Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Díszsírhelyi változás: a házastársat is oda temethetik a jövőben

Hódmezővásárhely - Már nemcsak a díszpolgárokat, hanem házastársaikat is örök nyugalomra helyezhetik a Kincses temetőben, a díszsírhelyen – döntötte el a közgyűlés. A Pro Urbe díjasok szertartását a hozzátartozók kérésére finanszírozzák.
14 vásárhelyi díszpolgár nyugszik a Kincses temetőben kialakított díszsírhelyen, 4 pedig Vásárhely más kegyeleti helyein. Már nemcsak a díszpolgárok, hanem azok feleségei vagy férjei is jogosultak arra, hogy a párjuk mellé temetkezzenek. A közgyűlés a közelmúltban egységesítette a díszsírhelyekre és -urnahelyekre vonatkozó rendeletét.

– Vásárhelyen még nem fordult elő olyan, hogy a díszpolgár házastársát díszsírhelyen temessék el, viszont már többen érdeklődtek erről a lehetőségről – magyarázta Korsós Ágnes címzetes főjegyző. Kérésre pedig az önkormányzat állja a temetés költségét is.

Legutóbb Schleiffer Ervint, a Best Western Hotel Ginkgo Sas egyik tulajdonosát helyezték örök nyugalomra a Kincses temetőben, a díszsírhelyen. A közelmúltban hunyt el Vásárhely egy másik jeles személyisége, Herczeg Mihály tanító, nyugalmazott levéltár-igazgató, akinek a városi kegyeleti hely helyett a Szent István-templom lett a végső nyughelye.

Nem kötelező elfogadni a díszsírhelyet, a család dönt erről. Akárhogy is, de a szertartás költségeit a város állja. Mint ahogy ezen sírok rendben tartásáról is az önkormányzat gondoskodik. A hozzátartozók kérésére fizeti Vásárhely a Pro Urbe díjasok – lényegesen többen vannak, mint a díszpolgárok – temetésének költségeit, valamint 25 évre a sírhely megváltásának a díját. A Signum Urbis Honorantis kitüntetettek temetési kiadásának felét pedig szintén a család kérésére állja a város – hallottuk Korsós Ágnestől.

Olvasóink írták

 • 4. csillagkkk021 2011. szeptember 10. 18:53
  „szerintem tekintély vesztéssel jár ez a döntés”
 • 3. lepkehalo 2011. szeptember 04. 18:42
  „Csak nem beteg valaki?”
 • 2. booo 2011. szeptember 02. 18:41
  „Javasolnám igy utólag, a 4 máshol nyugvó pro-urbe díjasok exhumálását és egy helyre -a díszsíhelyre- való temetését!”
 • 1. favágó 2011. szeptember 02. 09:01
  „Ha díszpolgár özvegye újra megházasodik, akkor mi lesz?:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenti Ferenc a kispályás labdarúgás egyik motorja volt a 90-es években

A vásárhelyi kispályás labdarúgás egyik motorja volt a 90-es években Szenti Ferenc, aki csapatot is indított a bajnokságban. Tovább olvasom