Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Drágák a könyvek, fáradtak a fiatalok? Miért olvasnak keveset?

Hódmezővásárhely – A fejlődő technika, a látványos filmelemek és a méregdrága könyvek miatt egyre kevesebb fiatal hódol az olvasás szenvedélyének. Akad azonban olyan gyermek is, aki bújja a sorokat amióta csak tud olvasni, és a hódmezővásárhelyi könyvtárakba is szívesen eljár.
Bozsó Ági kedvence a Kincskereső kisködmön
Bozsó Ági kedvence a Kincskereső kisködmön
– A fiam nagyon szeret olvasni, Karácsonyra is könyvet kért a Jézuskától – mondta Szántó Tünde. – Milánt főleg az ifjúsági regények érdeklik, de szereti a történelmi és népmeséket is.

Hódmezővásárhelyen a Németh László Városi Könyvtárban jártunk, ami nagyon népszerű a gyermekek körében. Sok csemete nézelődik a polcok között, egy kisfiú lelkesen elmeséli, hogy jelenleg a Geronimo Stilton a kedvenc könyvsorozata. Ez az egérkéről szóló történet nagyon népszerű most a fiatalabb korosztály körében, Szántó Milán is ezt nevezte meg favoritjának. Árva-Nagy Csenge is rendszeresen jár az iskolai könyvtárba és hetente ki is kölcsönöz egy-egy neki tetsző kötetet, bár még csak kilenc éves. A kedvencei a lovas, „csajos" történetek, de szereti az ismeretterjesztő, kézműves szövegeket is. Ő is külön kiemeli a Gernonimo Stiltont, karácsonyra is könyvet kap, egy lovakról szólót, a Mi micsoda? sorozatból.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Mindezek ellenére egyre kevesebben olvasnak. Egy filmet elég végigülnünk, nem kell az agyunkat „fárasztani" azzal, hogy olvasunk, és a fejünkben még elképzeljük a karaktereket, a helyszínt. Nem mellesleg a kötetek igen drágák az imént említett ifjúsági sorozat egy darabja elérheti a két-háromezer forintot is. Egy átlagos árú könyv manapság lassan luxusnak számít.

Bozsó Bettina a vásárhelyi Bethlen gimnáziumba jár, és főleg a földrajzhoz kapcsolódó könyvek érdeklik – ilyen tagozatra jár, de ő is azt mondja a tanulás mellett nem sok ideje marad olvasni. Húgának, Áginak az iskolai kötelezők is tetszenek, a Kincskereső kisködmön a kedvence, de a Pál utcai fiúk is tetszett neki. Hármójuk közül a legidősebb Brigi, aki elmondása szerint sokkal jobban szeret filmet nézni, mint olvasni.

A diákok fáradtak, a tanulás mellett nincs kedvük további könyveket bújni. Az internet is megannyi lehetőséggel szolgál: sokan inkább letöltik, amire kíváncsiak, vagy elolvassák a sztorit rövidítve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi koncert musicallel, dzsesszel

Tizenegyedszer tart karácsonyi koncertet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségi zenekara. Tovább olvasom