Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Döbbenetes mérleg a vásárhelyi tűzoltóknál

Hódmezővásárhely - Elkészült az aszályos nyár mérlege , és mint kiderült: négyszer annyi tűz volt a tarlókon, szérűkön, mint az előző évben. A kár több mint 8 millió forint volt, csak Hódmezővásárhely környékén.
Felgyőn nem véletlenül gyulladt meg a tanya, Szentesen baleset történt, valószínűleg csütörtökön este a Szegedi Gyufagyárban is. 2007 a tüzek éve lett Csongrád megyében. Ráadásul elkészült az aszályos nyár mérlege is, s mint kiderült: négyszer annyi tűz volt a tarlókon, szérűkön, mint az előző évben. A kár több mint 8 millió forint volt, csak Hódmezővásárhely környékén. Az egyéb tűzesetek száma is a duplájára nőtt.

Az idei nyáron jó néhányszor írt az újság tűzesetekről. Június 30-án a Szegedi Gyufagyár raktára gyulladt ki, egy hónapja Felgyő mellett egy tanya lobbant lángra – itt, mint pénteki számunkban megírtuk, gyilkosság történt. De történt halálos áldozatot követelő tűz nemrég Szentes mellett is, csütörtök este pedig megint a Szegedi Gyufagyárhoz riasztották a tűzoltókat.

Az aszályos időszak a vásárhelyi lánglovagoknak is bőven adott munkát: míg 2005-ben négy betakarításhoz köthető avar-, tarló-, vagy bálatűzzel kellett megbirkózniuk, és 1 millió 820 ezer forint volt a kár, tavaly három, az idén már tizenegy ilyen eset volt, és a kárérték meghaladta a 8 millió forintot. 2006-hoz képest négyszeresére nőtt az esetek száma. Az ok általában ismeretlen, illetve 2007-ben kétszer rövidzárlatra gyanakodtak a szakemberek. És olykor a lángok – szakzsargonnal élve – „belegeltek" a még lábon álló gabonába.

Tüzes számok

A tavalyi és az idei számokat összehasonlítva kiderül, a mostani forróbb nyár volt. Az elmúlt évben nyáron – a vizsgált időszak: május 31-étől augusztus 31-éig tart – 63 műszaki mentéshez és 26 tűzesethez vonultak ki a vásárhelyi lánglovagok, téves jelzés 10 volt. Ugyanezek a számok ez év nyarán: 55 műszaki mentés, 54 tűz, 11 téves riasztás. Vaklárma, vagyis beugratás, szórakozás nem volt, legalábbis nyáron, mert az idén hármat már regisztráltak. Januártól a következő esetek fordultak elő: 121 műszaki mentés, 122 tűz, 24 téves jelzés.

A gazdálkodók – Molnár János alezredes, tűzmegelőzési osztályvezető szerint – komolyan veszik az egyre szigorúbb előírásokat, figyelmeztetéseket Vásárhely, Székkutas, Mártély, Mindszent környékén. De az idei szárazság mindenkin kifogott.

A nyári összes tűzesetek száma is megduplázódott, tavaly 26 volt, idén 54. Köztük nagy anyagi kárt, tragikus, halálos áldozatot követelő eset is volt, ketten haltak meg. Egy tűzoltó is kisebb sérülést szenvedett az első gyufagyári tűz oltásakor.

– Számunkra a legkomolyabb feladatot, a legnagyobb kihívást a Csengettyű közi tizedik emeleti paneltűz jelentette – emlékezett Molnár János. – Ez március 24-én volt, korábban 1992. március 13-án történt hasonló. Ilyenkor nem tudjuk, mi vár bennünket a helyszínen, mekkora a pánik, ráadásul parkoló autók voltak a felvonulási területen. Szerencsére élet nem forgott veszélyben, így ráértünk „pepecselni" a létrás kocsival, ellenkező esetben nem kíméltük volna az útban lévő gépjárműveket.

A vásárhelyiek riasztáskor két fecskendővel, műszaki mentőfelszereléssel és egy létrás járművel vonulhatnak. A létra 37 méter magasra ér fel, vagyis szükség esetén a tízemeletes ház tetejéről is lehozhatják az ott rekedt embereket.

A lánglovagok mindennap azzal a tudattal mennek dolgozni, bármelyik pillanatban szembenézhetnek a halállal. De mosolyfakasztó sztorik is akadnak. Ilyen volt a gólya által okozott rövidzárlat és kisebb tűz, valamint egy árokba csúszott, négy lábával égnek ágaskodó ló kimentése szorult helyzetéből. Persze, az egész életük munkáját, vagyonukat elvesztő emberek sírását sem feledhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már épül az új krónikus osztály Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban július elsejével megkezdődött az egynapos… Tovább olvasom