Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Díszpolgár lett a vásárhelyi teológus, Fila Béla

Hódmezővásárhely - Hétgyermekes római katolikus erdész családban született Fila Béla nyugalmazott teológiaprofesszor, aki a nemzeti ünnepen kapta meg a Hódmezővásárhely díszpolgára kitüntető címet.
– Nem tudok evilági indokot mondani, miért választottam az egyházi pályát, nem én rendelkeztem magammal, velem rendelkeztek. Igaz, több hatás is ért: 4–5 éves koromban láttam édesanyámat imádkozni este az erdészház melletti ösvényen, első elemista koromban megragadott a kecskeméti nagytemplom belső díszes barokk tere, s hatottak rám a kecskeméti piarista gimnáziumban tanító nagy papi egyéniségek is – fogalmazta meg Fila Béla, miért ment egyházi pályára. A Pest megyei Pótharasztpusztán született teológus professzor 1958-ban szerzett doktori címet a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián, s ugyanabban az évben szentelték Vácon pappá. – 1959-ben helyeztek a vásárhelyi Szent István-plébániára, ahol két évig szolgáltam, majd Ceglédre kerültem, hogy egy év után visszatérjek Vásárhelyre, Sólyom Sándor plébános kérésére. Közben 1963-ban meghívtak a Szegedi Hittudományi Főiskola filozófia tanárának, majd ösztöndíjjal tanulhattam a római magyar intézetben – sorolta.

Fila Béla professzor 2000-ben tért vissza Vásárhelyre. A szerző felvétele
Fila Béla professzor 2000-ben tért vissza Vásárhelyre. A szerző felvétele


Fila Béla 1970-ben, mint mondta, politikai konfliktusba került elöljárójával, s végül Nagykőrösre helyezték át, ahol az első öt évben káplán, majd plébános volt. Amikor 1985-ben nyugdíjba ment a Hittudományi Főiskola dogmatika tanára, őt szemelték ki az utódjának. Nyugdíjba vonulásáig tanított itt.

– Nagyon szép esztendők fűztek Vásárhelyhez pályám elején. Az 50-es évek végén, amikor a városba kerültem, széles volt az egyház társadalmi bázisa. Elsősorban azok a családok voltak katolikusok, mint például a Héjják, a Hegyik és a Móriczok, akik akkoriban költöztek a városba a tanyavilágból. A külterületen élők zöme ugyanis katolikus volt, míg a városiak inkább reformátusok. Kerékpárral és egy állandóan elromló kismotorral, no meg gumicsizmában jártam a tanyavilágot, s ismertem meg a Csókáson, a Belső-Szőrháton, Külső-Erzsébeten vagy épp a csomorkányi tanyavilágban élőket. Iskolákban, olvasókörökben miséztem – tette hozzá.

Fila Béla tudományos munkája részeként írta meg a 6 kötetes egyetemi dogmatika jegyzetet, 135 önálló írása és 20 teológiai, filozófiai, valamint a lelki élettel kapcsolatos könyve jelent meg. Életében elválaszthatatlanul fonódott össze a tudományos kutatás és a lelkipásztori munka.
Fila Béla professzor 2000-ben tért vissza Vásárhelyre. A szerző felvétele

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohóccal fújták a szappanbuborékot

A Mária Valéria Keresztény Óvoda 22 nagycsoportosa vett részt a Panka bohóc részvételével tartott játékos foglalkozáson. Tovább olvasom