Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Díszpolgárnak javasolják Nyámádi Gábort

Hódmezővásárhely - Vásárhely díszpolgárának javasolják egykori beosztottjai a most 85 esztendős Nyámádi Gábort, az egykori Hódgép vezérigazgatóját emberi kvalitásai és a cég érdekében végzett munkássága miatt. Javaslatot bárki tehet, a végső döntést a közgyűlés hozza.
Az egykori Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Vállalat, a Hódgép volt dolgozói azt javasolják a vásárhelyi közgyűlésnek, hogy az idén adományozzon díszpolgári címet Nyámádi Gábornak, a vállalat nyugalmazott igazgatójának. A képviselő-testületnek és Lázár János polgármesternek címzett levelet kétszázhetvennégy egykori hódgépes írta alá.

– Az ötlet a tavaly év végi hódgépes nosztalgiatalálkozón vetődött fel. Úgy éreztük, hogy megérdemelné ezt a várostól, hiszen a kezdetben csak húsz-harminc dolgozót foglalkoztató gépjavítót közel háromezer fős, A kategóriás nagyvállalattá erősítette vezérigazgatóként. Aktualitása is lenne a cím adományozásának, hiszen szeptember 18-án töltötte be 85. életévét – mondta lapunknak Oroszvári Ferenc, az aláírásgyűjtés szervezője. Hozzátette: a tavalyi találkozó valamennyi, több mint kétszáz résztvevője aláírta a javaslatot. Ezt követően tovább folytatták az aláírásgyűjtést, ám munkájukat megnehezítette, hogy sokan már nem élnek egykori kollégáik közül, a vidékieknek pedig nem ismerik a lakcímét.

A most 85 éves, volt vezérigazgatónak jólesik, hogy gondoltak rá. Fotó: Tésik Attila
A most 85 éves, volt vezérigazgatónak jólesik, hogy gondoltak rá. Fotó: Tésik Attila

Nyámádi Gábor traktorosként került 1952-ben Soltról Vásárhelyre, és lett a Jókai utcában, az egykori Kalmár rostagyár helyén működő Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat igazgatója. A céget nyugdíjba vonulásáig, 1983-ig vezette. Nyámádi Gábor hozta létre a vállalatnál Dél-Magyarország legmodernebb forgácsolóüzemét, nagy hangsúlyt fektetett a szakmunkástanulók és a felnőttek képzésére.

Volt kollégái hangsúlyozták, bár volt vezérigazgatójuk baloldali beállítottságú, ám munkatársait nem világnézetük, hanem mindig emberi értékeik alapján ítélte meg.

Megkérdeztük a nyugalmazott vezérigazgatót arról, mit szól hogy díszpolgárnak javasolták egykori munkatársai, beosztottjai. Csak annyit mondott, hogy jólesik neki.

Bárki tehet javaslatot

A közgyűlés rendelete értelmében a Hódmezővásárhely díszpolgára címet azok kaphatják meg, akik gyarapították a város anyagi és szellemi értékeit, vagy tevékenységükkel hírnevet szereztek a városnak. A cím adományozásáról a közgyűlés dönt, de javaslatot a cím adományozására a város polgárai közül bárki tehet.

Olvasóink írták

 • 5. skorpio21 2008. szeptember 26. 08:03
  „Ő legalább Vásárhelyen tett Vásárhelyért!
  Inkább érdemli meg a díszpolgári címet egy egész életében a városért a városban golgozó ember,mint aki a tanulmányai elvégzése után küllföldön kamatosztatta tudását,igaz "sohasem tagadta meg vásárhelyi kötődését"!
  Nyámádi Gábor bebizonyította,hogy kötődik városunkhoz,nem hagyta el,nem ment külfökdre itt öregbítette a város hírnevét.Megérdemelné a címet!”
 • 4. kaciba 2008. szeptember 25. 17:27
  „Én messzemenőkig támogatnám a cím odaítélését, de hozzáteszem: kellemesen csalódnék, ha megkapná. Ahhoz túl sok Fűzfa Vessző ül a városházán.”
 • 3. Fűzfa Vessző 2008. szeptember 25. 13:20
  „´57 tavaszán két ember kapta meg a szoc hazáért érdem(telen) érmet,Sz lászló és Nyámádi Gábor.Ezek az elvtársak nem Krumplis Gyurik és Mákos Józsik voltak.”
 • 2. mackó 2008. szeptember 25. 12:11
  „Végre egy elfogadható javaslat. Nyámádi egy nagy gyárat irányított és nem is rosszul. Az emberekhez a viszonya jó volt nem a fellegekbe járt mint most a város első embere. Nem gazdagodott meg anyyira mint most a politikusok 4 év alatt. Ember maradt vezetőnek is.Örülnék ha őt választanák, de nem bízom a közgyűlésbe.”
 • 1. Bácsi 2008. szeptember 25. 06:22
  „A magyar embernek mindig is kellettek az ideák, vezetők, eszményképek. Most is csak erről van szó. Nyámádi Gábor sem tett a városért többet, mint a másik ember. Élvezte a beosztásával járó pozitívumokat, bár nem használta ki, mint az aki erre a díszpolgári címre javasolta. Nem Nyámádi Gábor teremtett munkahelyeket, hanem a körülmények, Ő csak egy vezető volt, egy gyárigazgató, aki végezte a dolgát. Nem bántott Ő senkit, lehetett vele beszélgetni, meghallgatta az embert és ha tudott segített. Ez is az igazsághoz tartozik. Ő inkább megérdemli a díszpolgári címet, mint a fehér szobrot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színes családi nap a PMK-ban a nyugatosokkal

Hódmezővásárhely - Első alkalommal rendez színes családi napot a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor… Tovább olvasom