Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Egérúton az épülő 47-es mellett

Hódmezővásárhely - Baleset vagy útlezárás esetén ki lehet kerülni a 47-es főútnak azt a szakaszát, amelyen jelenleg még csak két sávon haladhat a forgalom. Plusz 4 perc és két kilométer, mégis sokan használják.
Ha nem is végig aszfalton, de törmelékkel feljavított, kiszélesített és gléderezett úton lehet kikerülni a 47-es főút kétsávos szakaszát Vásárhely mellett, ha kell – és baleset idején, vagy az útépítés miatt gyakran muszáj. A kerülőúton 4 perccel tart tovább az utazás, két kilométerrel nagyobb a megtett távolság. Az utat már most is sokan használják.

Baleset vagy útlezárás esetén ki lehet kerülni a 47-es főútnak azt a szakaszát, amelyen jelenleg még csak két sávon haladhat a forgalom. A kerülőutat a térképek még földesnek tüntetik föl, de már nem az. Az új lehetőséget a terepet ismerő járművezetők már fel is fedezték. Tegnap, amikor végigmentünk rajta, a forgalom viszonylag nagy volt.

A járművezetők már felfedezték maguknak a kerülőutat. Fotó: Tésik Attila
A járművezetők már felfedezték maguknak a kerülőutat.
Fotó: Tésik Attila

Az összekötő útra a Szeged felől érkezők a Dobay-kertészetnél hajthatnak fel, s ott leküzdve a vasúti kereszteződést, a mintegy százötven méternyi macskaköves, majd néhány százméternyi aszfaltcsíkot, máris ott roboghatnak az új, a Bodzási útig vezető szakaszon. Igaz, csak 40-nel lehet haladni, de ezen – beleszámítva, hogy a szemközt érkező nagyobb járművek miatt esetleg le kell lassítani, s félre kell húzódni – 4 perc alatt kiérhetünk a Bodzási útra, a Perei Agro Kft. telepe mellett.

Az út végén lévő egyik tanyában Pinczér Ernőnétől megtudtuk: nemrégen javította fel így a korábbi keskeny, sáros földutat a Mol és az Exxon bevonásával a TXM Olaj- és Gázkutató Kft.

A 47-esen folyó építkezés miatt Kishomok és Vajhát között lelassul és feltorlódik a forgalom, hiszen a 4,5 kilométeres szakaszon mindvégig a 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, s ennél az út novemberi átadásáig itt nem is lehet majd gyorsabban haladni.

Hála a gázkutatóknak, járható az egykori földút Vásárhely határában. DM-grafika
Hála a gázkutatóknak, járható az egykori földút Vásárhely határában.
DM-grafika

A Zsigulija volánja mögött a Bodzási úti kereszteződéshez érő Pozsár József szerint nagyon jó, hogy itt le lehet vágni az utat, azaz nem kell begurulni a 47-esen a város szívébe. Mondja: régen erre terelték a forgalmat, ha baleset történt a 47-esen, csakhogy korábban ez a rész csapadékos időben személyautóval járhatatlan volt.

A kereszteződésből 5,2 kilométer megtétele után, azaz 6 perc múlva a Zrínyi utcán keresztül be is érkeztünk a város szívébe. A 47-esről letérve összesen 10 percet és 6,7 kilométert kellett legyűrnünk, hogy ideérjünk. Kipróbáltuk: a 47-esen maradva a Dobay-kertészet magasságától a városközpontig 5 kilométert kellett megtennünk, ez a sebességkorlátozások miatt 6 percünkbe tellett. Azaz a különbség elenyésző.

Végszükség esetén ajánljuk

5 tonnánál nehezebb járművel nem szabad, s láttuk, nem is érdemes végighaladni a kerülőúton. Szerintünk tényleg csak útlezárás esetén érdemes erre hajtani. Itt ugyanis mindvégig csak 40-nel szabad hajtani, s többel – a felverődő kövek miatt – nem is érdemes. A Bodzási út, majd az abból folytatódó Zrínyi pedig nem bírná el az állandóan nagy forgalmat.

Olvasóink írták

 • 6. Norman_Bates 2009. április 10. 08:29
  „"5 tonnánál nehezebb járművel nem szabad, s láttuk, nem is érdemes végighaladni a kerülőúton" Akkor az a pótkocsis szerelvény a képen lebeg az út felett? Bár így mostmár világos, a sok gyökár traktor meg tetű lassújármű miért a 47-en bénázik kishomok és vajhát között, nem tom merre mennek majd ha végig 4 sávos lesz az út, mert akkor ugyebár már nem poén.

  Off
  Beszari rendőröknek:
  az éjjszaka örjöngő motorosok. Mert már a fasz kivan a nemnormális állatjaival este 11 kor bőgeti a kiszerelt hangtompítójú motorját a TESCO előtt, miért tehetetlen a rendőrség?
  komolyan lemegyek és a seggébenyomom a kibaszott kipufogóját, nem tudok aludni, másnap meg csinálom a tömegbaelesetet.
  Nemigaz , hogy a rendőrök nem tudnak a picsájukba rúgni. Jó volna ha ezzel is foglalkozna kicsit a DM.
  bocs az off-ért”
 • 5. beaver 2009. április 08. 11:12
  „Ma délelőtt meg volt az ok, hogy igénybe vegyék ...”
 • 4. skandal 2009. április 08. 10:00
  „Rendszámot nem kellene kitakarni a képen?”
 • 3. totya66 2009. április 08. 08:39
  „Plusz 4 perc? Ha volna ennyi türelmük az embereknek akkor 60Km/ órával leautóznák azt a 4 kilométert és nem volna baleset. De néhány ember 10 másodpercért is hajlandó meghalni vagy esetleg másokat megölni.”
 • 2. JB007 2009. április 07. 21:01
  „Hmm...
  Lakott területen kívül, világítás nélkül? Ez mennyit ér mai tarifa mellett?”
 • 1. varadipal 2009. április 07. 16:13
  „A képen lévő autót nem is engedném máshova, csak az egérútra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítás a vásárhelyi óvodában

Hódmezővásárhely - Az óvoda és az iskola közötti átmenetet segítő foglalkozás indul szeptembertől a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolában. Tovább olvasom