁNTSZ stb.), de ehhez kicsi a topic!
  Aki hülye haljon meg! De ezt azokra értem, akik azt hiszik, hogy itt minden az ország érdekében történik politikai és gazdasági szinten! Az önkéntes bolondgombaevők fújják csak a hülyeségeiket! Ők is sorra kerülnek!
  Ez ugyanaz a játék, mint a parlamentben annak idején teli pofával üvöltöző MSZP-s kéviselő esete, aki "1 Ft-ér is megéri eladni a deficites vállalatokat" kijelentéseket hangoztatta! Több száz milliós, és milliárdos állóeszközvagyonok kerültek kormányközeli kezekbe, amiért a mi körmünk kopott! Ezek a férgek küldik most ellenünk a mi adónkból fizetett rendőröket, hogy legyen már egy kicsit csandben a kifosztott nép! Mit képzel? Örüljön neki, hogy még nem adták el rabszolgának, de ez is megváltozik 2011-ben, a földmoratórium megszüntével!
  A bolsevik diktatúra 44 éve alatt megtöltöttük a malacperselyt, hogy a nagy szabadságban a "rendszerváltás" felett köröző keselyűk szétlopják, de még az országot is eladják tokkal, vonóstól!”
 • 87. maradando 2009. július 09. 01:47
  „Visszasírják még a termelők a régi szép időket,amikor a Nagy testvér vitt mindent, mint a cukrot !Ezútán majd azt viszik ell, aki tűntett mert nem tetszik ez a rendszer ! :((”
 • 86. csutka 2009. július 08. 22:48
  „Én nem értek a mezőgazdasághoz,de azt látom,hogy ez nyári alma,tehát ez nem elálló, max 1-2 hétig lehet tárolni.Mi még most is a fábiáni úton lévő almásba járunk minden ősszel szedd magad akcióban almáért.Őszibarackért meg a nagymágocsi úton lévő barackosba.Soha nem volt gond,hogy letőrdelik az ágakat.”
 • 85. CID 2009. július 08. 22:18
  „qutya: Még egyszer
  megkérdezném. A fenti paraszt mikor dolgozta magát agyon a rekkenő hőségben ? Ne akarjátok már beadni a tájékozatlan városi bunkónak, hogy a szerencsétlen mezőgazdasági vállalkozó betegre dolgozza magát a napon. Nem ő dolgozik, ő dolgoztat. S nem magyar emberrel, hanem román vendégmunkással. Aki meg annyira hülye, hogy a szikes talajon rizst termeszt az meg is érdemli, hogy tönkre menjen. El kell menni alkalmazottként dolgozni, aztán megtudja mi az igazán szar.”
104 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababarát szoba az Erzsébet-kórházban

Hódmezővásárhely - Bababarát szobával bővült a vásárhelyi Erzsébet-kórház. Tovább olvasom