Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Ebédet is visz a tanyagondnok

Hódmezővásárhely - Reggelente iskolába, óvodába viszi a gyerekeket, a betegeket a rendelőig hozza, heti három alkalommal pedig a vásárhelyi laborba szállít vizsgálati anyagokat – ezek a mindszenti tanyagondnok feladatai. Az önkormányzat új szociális alapszolgáltatásának bevezetéséről egyhangúlag döntött a városi képviselő-testület.
Nemcsak Vásárhely, hanem a közelében lévő Mindszent is nagy külterülettel rendelkezik. A kisváros 8895 hektáros környékén összesen 164-en laknak, többnyire egymástól is messze. Főleg egyedülálló középkorúak és idősek, valamint kisgyermekes családok. Mostanában egyre többen költöznek ki, az olcsóbb élet reményében. Az önkormányzat a külterületen élők megsegítésére új szociális szolgáltatást indít.

Mihály Lilla tanyagondnokot (szemben) mindenki ismeri itt Fotó: Karnok Csaba

A képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a külterületen élők napi életviteléhez támogatást nyújtson a város. Így többek között megoldották a gyermekek óvodába és iskolába szállítását. Akinek nincs autója, azt önkormányzati jármű viszi kórházi kezelésre.

– Hétköznaponként reggel fél 6-kor hozom be Mindszentre a nyolc külterületi kisgyermeket. Ezután Vásárhelyre viszem a betegeket, hetente három alkalommal pedig vérkészítményekkel robogok az Erzsébet-kórház laborjába – mondta Mihály Lilla tanyagondnok.

Ezeket a feladatokat most az önkormányzat kisbuszával látják el, de a jármű nem igazán való a tanyák közötti, néha alig járható utakra. Emiatt az önkormányzat pályázatot készít egy terepjáró beszerzésére.

A tanyagondnok megemlítette, hogy a külterületen élők már várják érkezését. Tréfásan meg is jegyezte, olyan, mintha a mindannyiuk anyja lenne. A segítség mellett jó szót is visz, hiszen nem ritka, hogy egy-egy tanya három kilométerre van egymástól, így az ott élők alig találkoznak emberekkel.

A Máltai Szeretetszolgálat ceglédi szervezetének köszönhetően a mindszenti tanyavilágban élők a napokban meleg ruhákat, kabátokat, a legkisebbek pedig játékokat kaptak, melyeket a tanyagondok a polgármesterrel, Zsótér Istvánnal együtt osztott szét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre készül el a vásárhelyi sportcsarnok

Hódmezővásárhely - A leendő új vásárhelyi sportcsarnok építői elérték a tetőszerkezet magasságát. A… Tovább olvasom