Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Duplán bebiztosítottak

Duplán fizeti a kötelező gépjármű-biztosítás díját a maroslelei Lázár László: mind a mai napig a korábbi és az új szolgáltató is levonja számlájáról az összeget. Kiderült, hogy hozzá hasonlóan még több tucatnyi autós így járt megyénkben. Azért jártak pórul, mert a két biztosító kétféleképpen értelmezi a munkájukat szabályozó törvényt.
Az olcsóbb díj miatt váltottam, de most duplán fizetek – panaszolta Lázár László Fotó: Tésik Attila
– Duplán fizetem a kötelező gépjármű-biztosítást – újságolta el vásárhelyi szerkesztőségünket Lázár László. A maroslelei férfi még tavaly november végén bement az OTP Garancia Biztosító Rt. Andrássy utcai ügyfélszolgálati irodájába, hogy ott kössön új szerződést.

– Azt mondták nekem, hogy ők a korábbi biztosítómnál, az Allianz Hungáriánál elintéznek nekem mindent, így semmi dolgom sincs. Azért váltottam, mert így havonta a korábbi 3126 forint helyett csak 2188 lett volna a 22 éves Skodám kötelezője – mesélte.

Még decemberben be is fizette a 2006-os év első két havi díját. Februárban lepődött meg, mikor észrevette a számlakivonatán, hogy a szerződésbontás ellenére a Hungária is levonta tőle az első két havi díjat.

– Reklamáltam a volt biztosítóm vásárhelyi kirendeltségében. Megmutattam annak a levélnek a feladószelvény-másolatát, melyben a Garancia arra kéri a Hungáriát, hogy fogadja el velem együtt negyvenöt ügyfél szerződésfelmondását, mert biztosítót váltottunk. Azt a választ kaptam, hogy ezt a levelet nem vehetik figyelembe, s továbbra is „élőnek" tekintik a szerződésünket – folytatta Lázár László.

– A gépjármű-felelősségbiztosítást kormányrendelet szabályozza, amely előírja, hogy a szerződést személyesen kell megkötni és felmondani – nyilatkozta lapunknak Váczi Ildikó, az Allianz Hungária Biztosító Rt. Dél-alföldi Igazgatóságának marketingreferense. – Ez az eljárás védi az ügyfelet, hogy más ne mondhassa fel a biztosítását. Biztosító társaság a törvény értelmében nem járhat el az ügyfelei nevében, így az OTP Garancia Biztosító sem, tehát a „csoportos felmondás" szabálytalan. Jelen esetben az OTP Garancia eljárása jogszabályba ütköző volt, és az állítólagos felmondások megküldését továbbra sem tudja igazolni
Hozzátette, hogy az ügyfél mindaddig kötve van a választott biztosítójához, amíg szabályosan nem történik meg a felmondás. Ha ennek ellenére más társaságnál is köt szerződést, akkor az a túlbiztosítás tilalmába ütközik, tehát semmis.

– Bár társaságunk eljárása a törvényi szabályozás előírásainak megfelel, kizárólag a biztosított ügyfeleink érdekében mind a negyvenhat félretájékoztatott ügyfelünket levélben megkeressük, s nyilatkoztatjuk őket szerződésük további sorsáról. Amennyiben ezt felmondják, és január elsejétől van érvényes felelősségbiztosításuk, a többletdíjat visszautaljuk nekik – mondta Váczi Ildikó.

Egyeztetés a felmondásról

„A tértivevény tanúsága szerint a biztosítási évforduló előtt harminc nappal megérkezett társaságukhoz az ügyfelek megbízásából a felelősségbiztosítási szerződések felmondási kérelme, így azok a törvény szerint érvényesek" – olvasható abban a levélben, melyet az OTP Garancia Biztosító Rt. küldött az Allianz Hungáriának, s másolatát szerkesztőségünk is megkapta. Ebben még az is szerepel, hogy a törvény szerint az írásban eljuttatott nyilatkozat hatályossá válik akkor is, ha arról a címzett ténylegesen és valósan nem szerez tudomást, s a felmondást önmagában a tértivevény is bizonyítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facsar Zsolt már túl van Lajosmizsén

Tartani tudta a maga elé kitűzött menetrendet a vásárhelyi Facsar Zsolt, aki szombaton reggel indult… Tovább olvasom