Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Drasztikus intézkedések még nem voltak a megyében

Hódmezővásárhely - A gazdasági válság, a recesszió hazánkban is érezteti hatását. Megyénk négy meghatározó vállalkozása – Pick, Csomiép, Hungerit, K' Art – sem mentesülhetett ettől, de drasztikus döntéseket még egyiknél sem kellett meghoznia a menedzsmentnek.
– Természetesen ágazatunkban is érezhető a válság, a polgármesteri hivatalok két kézzel fogják vissza a beruházásokat – mondta Mészáros Antal, a vásárhelyi Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója –, nagyon óvatosak, mert lehet, hogy még a pályázatokhoz szükséges önrészt sem bírják előteremteni. Most még akad munkánk, megrendelésünk, drámai visszaesés később várható, ráadásul mi is nagyobb beruházásba, csarnokbővítésbe kezdtünk. Szerencsére eddig drasztikus intézkedésre nem kárhoztattunk, kényszerszabadságolás sem volt, és bízom benne, hogy a 150 fős létszámhoz sem kell hozzányúlnunk, folyamatos fejlesztéssel igyekszünk talpon maradni.

A Csomiép kapacitása pillanatnyilag száz százalékban lekötött, a kritikus időszak – a beruházások elmaradása, a megrendelések lemondása miatt – jövő márciusban, áprilisban köszönthet be az építőiparban. Hasonlóan vélekedik Kendi Imre, a szintén vásárhelyi K' Art Építő Zrt. cégvezetője is:

– Minden befektető várakozó álláspontot foglalt el, emellett mondják le a megrendeléseket, már legalább négy-öt beruházási lehetőségtől estünk el. A kár százmilliós nagyságrendben mérhető. Hónapok óta a bankok ajánlatot sem tesznek finanszírozásra, valamint a hitelek kamatait egyoldalúan, nem egyeztetve az ügyféllel, felemelték. Cégünknél volt racionalizálás, munkaköröket erősítettünk: Budapesten négy embertől megváltunk, viszont Vásárhelyen ugyanennyit felvettünk. Az év végi prémiumokat is érintheti a világválság.

Most még akad munkája a Csomiépnek. Fotó: Tésik Attila
Most még akad munkája a Csomiépnek.
Fotó: Tésik Attila

– Őszintén szólva nem tudom, hogy a visszaesésben mi játszott nagyobb szerepet: a Négy Mancs akciója vagy a gazdasági világválság – elmélkedett Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. egyik tulajdonosa, vezérigazgatója –, természetesen a válság bennünket is érint. De az a Négy Mancs számlájára írható, hogy szeptember 1-jétől abbahagytuk a hízott liba vágását, ez jelentős tétel. A tervezett 600 millió forintos beruházást is elhalasztottuk, később helyezzük üzembe az automata belsőségkiemelő berendezést. Jövő év első félévében érződik majd igazán a válság hatása vállalatunknál, akkorra derül ki az is, hogy az 1350-1400 fős állományból szükség lesz-e elbocsátásra.

A Picknél nem volt szankció – Elsősorban a belföldi fogyasztáson, forgalmazáson látszik meg a válság – árulta el Kovács László, a közel háromezer embert foglalkoztató Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója –, de az is kezelhető mértékű, mintegy ötszázalékos. Ilyen hullámzás máskor is tapasztalható. A külföldi megrendeléseinken viszont egyáltalán nem érezhető a gazdasági recesszió. A dollár megerősödése miatt az energiaterületen jelentős költségtöbblet – havi szinten ötven százalékkal nőttek kiadásaink – jelentkezett, melyet hosszú távon kezelnünk kell. De még semmilyen szankcióra nem volt szükség: sem kényszerszabadságolásra, sem fizetéscsökkentésre, és elbocsátásokat sem tervezünk. Reméljük, ez a jövőben is így marad.

Olvasóink írták

  • 3. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 26. 13:14
    „ÉN2. Teljesen igazad van! Persze hogy ők is loptak csaltak hazudtak. És ők se lennének jobbak a Szocialistáknál. De per pillanat a Szocialisták vannak hatalmon és egyenlőre csak is őket tudom felelőssé tenni az áldatlan állapotért.Remélem megértettél.”
  • 2. Én2 2008. november 26. 12:31
    „írástudatlan- Te úgy gondolod, hogy a fideszesen nem csaltak, loptak, hazudtak? Sajnálom de a véleményem IGEN. Akkor is az ment mint most. Miből élnek , nem akárhogyan- még éeletükben sem dolgoztak és miből van a rettenthetetlen vagyonuk, miből lehet 6 év alatt 1 milliárdot összeszedni. Nem csak a komcsik a bűnösök, ne hidd.”
  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 25. 10:24
    „Nemtudom hogy miért kell ezen rágódni? Hiszen itt Magyarórszágon mindég jelen vólt a válság. Köszönhetjük a gyílkos Szocialisták mérhetetlen szabad rablásának. Ez a válság csak is arra jó hogy jó indokot szólgáljon a tömeges elbocsájtásoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenten 31 babát fotóztunk

Mindszent - A megyében utolsóként tegnap Mindszenten fotóztuk a 3 évesnél fiatalabb babákat. A… Tovább olvasom