Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Dömötör Jánosra emlékeznek Vásárhelyen

Dömötör János művészettörténészre, a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat idén elhunyt egykori alapítójára emlékeznek csütörtök este az Alföld Galériában.
A Tornyai János Múzeum egykori igazgatójának munkásságát az idei tárlat záró hetén volt kollégái idézik fel - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense szerdán az MTI-t. Az esti program előtt csütörtök délelőtt művészeti szakértők értékelik az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat tanulságait.

Dömötör János művészettörténész 1922-ben született Hódmezővásárhelyen. Fél évszázadon át volt az alföldi képzőművészet sikereinek és eredményeinek megalapozója.

Érettségi után a Pázmány Péter Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat 1940-44 között. Miután doktorrá avatták, a háború végeztével kultúrtanácsnoki tisztet töltött be városában, és az alispán titkáraként is dolgozott. E beosztásban volt szemtanúja a sövényházi – ma Pusztaszer - földosztásnak, ahol az első ilyen hivatalos eseményen a debreceni ideiglenes kormány nevében Nagy Imre mondott beszédet.

1961-től a Tornyai János Társulat egykori titkára elnyerte vásárhelyi múzeum igazgatói tisztet. Az általa megálmodott őszi tárlatok országos jelentőségűek lettek, de azzá vált szinte minden rendezvény, amelynek a múzeum volt a gazdája. Megszületett a rég álmodott Alföldi Galéria, megújult a múzeum épülete.

Dömötör János 1967-től 1975-ig országgyűlési képviselő és megyei tanácstag volt; kiemelkedő tisztséget töltött be a művészeti szövetségben, és több megyei, valamint országos szervezetben. Kimagasló szakmai munkáját műtörténeti írásai mutatják, könyvei Vásárhely művészetéről szólnak, több mint négyszáz kisebb tanulmányának többségét vásárhelyi művészeknek szentelte - írta róla egykori kollégája, Torgmayer Ottó.

A múzeumigazgató 1991-ben nyugdíjba vonult, de művészetszervező, ismeretterjesztő munkásságát ezután is folytatta. Több elismerésben részesült, megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, a Tömörkény-díjat, a Móra Ferenc emlékérmet, a Köztársaság aranykeresztjét, és városának díszpolgáraként Hódmezővásárhely megyei város saját halottjaként temette el idén augusztus 17-én.

Olvasóink írták

  • 1. aranka2 2009. november 25. 17:53
    „"Az általa megálmodott őszi tárlatok országos jelentőségűek lettek, de azzá vált szinte minden rendezvény, amelynek a múzeum volt a gazdája. Megszületett a rég álmodott Alföldi Galéria," Ha már annyit álmodik a cikk szerzője, álmában megjelenhetett volna, hogy az Őszi Tárlatot Galyasi Miklós múzeumigazgató találta ki és valósította meg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verést kaptak Iván ledöntéséért

1956 októberében ledöntötték Hódmezővásárhelyen az Iván-szobrot, amelynek Czuczi Győző akasztotta nyakába a drótkötelet Tovább olvasom