Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Döbbenet és újra átélt múlt

A középiskolásoknak már csupán történelem, szüleiknek viszont maga az átélt valóság – foglalhatnánk össze a hét végén megnyílt vásárhelyi Emlékpont látogatóinak véleményét a kiállításról. Egy idős helyi asszony szerint a sok rossz között azért akadt néhány jó pillanat is.
A gyerekek számára történelem, az idősebbeknek személyes emlékeket idéz a kiállítás. Fotó: Tésik Attila
A pénteki megnyitó ceremónia után a nagyközönség előtt is kitárta a kapuit az Emlékpont. Péntek este hat órától vasárnap este hét óráig összesen 3487 látogatót fogadott a vásárhelyi létesítmény.
Vasárnap délelőtt néhány családot mi is végigkísértük a termeken. Arra voltunk kíváncsiak, milyen reakciót váltanak ki belőlük a látottak és hallottak.

A Győrből érkező Sipter család vásárhelyi rokonainál töltött egy hosszú hétvégét, amibe belefért az Emlékpont megtekintése is. A kisalföldi família ezt követően sem utazott haza, hanem egy héten keresztül Szegeden pihennek.

– Nagyon kíváncsi vagyok a kiállításra, hiszen a múlt rendszerben nőttem fel, s keményen tanították is az iskolában az akkori történelmet – mondta a bejárat előtt, várakozás közben a családfő, Sipter Tibor.
Fiának, a 16 esztendős Bálintnak már nem volt olyan erős tananyag se az orosz forradalom, se a magyar gulyáskommunizmus. Bálintnak a szülei is keveset meséltek erről az időszakról, így a fiú nem tudta előre megmondani, mit vár a kiállítástól.
Sipter Tiborné nagyon megdöbbent, amikor az első terembe értek, amely a vásárhelyi parasztság kiszolgáltatott életét mutatta be. Elárulta, nagyon nyomasztó volt számára a sötétség, de – tette hozzá – maga a korszak is sötét volt.
– A szüleim akkoriban falun éltek, s mezőgazdasággal foglalkoztak. Be kellett szolgáltatniuk a terményt, így a „nagyvezérről", Rákosi Mátyásról sokat tudnának mesélni – mondta Sipter Tiborné.

Nyitva tartás, árak

Az Emlékpont – hétfő kivételével – mindennap látogatható. Keddtől péntekig délelőtt tíz és este hat óra között, szombaton és vasárnap pedig délelőtt tíztől este hétig tart nyitva az Andrássy utca 34. szám alatti múzeum. Felnőtteknek 800, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint a belépő. A vásárhelyiek lakcímkártya felmutatásával, valamint minden 65 év fölötti ingyen mehet be. Tizenöt és huszonöt fő közötti csoportoknak kedvezmény jár: ilyenkor a felnőtt 600, a diák- és nyugdíjasjegy pedig 300 forintba kerül. A magyar nyelvű tárlatvezetésért 3000, az idegen nyelvűért (angol, német, orosz) 5000 forintot kell fizetni.

A vásárhelyi Bethlen gimnáziumban idén érettségiző Csáki Zoltán korábban már járt a Terror Házában. Így nagyjából sejtette, mi vár rá az Emlékpontban.
– A fővárosi múzeumban az egész ország akkori sorsát láttam, de itt a helyit is megismerhettem. Abban a teremben, ahol filmfelvételekről papok beszéltek, megismertem az egyik atyát. Tóth Lajos a Szent István téri templom papja – tudtuk meg Zoltántól.

Egy idős házaspár állt az egyik tárlónál. Olasz Imre és neje egy kicsit hozzá is járult a kiállításhoz, ugyanis régi zsírbeszolgáltatási papírt, közmunka-igazolványt és egyéb dokumentumokat ajánlottak fel.
– Tudja, én szakaszokra bontanám a mi emlékeinket. Kislányként éltem meg az oroszok bejövetelét, ami számomra nem volt felszabadulás. A nagymamám a dunyhák alá rejtett az oroszok elől. A téeszben mindent elvettek tőlünk, az ipari fejlődés korszakában viszont estin elvégezhettem a középiskolát. A nyolcvanas években pedig nem éltünk rosszul, bár sok mindent korlátoztak – foglalta össze Olasz Imréné az elmúlt hatvan esztendőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyűzenével a megszűnés ellen

Egy hétre az idén is a könnyűzene bázisa lett Mindszent. A helyi Alapfokú Művészeti Iskola által… Tovább olvasom