Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Dr. Marosi Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Hódmezővásárhely - Dr. Marosi Erzsébet, belgyógyász főorvos választása az egészségmegőrzés egyik történelmi emlékére, a város harmadik artézi kútjára esett.
Dr. Marosi Erzsébet, belgyógyász főorvos évek óta dolgozik a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházban. A betegellátásban végzett munkája mellett fontos szerepet tölt be a népbetegségek megelőzését célzó Egészséges Vásárhely Programban. A praxisa során rengeteg embert sikerült leszoktatnia a dohányzásról, illetve egy egészségtudatosabb életmód felé terelnie.

Dr. Marosi Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Vásárhely! - GALÉRIA

Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Ön milyennek látja, szereti Vásárhelyt? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!
Választása is az egészségmegőrzés egyik történelmi emlékére, Hódmezővásárhely harmadik artézi kútjára esett. - Az 1800-as években számos vízjárvány sújtotta a vásárhelyi lakosságot. Olyan betegségek terjedtek el, mint a kolera, vagy a trachoma, a fertőző kötőhártya-gyulladások egyik típusa amelyeket elsősorban a tiszta víz hiánya okozott. A betegségek megelőzése érdekében, 1880-ban a város artézi kutat fúratott, melynek kőoszlopa ma is látható a Cseresnyés Kollégium melletti parkos részen. Zsigmondy Béla, gépészmérnök munkája volt az első városi artézi kút az országban. Többek közt az artézi kutak megjelenése teremtette meg a szükséges feltételeket egy városi kórház megépítéséhez. Nem sokkal az első, városi tulajdonban lévő vízforrások kiépítését követően hozták létre, dr. Imre József szemészeti rendelőjéből az Erzsébet Szemkórházat, a mai kórház elődjét.

A Lévai és a Szántó Kovács János utca sarkán álló kút volt a harmadik Hódmezővásárhelyen. Gyakran járok erre biciklivel, és szinte mindig látok itt valakit üldögélni. Amellett, hogy a város szempontjából történelmi jelentőséggel bír ez a kút, pazar dísze is a környéknek. Bár 1894-ben fúrták, egy Deli Albin nevű férfi és családja 2003-ban felújíttatta, így ma is működő vízforrásként szolgál. A kút amellett, hogy esztétikus látványt nyújt, emlékeztet az élethez nélkülözhetetlen tiszta ivóvíz megőrzésének fontosságára.

* * *

Sorozatunk korábbi írásai
 
Bán Sándor - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!
Kandó Tamás - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Olvasóink írták

  • 1. lisa01 2012. október 27. 20:06
    „Örömmel fedeztem fel Doktornőt az újság hasábjain! Gyógyító munkájához, nagyon jó egészséget, örömökben, és sikerekben gazdag életutat kíván a családom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz és jó ízlés találkozott Hódmezővásárhelyen

Az Ady Endre utca etalon a mai építészek számára. Az egyik legszebb itteni házat eredeti szépségében fogják helyreállítani. Tovább olvasom