Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Dörölye fesztivált rendeznek Hódmezővásárhelyen

A lekvárral, mákkal vagy túróval töltött kis tasakokból álló főtt tészta, a derelye a magyar konyha egyik legrégebbi tésztaétele, már a XVI. századi szakácskönyvek is említést tesznek róla: a nyalánkság „tiszteletére” szombaton fesztivált rendeznek Hódmezővásárhelyen.
Az Árpád utcai tájházban délután májusfával, táncházzal, bábosokkal, este pedig utcabállal várják az érdeklődőket a helyi elnevezése alapján Dörölye fesztiválnak keresztelt rendezvényen - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

Az egyes vidékeken barátfüle néven is ismert ételhez több hagyomány, néphiedelem is kapcsolódik. András-napon például a hajadon lányok derelyét főztek, amelybe előzőleg papírdarabkákat tettek. Ezekre a papírokra férfineveket írtak, és amelyik derelye a leghamarabb feljött a víz felszínére, olyan nevű kérőre számíthattak.

A barátfüle elnevezés egyes források szerint a szerzetesektől származik, mások szerint viszont a XIX. századból - ekkor egy Freund, azaz Barát nevű vendéglős árult lekvárral töltött főtt tésztát budai éttermében. A derelye a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mégpedig két alkalommal is: 1982-ben egy sváb fogadós huszonkét perc alatt 1134 derelyét készített el, 2000-ben pedig szintén egy német szakács készítette el a világ legnagyobb derelyéjét.

Május 1-je Vásárhelyen a dörölye napja lesz: a legendás tésztaétel jegyében zajlanak majd a szombati események. Már délután egy órától májusfaállítással várják a kicsiket és nagyokat, akiket dorombjáték és bábosok is szórakoztatnak majd. A jóízű tésztaebédet táncházban mozoghatják le az Árpád utcai tájházhoz látogatók, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozás, pónifogat és vidámpark fogadja majd. A Petőfi Művelődési Központ által szervezett szombati mulatságot utcabál zárja.

Olvasóink írták

 • 7. Daei 2010. május 04. 14:41
  „Kedves Filctoll!
  A derelyét valóban barátfülének nevezik. Ez biztos, mert főiskolán mindig vitatkoztam, vitatkoztunk a nyugat-magyarországiakkal, hogy melyik a dörölye, s melyik a barátfüle. S Ők úgy ismerték, hogy barátfüle.
  S szerintem nem túlzás a dörölye. A családunk, simerőseim is így nevezik.”
 • 6. allegro 2010. május 04. 12:10
  „Nálunk a barátfüle = derelye. Gyermekkoromban csak barátfüle néven ismertem. A vízben kifőtt morzsába forgatott tésztát. Jókor tudok róla én is, de majd elkészítem otthon, úgyis rég volt.
  Mi is ö-zünk, de a dörölye nem túlzás? Nem vásárhelyi vagyok, úgy mint a "sömmi" persze, lehet.

  De amikor Szegedet Szögednek hívják, mindig fennakadok, mert még az ő-zők is Szegednek mondják Szegedet, és minden tulajdonnevet a saját nevén nevezünk, nem alakítjuk át tájszólás szerint.
  Szögednek csak a nem ő-zők mondják ha mégis meg akarják mutatni azért tudnak ő-zni is. Csak nem jó helyen.
  A vidéki parasztoktól lehetett még régebben gyakrabban hallani azt, hogy megyek Szögedébe!”
 • 5. nerácska 2010. május 02. 12:59
  „Hol volt itt a dörölye fesztivál???? Árulja már el valaki nekem, hogy mi volt itt egyáltalán????? Hát a nagy semmi!!!
  Ki az aki egyáltalán ezt a napot majálisnak próbálja nevezni??? Hol volt itt utca bál??? A délutáni műsor egy nagy semmi volt! szinte látogató sem volt, mert nem igazán volt érdeklődés. ez csak azért volt, hogy legyen valami, amit úgy hívnak, hogy SEMMI !!! Itt most szórakozni sem lehetett, este 9 órakor elmentünk haza , mert a helyszínen már csak a körhintások voltak, látogatók már nem !
  Nálunk nem lehetett volna majálist rendezni????????”
 • 4. hozzaszolok 2010. május 01. 19:57
  „Ne is említsük ezt a fesztivált!!!!!13 órakor nem lehetett derelyét kapni.16 óra körül ismét arra mentünk,hogy vásároljunk belőle,akkor sem volt!!!!HOGY IS VAN EZ AKKOR?????”
 • 3. Filctoll 2010. május 01. 17:24
  „A túrós lepény az nem vásárhelyi specialitás az alföldön mindenütt készítik!
  A táskaleves az valóban vásárhelyi, régen olvastam egy tanulmányban hogy csak Vásárhelyen készítenek "táskát" levesbetétnek. Csak infóként: a táska az hajtogatott levestészta.”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2010. május 01. 10:32
  „Derelyét mindenhol főznek, dörölyét csak itt, de nem lehetett volna valami igazi vásárhelyi étel?
  Mondjuk a túrós lepény, a táskaleves, vagy hasonló.”
 • 1. Filctoll 2010. április 30. 21:49
  „És ezt miért 1 nappal az esemény előtt kell közzétenni? Hetekkel előbb nem lehetett volna egy kis -és jobb- propagandát csinálni neki?
  Kicsit kételkedek abban hogy a barátfüle és a derelye rokon lenne, az előbbi kelt tészta és sütik, míg az utóbbi sima levestészta amit kifőznek és pirított zsemlemorzsába forgatnak meg.
  Egyes településeknek van rétesük, csíramáléjuk végre Vásárhelynek is van dörölyéje. Ezek igazi hungarikumok!
  Véleményem szerint az ilyen -családias- fesztiválok teszik jobbá az emberek kapcsolatát. Ilyen eseményeken tudnak az emberek egymással beszélgetni, nézelődni és érdekességeket tapasztalni. Az ilyet én többre becsülöm mint bármely operett vagy Ákos előadást.
  Remélem hagyomány lesz és minden évben valóban megrendezik jó nagy propagandával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvarratlan szálak a mindszenti betegügyben

Lázár János polgármester állami kártérítés kérésére biztatja az eset kapcsán vádolt doktornőt, ha bebizonyosodik ártatlansága. Tovább olvasom