Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Drasztikus szemétdíjemelés néhány vásárhelyi társasházban

Majd háromszoros szemétdíjat kell fizetniük azoknak, akik egyedül vagy másodmagukkal élnek a vásárhelyi Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezethez tartozó otthonukban. Az ok a Centrum és az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. közötti vitában keresendő.
Közmunkások takarítják és rakják az A. S. A. kukáiba a szétszórt szemetet. Fotó: Tésik Attila
A legutóbbi szemétszállítási számla láttán sok olyan vásárhelyinek elakadt a lélegzete, aki a Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezethez tartozó otthonában él. Az egy-két fős háztartásokban lakók ugyanis a korábbi összeg majd háromszorosáról kaptak csekket. Igaz, a nagyobb családok költsége pedig csökkent.

A szemétdíjat az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. házanként állapítja meg – az összeget pedig a Centrum osztja szét az egyes lakásokra. Basits Ferenc, a 29 épületben összesen 1200 lakást kezelő szövetkezet elnöke sarkosan fogalmaz az üggyel kapcsolatban.
– A helyi rendelet elfogadása előtti egyeztetésen elutasították azokat a javaslatokat, amely a lakásokban termelődő szemét mennyiségéhez vagy a lakásokban élők számához igyekezett igazodni a szemétdíjnál.

Basits Ferenc
Megdöbbenésemre a legutóbbi lakossági fórumon Reith Imre, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezetője azt mondta: az egyedül élőknek azért kell több szemétdíjat fizetniük, mert a szövetkezet kényelmi szempontok miatt elzárkózott a lakók létszámához igazodó fizetési-számlázási módtól. Nekem még két embert kellene felvennem arra a munkára, hogy a számlákat elkészítsük, ami nem a mi dolgunk. S az sem megoldható, hogy mi szedjük be a pénzt, s fizessük be egy összegben az A. S. A-nak, a nemfizetők helyett is – sorolta Basits Ferenc.

Nem kíván két munkavállalót felvenni erre a feladatra, azaz a számlák naprakésszé tételére az A. S. A. sem. Reith Imre szerint ugyanis a lakásokban élők létszámváltozásának követése a Centrum dolga lenne.
– Tudtam, hogy zűrzavar lesz még ebből. A lakásokra jutó szemétdíj összegét a Centrum osztotta el, ebbe mi nem szólhatunk bele – mondta Reith Imre, aki szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a szemétdíj a közös költség része lenne, azaz azt a Centrum szedné be, s számolna el vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berényi Károly Pro Urbe-díjat kapott Vásárhelytől

Sokoldalú, de szerény emberként ismerik Vásárhelyen Berényi Károlyt, aki munkája mellett jelentős… Tovább olvasom