Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Dzurdzik Pétert filmszereplőként is díjazták

Mindszent - Évtizedek óta lelkiismeretesen őrzi a mindszenti kisrévet Dzurdzik Péter Pál, akiről díjnyertes film is készült. A 75 éves férfi ma is 4-kor kel, igazi tiszai ember.
- Szeretem az emberhúst. A far a legjobb, mindegy férfié vagy nőé. Az utóbbiaknak pedig a mellehúsa a legfinomabb – mondta olyan hangsúllyal Dzurdzik Péter Pál (75), a mindszenti kisrév gondnoka, hogy azonnal tudtam, nem szabad komolyan venni, amit mond. A tréfás kedvéről, jó humoráról ismert férfi igazi tiszai ember, élete nagy részét a kisrévi takaros házánál tölti.

– Engem nem zavar sem a hideg, sem a meleg, sem a rossz idő. Ha gumicsizmában sem lehet kijutni ide, mert a sár azt is leveszi a lábról, akkor felülök a kis traktoromra. Az előtt nincsen akadály – mondta Péter bácsi, aki 1951-ben a vásárhelyi gépállomáson állt először munkába, majd két év után keszonkezelő lett a fővárosi metróépítkezésen. Azt mondja, az ő munkája is benne van a Duna alatti alagút fúrásában. De mert a felesége Mindszenten maradt, mégis hazajött, s a CSOMIÉPnél lett kubikos.

– 1987-ben keresett gondnokot a mindszenti kisrévben álló horgásztanyájához a Dobó Ferenc Horgászegyesület. Egy év próbaidőre felvettek, s itt maradtam. Magam javítottam a horgásztanya falát, miután a Tisza elvitte a régi tapasztást. Aztán a horgásztanya magánkézbe került, s ebek harmincadjára jutott – mondta.

Dzurdzik Péter a gumicsizmát helyettesítő traktorjával. A szerző felvétele
Dzurdzik Péter a gumicsizmát helyettesítő traktorjával.
A szerző felvétele

Péter bácsi ma is munkahelyének tekinti a kisrévet. Annyira, hogy hajnali 4-kor felkel, hogy a kisvárosban lévő házából fél 5-re kiérjen oda. Délután 4–5 órakor indul haza, hogy meleg vacsorát egyen, de előfordul, hogy visszamegy estére is a kisrévbe.

– Miután az üdülőtulajdonosok nincsenek itt állandóan, én vigyázok a területre. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az engedéllyel tartott flóbert puskámat nem kellett már elővenni. Meg aztán több vízbe fúltat is kifogtam már évtizedek alatt. Én gondozom a csónakokat is, azaz a vízjárásnak megfelelően kijjebb vagy beljebb kötöm azokat, s kimeregetem azokból a vizet.

Neki két csónakja is van, egy fából és egy alumíniumból. Az utóbbit télre hazaviszi, mert tudja, az alumínium igencsak fogyóeszköz.

– Azért van motor a csónakon – magyarázta –, mert evezővel a folyó gyors sodrása miatt már csak a nagyon tapasztalt halászok boldogulnak.
Kisrévi háza falán kézzel írt tábla jelzi, hogy az a „pofázóhely", ahol le lehet ülni beszélgetni. Merthogy Péter bácsi nagyon szeret társalogni.
Péter bácsi filmen

Dzurdzik Péter Pálról tavaly forgatott dokumentumfilmet Káldy László független filmes. A félórás, Nagy f... maga című alkotás elnyerte az idei szegedi függetlenfilm-szemle legjobb dokumentumfilmnek járó díját. Dzurdzik Péter Pál a legjobb filmes jelenlét díját is kiérdemelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czucziék paprikapingvinje

Kútvölgy - Különös paprikára bukkant a minap a kútvölgyi Czuczi Sándor felesége a konyhakertjükben.… Tovább olvasom