Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

E-ügyintézés Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Idén a hétezer helyi adóbevallásból ezerötszáz érkezett be a vásárhelyi polgármesteri hivatalba elektronikus úton. Az e-ügyintézés két éve, 332 millióból létrehozott rendszerének kihasználtsága e tekintetben fölülmúlta a várakozásokat.
Idén a hétezer helyi adóbevallásból ezerötszáz érkezett be a vásárhelyi polgármesteri hivatalba elektronikus úton. Az e-ügyintézés két éve, 332 millióból létrehozott rendszerének kihasználtsága e tekintetben fölülmúlta a várakozásokat. Az adóügyeiket többségben elektronikus úton intézik a vásárhelyiek. Az is kiderült, hogy a városi háztartásoknak jóval több, mint fele rendelkezik internetkapcsolattal.

Egy évtizede még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaki a lakásából ki se mozdulva intézze el adó-, lakás- vagy szociális jellegű ügyét. Az e-önkormányzatnak köszönhetően már ez is megvalósítható. A vásárhelyi önkormányzat 2005. szeptemberében kezdte kiépíteni az elektronikus ügyintézés rendszerét. A beruházás 332 millió forintba került, melyből több mint 315 milliót a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán nyert a város. Így mindössze 16 millió forint volt az önerő.

E-mailben érkező kérdések

Gyömrő-Molnár Imre Csúcs városrész önkormányzati képviselője. A személyes találkozók, illetve fórumok mellett már egyre többen e-mailben küldik el neki a különféle kérdéseiket, panaszaikat, észrevételeiket. – Ráadásul nem csupán a fiatalok, hanem idősebbek is igen otthonosan mozognak már a számítógép világában – mondta a képviselő. 
A rendszer működése 2008-ra teljesedik ki. Kialakítják a városi portált, az e-önkormányzatot, a térinformatikai, illetve az elektronikus iktató- és ügymenetkezelő rendszert. Az online-nak köszönhetően gyorsabb, olcsóbb, kényelmesebb lesz az ügyintézés. A rendszer több mint hatvanféle ügytípust támogat, így kérhető például bontási vagy építési engedély, lakáscélú helyi támogatás, temetési segély, de lakcímváltozás is bejelenthető.

– Az egyre modernebb és olcsóbb internetcsomagok eredménye, hogy felgyorsultak a bekötések. A háztartások jóval több mint a felében már elérhető ez a szolgáltatás – tudtuk meg Gyömrő-Molnár Imrétől, az önkormányzat városfejlesztési, vállalkozásfejlesztési és informatikai bizottságának elnökétől. A városban jelenleg hét társaság foglalkozik internetszolgáltatással, köztük van az önkormányzat saját cége is. Így a vásárhelyiek kiválaszthatják az igényüknek és pénztárcájuknak a legjobban megfelelőt.

A www.hodmezovasarhely.hu honlapon keresztül juthatunk el az e-ügyintézéshez. A kezdőlapon egy Top 10-es lista olvasható, mely a legnépszerűbb elektronikus ügyintézési fajtákat sorolja fel. Ebből kiderül, hogy a helyiek elsősorban a különféle adóügyeiket intézik el így. Az elnök megjegyezte, hogy szinte alig van már ilyen jellegű személyes ügyintézés. Persze a személyi igazolvány, az útlevél vagy lakcímkártya cseréjéhez mindenképpen be kell fáradni a hivatalba.
– Néhány héten belül megalakul egy informatikai albizottság, melynek feladata a városi informatikai stratégiai terv kidolgozása és megvalósítása, valamint az e-önkormányzati rendszer jobbítása. Pályázati lehetőségeket is keresünk, hogy az okmányirodában is kiépíthessük az ügyfélirányítási rendszer – tette hozzá Gyömrő-Molnár Imre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akció a helyi járatok fönnmaradása érdekében Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Járatokat szeretne megszünteni a Tisza Volán Hódmezővásárhelyen, miután jó néhány… Tovább olvasom