Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Egy egyszerre új és régi életmódról a PMK-ban

Hódmezővásárhely - Március 14-én, pénteken 18 órakor a hódmezővárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban tart előadást "Az égig érő fának, ha nem nő újra ága" címmel az egyszerre tradícionális, de mégis újszerű MAG mozgalomról Géczy Gábor fizikus.
Az előadó diplomáját matematika-fizika szakon szerezte. Már az egyetem alatt és után a debreceni Atommagkutató Intézet Radon Csoportjával geofizikai radioaktivitás vizsgálatokat folytatott. Kutatásai eredményeit számos hazai és külföldi referált folyóiratban publikált. 1990-ben Akadémiai Doktori Ösztöndíjat nyert az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természetföldrajz Tanszékére. Itt a természetben előforduló úgynevezett önhasonló alakzatokat vizsgálta.

„Ez vezetett arra, hogy felfigyeljek a természet minden szintjén felbukkanó alapformákra. Legnagyobb megdöbbenésemre, ezeket az univerzális formákat alapmotívumként megtaláltam az ősi kultúrák ábrázoló művészetében és a magyar népművészetben is" – mondja Géczy Gábor.

A fizikus a MAG-ot barátaival hozta létre 1997-ben. Az előadó szerint a közösségi lét, illetve az általa nyújtott védelem és biztonság hiányzik ma mindnyájunknak, mint mondja „ezt próbálja a MAG visszaadni az embereknek." A mozgalomnak - ahogyan Géczy Gábor fogalmaz - a nevében van „az a stratégia, amit a természet használ a túléléshez."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekivágnak a 47-es útnak

Hódmezővásárhely - Még ebben a hónapban kiírják – tíz másik beruházással együtt – a… Tovább olvasom