Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egy évig tanulnak a corvinos diákok Franciaországban

Egy évig Bar-le-Duc-ben tanul szeptembertől hét vásárhelyi diák. A Corvin Mátyás szakközépiskola 40 ezer eurót nyert, melyből finanszírozhatják a tanulók franciaországi utazását, s a tanulást. A kinti intézmény munkatársa tegnap választotta ki Vásárhelyen azokat, akik Párizs mellett szerezhetnek vendéglátó-ipari diplomát.
A tanulók térképen nézik, vajon hova utaznak majd szeptemberben. Fotó: Tésik Attila
Tóth Mónika még sohasem volt külföldön. A vajháti lány hetedik éve jár a vásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközép- és Szakiskolába, ahol korábban elvégezte a szakács szakot, le is érettségizett, s jelenleg kereskedelmet tanul. Ő annak a hét szerencsés corvinosnak az egyike, aki idén szeptembertől jövő év szeptemberéig a franciaországi Bar-le-Duc-ben tanulhat.

– Hatodik esztendeje tanulok franciául, most felvettem az angolt is. A francia számomra azért fontos, mert ez a szakács szakma nemzetközi nyelve. Még sohasem léptem át a határt, ezért kicsit félek, mi vár rám egy éven keresztül Franciaországban – mondta Mónika.

Potáriné Hojcsi Zsuzsától, az iskola nemzetközi koordinátorától megtudtuk, hogy a francia Luis Prioux Szakképző Intézet 2001-ben kereste meg őket azzal, hogy magyar diákokat is tanítanának. Először egy lány mehetett ki. Neki akkor 800 euróba került az út, ami igen költséges volt. Most azonban két uniós pályázaton összesen 40 ezer eurót nyert a magyar intézmény, így hét diák költségét tudják fedezni belőle.

Michael Soulon szerződést köt a szerencsés diákokkal. Fotó: Tésik Attila
Tegnap délelőtt Michel Soulon járt a Corvinban. A francia intézet nemzetközi koordinátora kiválasztotta azt a hét tanulót, aki szeptemberben utazhat a Párizstól kétszáz kilométerre lévő városkába.
– Nem csupán a francia nyelvtudás számít, hanem az is, hogy meglegyen a megfelelő szakmai előképzettségük. Az egyéves képzés két részből áll: az iskolai elméleti oktatás mellett egy-egy étteremben szerezhetnek szakmai gyakorlatot – árulta el lapunknak Michel Soulon.

A vásárhelyi fiatalok a sikeres vizsgák után négy diplomát is kapnak. Az iskolától egy magyar és francia nyelvűt, egyet a munkahelyüktől, egy olyat, mely igazolja, hogy nyelvi képesítésük megfelel az uniós szabályoknak, s végül egyet, mellyel az unió valamennyi államában munkát vállalhatnak.

Nemzetközi kapcsolatok

A Corvin komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a diákjai külföldön is gyakorlatot szerezhessenek. A vásárhelyi intézmény ezért két programban, a Leonardóban és a Comeniusban is részt vesz. Ennek keretében korábban egy görög és egy olasz iskolával álltak kapcsolatban, most pedig egy svéddel és egy hollanddal. Ráadásul most hat finn diákot látnak vendégül, akik a magyar konyhával ismerkedhetnek meg három hét alatt.

Tóth Gyula Zoltán hat esztendeje települt át a Brassó megyei Olthévízről Vásárhelyre.
– Másoknak lehet, hogy furcsa az egyéves kintlét, de én már így is több száz kilométerre lakom az otthonomtól, s ritkán járok haza. Óriási lehetőség ez nekünk, hiszen olyan igazolásokat kaphatunk, ha jól teljesítünk, mellyel megnyílik előttünk Európa – állította Zoltán.

Zana Tímea egy évet halaszt a Corvinban, mert kiutazhat. Ezt azonban egy csöppet sem bánja, mivel úgy érzi, a nyelvtudás elmélyítése mellett fontos szakmai tapasztalatokkal is gazdagodhat. Timi azért egy kicsit tart is az úttól. Nemcsak a családját hagyja hátra, hanem azt a szentesi hagyományőrző egyesületet is, melynek tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halomnyi hamutál a kisszobában

Annak ellenére, hogy életében soha nem dohányzott, de a még cigarettafüstre is allergiás Sápi… Tovább olvasom