Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Egészségnapot rendeztek a hét végén a vásárhelyi uszodában

Tévhit, hogy asztmásan nem szabad sokat mozogni és úszni – ezt bizonyították be szombaton a vásárhelyi sportuszodában azok a betegek, akik részt vettek a vidám családi vízi vetélkedőn. A városi egészségnap keretében számos program várta az asztmásokat és az egészségeseket egyaránt.
A vásárhelyi Kossuth szakközépiskola informatika szakos diákja, Erdődi Norbert féléves kora óta küzd az asztmával. A 16 esztendős fiú légúti betegsége ellenére aktív életet él, hiszen heti rendszerességgel jár úszni. Elmondása szerint a futás neki megerőltető, de a többi sporttal nincs semmi baja.

Norbert szombaton a Vízi patkányok csapatát erősítette a vidám családi vízi vetélkedőn. Szabóné Benczédi Zsuzsanna testnevelő és gyógyúszás-foglalkoztató vezényletével érdekes feladatokat hajtottak végre a résztvevők.
– Az összeállításnál csak arra kellett ügyelni, ne legyen víz alatti feladat, mert az asztmások nem maradhatnak sokáig lent, mert befulladhatnak – magyarázta a szakember.
Így többek között úgy kellett szaladni a 120 centis vízben, hogy közben egy labdát kellett egyensúlyozni egy deszkán.

A Vízipókok tagja volt Nagy Sándor. A Kiss Lajos Általános Iskola ötödikese nem asztmás, hanem a túlsúlya miatt szállt vízbe. Ezen kívül részt vett a „Tekerj az egészségedért" kerékpáros túrasorozatban is. Sanyika a többiekkel Vásárhelyről egészen Nagymágocsig eltekert, oda-vissza 50 kilométert tett meg.

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány egyik alapítója dr. Berényi Károly gyermekorvos, önkormányzati képviselő, az egészségnap főszervezője. Tőle megtudtuk, hogy a kilenc éve működő szervezet célja a városban élő asztmás és allergiás betegségekben szenvedő gyermekek segítése.

– Négy évvel ezelőtt részt vettünk egy, a szegedi gyermekklinikával közös felmérésben. Kiderült, hogy Vásárhelyen a gyermekek tíz százaléka asztmás. Az országos átlag 7,75 százalék, nálunk a földrajzi helyzetből adódóan, mélyen fekszik a településünk, rosszabb az arány – árulta el a gyermekorvos.

Berényi Károly kiemelte: egyáltalán nem igaz az, hogy asztmásan nem szabad sokat mozogni. Sőt éppen ellenkezőleg: ebben a légúti betegségben szenvedőknek kifejezetten jót tesz, ha rendszeresen járnak gyógyúszásra, hiszen ez növeli a tüdő vitálkapacitását. Vásárhelyen közel ezer asztmás gyermekről tudnak. A gyermekorvos szerint ebben a leggyakoribb krónikus gyermekbetegségben szenvedőknek sem kell elkeseredniük, hiszen a mai technikáknak, gyógyszereknek köszönhetően teljes értékű életet élhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi sárgulás

Délelőtt ballagtak, délután pedig hagyományos sárgulási ünnepségüket tartották a Szegedi… Tovább olvasom