Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Döglött disznó és tyúk az országúti parkolóban

Döglött disznó, tyúk, állati belsőségek is landoltak már az országutak melletti pihenők kukáiban vagy mellettük. Az illegális szemetelőket nehéz fülön csípni, általában hétvégenként vagy éjszaka csempészik a parkolókba a fölösleges holmikat. Ezek elszállítása nagyon sokba kerül a közútkezelőnek.
A közútkezelő munkatársai tegnap délutánig hat parkolót jártak végig, de már dugig voltak szeméttel a teherautók. Fotó: Tésik Attila
Háztartási szemét és elhullott állat lerakása tilos! – figyelmeztetnek az országúti pihenőkbe nemrég kihelyezett táblák Vásárhely környékén. E felhívással próbál a megyei közútkezelő városi üzemmérnöksége gátat szabni az illegális hulladéklerakásnak. Bár az még a jövő kérdése, a táblának lesz-e visszatartó ereje, ami biztos, hogy a parkolók fenntartója megelégelte a nagy mennyiségű illegális szemét elszállítását. Tavaly ugyanis összesen 100 tonna hulladéktól szabadították meg a parkolókat.

Ennek költsége több mint egymillió forint, azaz ennyivel kevesebb jutott az útkarbantartásokra. Az idén pedig eddig 50 tonna szeméttől tisztították meg a pihenőterületeket. Ennek a mennyiségnek csak töredéke az utazók által hátrahagyott szemét, pedig csupán ezt lehetne kidobni az út menti tárolókba, tudtuk meg Földi Ferenctől, a vásárhelyi üzemmérnökség vezetőjétől.

Nem ritkán gyomorforgató hulladék kerül a pihenőterületekre. Döglött disznó, tyúk, állati belsőség, roncs tévé, építkezési törmelék csúfítja a parkolókat. Volt, hogy csak két pihenőből hetven zsák szemetet szedtek össze, mesélte tegnap a 47-es főút melletti egyik parkolóban Péter, aki munkatársaival éppen begyűjtötte a hulladékot. Két teherautóval érkeztek, s csupán hat pihenőhelyen álltak meg, de már dugig voltak műagyag zsákokkal, valamint a konténerekből kiborított szeméttel a járgányaik.

Undorító dolgokat tapasztalnak, vette át a szót Páló István, miközben a szemetes mellé lehajított kutyaeledeles dobozokkal tömött zsákokat dobálta a platóra. Kollégája, Szabó János reméli, hogy a tiltó tábláknak lesz hasznuk, s tényleg csak az utazók használják majd a parkolók kukáit.

Hetente egyszer kellene üríteni a tárolókat, de általában kétszer teszik ezt meg. Kilenc külterületi pihenő tartozik hozzájuk, magyarázta Földi Ferenc. A legkritikusabb talán a szentesi út barattyosi részénél található, ahová feltehetően a környéken élők gyakorta kiteszik a szemetüket, jegyezte meg a szakember, hozzátéve: ez talán érthető is, hiszen nem működik a szervezett hulladékszállítás. Viszont a Vásárhelyhez közeli, Székkutas irányában található parkolók állapota már abszurd. Főként azért, mert az állati fehérjefeldolgozó a közelben van, s mégis előfordul, hogy jószágok tetemei landolnak a kukában vagy amellett.

Az illegális szemetelőket nagyon nehéz elkapni, állítja a szakember, hiszen főként hétvégenként vagy éjszaka csempészik a parkolókba a hulladékot. Igaz, megesett, hogy a figyelmetlen szemetelő árulkodó nyomokat hagyott maga után: a műanyag zsákokba a nevére címzett hivatalos iratokat pakolt. De ez nagyon ritkán fordul elő, állapította meg Földi Ferenc. Ilyenkor egyébként a vásárhelyi közterület-felügyelethez továbbítják az adatokat. Az illegális szemetelésért, már ha sikerül fülön csípni a tettest, akár 100 ezer forintos bírság is kiszabható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgos pedagógusnyár

A ballagással nem ér véget a pedagógusok munkája. Egymást követik a különféle értekezletek,… Tovább olvasom