Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Divat lett nem indexelni

Hódmezővásárhely - Negyedóra alatt 34 sofőr felejtett el indexelni egy vásárhelyi körforgalomban. Az egyre gyakoribb mulasztás könnyen az ember életébe is kerülhet.

Hódit az új divat a magyar autósok körében is: egyre kevesebben és egyre ritkábban indexelnek. A jelenség kétségtelenül az évek óta romló vezetési morál egy újabb életveszélyes állomása. Régebben a forgalom résztvevői folyamatosan kommunikáltak egymással – fény- és kézjelekkel –, ma viszont sokan elfelejtik vagy nem is akarják tudatni szándékaikat a másikkal, egyszerűen csak el akarnak jutni egyik pontból a másikba. Kíváncsiak voltunk, Hódmezővásárhelyen mennyire jellemző az indexlámpa használatának mellőzése, ezért a péntek délelőtti csúcsban a város egyik két legforgalmasabb csomópontjában számoltunk az autókat.

Első utunk a Tóalj és a Szőnyi utca kereszteződéséhez vezetett, itt találkozik a 45-ös és a 47-es főút. A csomópontban napközben egymást érik a kamionok és a személygépkocsik. Jelzőlámpa nincs, így a gyalogosoknak és kerékpárosoknak hosszú percekig kell várakozniuk, mire át tudnak kelni az úttesten. Öt perc alatt 60 különböző gépjármű haladt keresztül az útkereszteződésen, és ebből 13-nak nem villogott forduláskor az irányjelzője. Szomorú, de még egy tanuló vezető is elfelejtette bekapcsolni az indexet.

– A magyarok jól, de nem elég következetesen vezetnek – véli Oláh János, az autóklub vásárhelyi csoportjának vezetője. – Gyakran megfeledkezünk azokról a dolgokról, amelyeknek automatikusan kellene működnie. Kanyarodás előtt például mindig bele kell nézni a visszapillantó tükörbe, csak ezután kezdünk indexelni, és miután meggyőződtünk, hogy nem jön senki, fordulunk. Gyakori hiba, hogy a kanyarodás után elfelejtjük kikapcsolni az irányjelzőt, és időnként több száz métert így teszünk meg. Ilyenkor a mögöttünk haladó összezavarodik, nem érti mit akarunk, és ezért előzni sem mer. Oláh János hozzátette: elképzelhető, hogy néhány nem villogó index mögött annak meghibásodása áll, ezért érdemes hetente legalább egyszer ellenőrizni a kocsink lámpáit.

Vásárhelyen az utóbbi időben több körforgalom is épült, de rengeteg sofőr még mindig nincs tisztában az ott életben lévő közlekedési szabályokkal. Negyedórán keresztül figyeltük a forgalmat a bagolyvári csomópontnál: több mint 500 autót számoltunk össze, amelyből 34-nek elmulasztották bekapcsolni az indexét. Láttunk olyat is, hogy a körforgalomba való kanyarodáskor villogott az irányjelző, kiforduláskor azonban már nem. Holott a KRESZ szerint ennek éppen fordítva kellene lennie. Ennek ellenére – egy-két hangos dudálástól és néhány kisebb-nagyobb fékezéstől eltekintve – zavartalanul haladtak a járművek, de a baj bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

– Nem csak az autósokkal, a kerékpárosokkal is komoly gondok vannak! – mondta egy, a neve elhallgatását kérő középkorú vásárhelyi férfi, aki 32 évvel ezelőtt szerezte meg a jogosítványát. – A városban rengeteg a biciklista, akik nagy része elfelejti használni a kezét, amikor kanyarodni szeretne. Ráadásul sok karikázó tisztában sincs a közlekedés szabályaival: megy előre vakon, aztán csodálkozik, hogy elütik. Nekik ugyanúgy KRESZ-vizsgát kellene tenniük, elvégre ők is az utat használják! – tette hozzá a férfi.

Pál János alezredestől, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk: az index használatának elmulasztásával közlekedési szabálysértést követ el az autós. Ez szóbeli figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési feljelentéssel szankcionálható. A helyszíni bírság 3000-től 20 ezer forintig terjedhet.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. egyolvasó1 2009. július 15. 23:44
  „Én is megkérdeztem a volt oktatómat és azt mondta, hogy a tesconál ott a tábla és az mindenkire érvényes szóval a gyalogosnak és kerékpárosnak meg kell adnia a körforgalomból kifelé haladó járműnek az elsőbbséget. A bagolyvárnál is ugyan ez a helyzet, mivel van kerékpárút végét jelző tábla. Úgy hogy a vita marad ill maradhat én asszerint vezetek amit meg erősítettek és tanultam. (Rendőr oktatta le a kreszt és ő is így mondta el ahogy itt leírtam). Lehet majd fújjogni meg hülyének nézzni nem nagyon érdekel. Sajnos semmilyen jogszabály nem írja le ezt normálisan úgy hogy mindenki azt mond amit akar.”
 • 48. jotty 2009. július 15. 14:42
  „37. hozzászólás egyolvasó1
  "Csak annyit fűznék hozzá. Nézzétek meg, milyen tábla is van a körforgalmaknál a gyalogosok és bicikliseknek kirakva. Szerintem elsőbbségadás kötelező tábla. Akkor kinek is kellene elsőbbséget adni??? És csak annyit tudok mondani még, hogy kérdezzetek meg egy oktatót."
  A barátnőm férje oktató. Megkérdeztem és el kell keserítenem Téged,mert a gyalogosnak van elsőbbsége!!!!!!!
  Ez van!”
 • 47. jotty 2009. július 15. 12:41
  „Most keresgéltem,de sajnos autóval körforgalomból kifelé menet-tel kapcsolatban a gyalogosokra vonatkozó szabályt nem találtam. Amit találtam az ennyi :
  " 43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
  (3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti. "”
 • 46. jotty 2009. július 15. 11:45
  „15. hozzászólás egyolvasó1
  " A körforgalomhoz még annyit tennék hozzá, hogy befelé elsőbbségadás kötelező kint is a tábla, de kifelé nem, tehát a sok okostojás biciklis és gyalogos hiába is mutogat ő nekik szépen a járdaszigeten elkellene engednie a kifelé haladó gépjárművezetőt "
  Én is 16 éve vezetek és meg voltam győződve ,hogy kifele menet a körforgalomból nem kell elsőbbséget adnom a gyalogosnak. Napokban találkoztam egy rendőr ismerősömmel és elkezdtünk beszélgetni erről a témáról is és Ő közölte,hogy a gyalogost akkor is el kell engednem,ha Én kifele megyek a körforgalomból. Próbáltam arra hivatkozni,hogy nem tarthatom fel a forgalmat a körforgalomban,de azt mondta,hogy ez butaság.
  Sajnos akkor is azt kell mondanom,hogy az autósok 90 %-a meg adja az elsőbbséget a gyalogosoknak a körforgalomban,de a többi gyalogátkelő helyen viszont nem. A napokban a jártam éppen úgy,hogy a hódtói gyalogátkelő helyen mentem volna át a gyerekeimmel. A bagolyvár felől jött egy autó,megállt és elengedett,viszont a tesco felől jövő tanuló vezető elhajtott előttünk és még az oktató kezdett el mutogatni nekünk. Na most,ha az oktatók így tanítják a leendő sofőröket,akkor ne csodálkozzunk ha laikus emberek nem tudják,hogyan is kell közlekedni.”
 • 45. yuhvan 2009. július 13. 06:20
  „Szerintem mindenkire vonatkoznak a táblák, nem csak azokra akik járművet vezetnek, hanem a gyalogosokra is. És vásárhelyen a táblák jelentésével nem igazán vannak tisztába az emberek főleg a biciklisen. Ők azt hiszik nekik mindent szabad pedig dehogy is. Simán kanyarodnak balra vagy épp jobbra a bicikli útról, pedig le kellene szállniuk és átkellenen tolniuk a bicajt, csak erről mindenki megfeledkezik.”
 • 44. web 2009. július 12. 13:27
  „Ha járunk az autós vagy motoros iskolába a jogsink érdekében, a KRESZ könyveket nem vesszük meg, mert azt hisszük, hogy mindent megtanulunk. Vagy arra gondolunk, hogy drága. De ne higgyük mert itt a példa, csak fel kellene lapozni és már feleleveníthetnénk a tudásunkat.”
 • 43. Norman_Bates 2009. július 12. 12:43
  „39. hozzászólás corebonts 2009.07.12. 01:30
  pedig de! lásd: strand sarkánál a kanyarba, vagy a kutasi út vége.
  mivel ezek a pontok hirtelen fékezésre adnak okot, és ez balesetveszélyes.
  (engem anno le is baszott az oktató, mert meg mertem állni a gyalogosnak)”
 • 42. Norman_Bates 2009. július 12. 12:34
  „21. hozzászólás farenheit007 2009.07.11. 17:31
  ezt mondom én is! de nem hisznek nekem ... az indexben félig se lehet megbízni, a kanyarodás íve a mérvadó.
  Apró probléma, hogy ehhez tudni kell vezetni XDD: és nem egy 90 éves öregasszony reakció idejével rendelkezni
  Ha már kresz szabálysértésnél tartunk, vannak sokkal fajsúlyosabb gondok is mint ez a huszadrangú probléma.
  Vásárhely amúgy inkább az elsőbbség meg nem adásról híres, máshol se nagyon adják meg az elsőbbséget de ott legalább a gázba taposnak bele, nem pedig a tükörből skubizza, hogy mit reagálok rá, meg beáll a 40-re.”
 • 41. persona 2009. július 12. 11:23
  „40. ha mindenki így gondolkozna, anarchia lenne. az kinek jó?:)”
 • 40. gardista1122 2009. július 12. 11:09
  „PERSONA,HA KÉPVISELÖK SEM TARTJÁK BE A TÖRVÉNYEKET,AKKOR A GYALOGOSNAK MIÉRT KELLENE???”
 • 39. corebonts 2009. július 12. 01:30
  „Na jó asszem ez az uccsó hozzászólásom mert kezd vicces lenni...
  A gyalogosoknak soha nem raknak ki elsőbbségadás táblát. A bicikliseknek lehet, de ha leszáll akkor már nem biciklis (más kérdés hogy nem szoktak)”
 • 38. egyolvasó1 2009. július 11. 22:25
  „33. kötekedő!
  A jelzőlámpás kereszteződésben csak akkor kell a táblákat figyelembe venni, ha a lámpák sárgán villognak vagy nem működnek. Minden más esetben a jelzőlámpa irányít!”
 • 37. egyolvasó1 2009. július 11. 21:27
  „Csak annyit fűznék hozzá. Nézzétek meg, milyen tábla is van a körforgalmaknál a gyalogosok és bicikliseknek kirakva. Szerintem elsőbbségadás kötelező tábla. Akkor kinek is kellene elsőbbséget adni??? És csak annyit tudok mondani még, hogy kérdezzetek meg egy oktatót. Nem azt mondom, hogy üssük el Őket, csak azt hogy itthon marhára nem tudják mi is az a körforgalom és hogyan is kellene használni!!!! Azért is van dugó délután 4.-kor a Bagolyvárnál.”
 • 36. flexsnake 2009. július 11. 20:45
  „teljesen megrémültem hogy google-ról lesz szó :D”
 • 35. kötekedő 2009. július 11. 20:14
  „Szerintem azért van, hogy szarnak az egészre a gépjárművezetők, mert a rendőrök csak a gyorshajtókra hajtanak. Az megy. Pedig rengeteg olyan szabálytalanság van, amit filmre lehetne venni és mindegyiket legalább egy ponttal jutalmazni alkalmazva azt az elvet, amit a gyorshajtóknál, hogy a tulajdonost büntetik. Pénzbírság nem kell, csak begyűjteni a jogsikat. Sose lesz rend, amíg ilyen gyönge f.szú a rendőrség.”
 • 34. vuk 2009. július 11. 20:06
  „22. hozzászólás egyolvasó1 2009.07.11. 17:37

  Hat komam jo nagy marhasagot irtal... Szerintem ezt gondold at megegyszer. Dugoban allas is megallasnak szamit? :))))
  Zebra pedig tokmindegy hany jardaszigeten megy at, akkor is elsobbsege van a gyalognak.”
 • 33. kötekedő 2009. július 11. 20:05
  „egyolvasó1!
  Ne legyél már ilyen sötét!
  Ha megállni tilos tábla van az út szélén és pirosat mutat a lámpa a következő kereszteződésnél, akkor sem állsz meg?
  Hmm?”
 • 32. 620829 2009. július 11. 19:23
  „EGY IGAZÁN JÓ MEGOLDÁS LÉTEZIK..PICKUP ÉS IGAZI GALLYTÖRŐRÁCS RÁ....EBBŐL BIZTOSAN TANUL A SZABÁLYTALANKODÓ....NEM IGAZ??????”
 • 31. persona 2009. július 11. 19:19
  „némelyik gyalogos se százas. a múltkor 3 ott sétált az úttest közepén. elütni nem akartan őket, letekertem az ablakot és kiszóltam, hogy "miért nem a járdán mentek?". erre azt felelték, hogy mert nekik úgy tetszik.. ez Szeged, 2009.”
 • 30. persona 2009. július 11. 19:16
  „minden probléma megoldódna, ha nem kapna minden boldog-boldogtalan jogosítványt, hanem tényleg csak az, aki tisztában van a Kresz szabályaival és be is tartja azokat. Máris szebb lenne a világ..:D”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 14-éig gyűjtik a panaszokat

Hódmezővásárhely - Augusztus 14-éig gyűjti azoknak a betegeknek a panaszát a vásárhelyi… Tovább olvasom