Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Doromboltak Vásárhelyen

Kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak szólt a doromb szombat délutántól a vásárhelyi tájházban, ahol koncertekkel, oktatással és némi zsíros deszkával tarkították a második alkalommal megrendezett doromb-találkát.
Kora délután még csak szállingózott néhány ember, később már sokasodni látszott a tömeg a második alkalommal megrendezett Doromb Találkozón, amelynek a tájház adott otthont. – Az ősi hangszer népszerűsítése a cél – meséli Juhász István szervező, a helyi doromb szakkör alapítója és vezetője.

Mint azt korábban megírtuk, az Ördögfű zenekar frontemberének régi álma volt, hogy Vásárhelyen lehetőség nyíljon a rendszeres dorombolásra. A szakkör február óta sikeresen működik 10-12 fővel a BFMK-ban. A csapattagok életkora vegyes, a felnőttektől a 8-10 évesekig jönnek a zenélni vágyók, még Szegedről is.

Doromboltak Vásárhelyen. Fotó: Nánai Márta (képgaléria)

– A mostani találka szakmai nap is egy kicsit, hiszen az oktatás is fontos szerepet kap, ebben segít majd Szilágyi Áron, aki a világ leg(el)ismertebb dorombművésze és -készítője. Bár a doromb a magyar kultúra része, a világ minden pontján az ősi művészet egyik fontos alkotóeleme. A zenekarral sokfelé koncertezünk, és azt látjuk, viszonylag kevesen ismerik ezt a hangszert, szeretnénk ezen változtatni. A találkozót Páli Tiborral eszeltük ki, tavaly is nagyon jól sikerült – meséli István.

A Kecskemétről érkezett Szilágyi Áron édesapja dorombkészítő volt, így Áron nemcsak pengetni tudja, készíteni is a maroknyi hangszert. Évek óta a doromb világ fesztiválok fő szervezője: Amszterdamban, Kecskeméten, Jakutföldön is divat a doromb.

Doromboltak Vásárhelyen. Fotó: Nánai Márta (képgaléria)

- Fél óra alatt meg lehet tanulni játszani rajta, de kétórányi munka kell ahhoz, hogy sikerélménye is legyen az embernek. Az igazi művészethez pedig rengeteg idő és gyakorlás- meséli Áron, aki szerint a jó társaság, egy jó hangszer és kellő inspiráció a hozzávalói az igazi dorombolásnak.
A hangszer

A doromb pengetéssel és fúvással megszólaltatott egyszerű hangszer. Egy keretből és az arra rögzített rugalmas nyelvből áll, melynek anyaga legtöbbször acél, némely változata bambuszból vagy más rugalmas anyagból készül. Eredetileg a mágia eszköze volt: a sámánok használták tevékenységük hatásának fokozására, később vált dallamjátszó hangszerré.  

A jövő hangszerének tekinthető, még elektronikus zenét is lehet rajta fogni. Olyan ősi hangokat rejt, amelyeket egykoron gyógyításra használtak a vajákos asszonyok, sámánok. Lelki problémák ellen persze csak akkor javallott, ha a különleges képességekkel is rendelkezik a dorombon játszó személy – mondja Áron, aki Almási Krisztián zenésztársával érkezett meg a tájházba.

– Globálisan elmondható, hogy van elmozdulás az ősi hangszerek irányába, ennek oka a közösségi érzés létrejötte, amelyhez jó eszköz a doromb.

A délután folyamán két csoportban zajlott az oktatás - kezdőknek és haladóknak -, így a panelrengeteg tövében szokatlan hangulat kerekedett. A 12 éves Lőkös Mihály a Liszt-iskola diákja. Mivel két éve klarinétozni tanul, és szeret zenélni, úgy érezte, itt a helye, megnézi magának a dorombot, amiről eddig még nem sokat hallott. Egyértelműen megnyerte a tetszését, számolt be.

Doromboltak Vásárhelyen. Fotó: Nánai Márta (képgaléria)

Este a fellépők – az Ördögfű, a Vatafaka és Szilágyi Áron – kápráztatták el a közönséget, akik némi harapnivaló és forralt bor társaságában múlatták az időt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eifert János díszpolgár, Vásárhely fogyasztóbarát város

Díszpolgári címet kapott Eifert János fotóművész. Vásárhely fogyasztóbarát város lett. A pénteki vásárhelyi díszközgyűlés ezután „rendessel" folytatódott. Tovább olvasom