Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Egy ezresért már kaphatunk madárpókot

Hódmezővásárhely - Veszélyes egzotikus állatokat csak engedéllyel szabadna tartani otthon, mégis sok fanatikus „állatbarát" inkább vállalja a kockázatot.
- Az utóbbi időben egyre többen térnek be hozzám azzal, hogy valamilyen egzotikus állatot szeretnének vásárolni otthonra – mondta Hegyi Ferencné hódmezővásárhelyi kisállatkereskedő.

Néhány évvel ezelőtt még a tengerimalacok, a hörcsögök és a díszhalak örvendtek a legnagyobb népszerűségnek, ma már azonban egyre többen távoli vidékekről származó emlősöket, hüllőket és madarakat tartanának. Bizony a különleges állatok tartása egyre nagyobb divattá válik Magyarországon is. Az „őrület" már a gyerekeket is megfertőzte: puha szőrű nyuszi helyett sokan inkább pikkelyes hüllőt kérnek ajándékba a szüleiktől. A kereslet növekedésével pedig az ilyen élőlények eladása jól jövedelmező üzletnek számít.

A vásárhelyi kisállatkereskedő szerint az egzotikus állatokat főként azért keresik, mert viszonylag kevesebb a gond velük: ritkábban kell utánuk takarítani a terráriumot, kevesebbet esznek, és ami a legnagyobb előnyük – csendesek. Igaz, a táplálékukat nehezebb beszerezni, hiszen a pókok vagy épp a kígyók nem magokat esznek. Fontos, hogy a kistestű rágcsálókat élve kell nekik odaadni, vadászösztönüket ugyanis nem lehet elfojtani.

- Régebben tartottam ártalmatlan pókot és kígyót is az üzletben, de megváltam tőlük, nagyon sajnáltam ugyanis az élelemnek szánt állatkákat. Ettől függetlenül tudnék hozatni, ha valaki ilyet szeretne – árulta el Hegyi Ferencné, akinek a kereskedésében egy beszélő papagájjal is találkozhat a betérő, bár a színpompás tollú madár nem eladó. – Az országban több olyan bolt is működik, amelyben kizárólag csak egzotikus állatokkal kereskednek – tette hozzá.

Hódmezővásárhely Rapcsák utcai állatkereskedés
A beszélő papagáj nem eladó!
Fotó: Tésik Attila

A veszélyes vagy védett különleges állatok tartásának szigorú feltételei vannak, erről az állatvédelmi és természetvédelmi törvény rendelkezik. Előbbi esetében a cselekvőképesség megléte és a büntetlen előélet mellett a leendő tulajdonosnak mindenképpen rendelkezni kell szakirányú – például állatgondozó, állattenyésztő, zoológus, biológus – végzettséggel, illetve legalább három éves szakmai gyakorlattal. Ezenfelül az sem mindegy, mekkora helyet biztosítunk harapós vagy épp mérgező kedvencünk számára. Amennyiben az összes feltételnek megfelelünk, akkor sem sóhajthatunk fel nyugodtan, ugyanis még a közvetlen szomszédok beleegyező nyilatkozatát is meg kell szereznünk. A védett veszélyes állatok behozatalához, tartásához az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, míg az oltalom alatt nem állóknál már a települési jegyző jóváhagyása is elégséges. Az engedélyt kérvényezőnek továbbá rendelkeznie kell a méreg ellenszérumával, amelyet a legközelebbi kórházban is el kell helyeznie baj esetére, valamint beszerzi a megfelelő védőfelszerelést.

A fanatikus „állatbarátok" azonban gyakran vállalják a kockázatot, és engedély nélkül tartanak otthon mérgespókot, -kígyót, sőt kajmánt. Ez viszont bűncselekménynek minősül és akár börtönbüntetéssel is sújtható. Az állatok engedély nélküli beszerzése egyébként nem jelent különösebb gondot, világszerte virágzik az egzotikus állatok feketekereskedelme. Az országban lévő néhány importőr évente körülbelül 1000 ilyen állatot hoz be. Arról pedig, hogy illegálisan mennyi lépi át a magyar határt nincs pontos adat, de nem kis mennyiségről lehet szó. Egyes ritka fajokért, mint például a szarvas arapapagájért, hatalmas összegeket képesek kiadni a megszállott gyűjtők. Ebből a papagájfajból az intenzív orvvadászat miatt mára alig 1700 szabadon élő példány repdes. A Madagaszkár északkeleti részén élő sugaras teknősért és a tuatara hidasgyíkért pedig több tízezer dollárt is képesek adni a feketepiacon.

Mielőtt azonban bárki is kérvényezné az engedélyt nagytestű hüllő, madárpók vagy veszélyes méreggel rendelkező állat otthoni tartásához, nem árt alaposan informálódnia ezek gondozásáról, a velük való foglalkozás szabályairól. Az új hóbort ugyanis könnyen veszélyessé válhat: az elmúlt években több kígyómarásos eset is történt az országban; Szegeden pedig júniusban talált egy emberre is veszélyes madárpókot és két achátcsigát egy középkorú férfi, a nem kívánatos „társbérlőket" Oroszlán utcai lakásának albérlői hagyták hátra.

A nem megfelelő tartás vége legtöbbször egzotikus kedvencünk halála. Érdekesség, hogy hazánkban találtak már majmot panellakásban, oroszlánt budai villa kertjében, kajmánt pedig fürdőkádban.
A 23 éves vásárhelyi Kádár Zsolt óvodáskora óta nagy állatbarát, mindig volt otthon valamilyen kisállatuk:

- Hullámos papagáj, pinty, halak, teknős, táncoló egér – sorolta Zsolt az otthonukban eddig megfordult állatfajtákat. – Az egyik ismerősömnek vadászgörénye van, nagyon megtetszett ez a jószág, úgyhogy minél előbb szeretnék majd egyet én is – folytatta. – Ragaszkodó állat és nagyon szép a bundája. Kádár Zsolt hozzátette: az egzotikus állatok is vonzzák, leginkább a kaméleon érdekli, de valahol azt olvasta, hogy annak a tartása sok gonddal jár.

Megnéztük, mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha egy minden korlátozás nélkül tartható egzotikus állat szeretnénk vásárolni. Madárpókot találtunk már 990 forintért is, de kínáltak 12 ezer 500-ért is. A gyíkok ára többek között a mérettől is függ: például egy Galléros gyíkért általában 70, míg egy Tüskésfarkúért 45 ezer forintot kérnek a kereskedők. Óceániai boát már találtunk 45 ezer forintért, míg egy Kaliforniai királysiklót 35 ezerért kínáltak. Gekkók ára 10-12 ezer forint között mozog. Azonban egy-egy ritkább hüllőért vagy madárért több százezer forintot is elkérhetnek a kereskedők.

Olvasóink írták

 • 7. andrisne 2009. július 05. 06:32
  „Maradok a hörcsögnél!!!!!!!!!!!!!!

  flexi!elég,ha csak beszélnek "hozzá"???????akkor ott baj van....”
 • 6. VásárhelyiÁgi 2009. július 04. 08:42
  „Én kislánykoromban azt a békát kerestem, amit, ha megcsókolok, királyfivá válik.
  sajnos a mai napig nem tudom, hol lehet beszerezni...”
 • 5. flexsnake 2009. július 03. 18:13
  „2. Viszont ennek a viperának nincs ellenszere :) Úgy kell muzsikával meg szép szóval szelídíteni.”
 • 4. Carlo 2009. július 03. 16:41
  „123:)) ez mind állati, mint a cikk”
 • 3. trixi11 2009. július 03. 15:07
  „flexsnake
  Elég veszélyes... miután nagyon szeretne már a hüvelygombáról beszélni.. :DD”
 • 2. maradando 2009. július 03. 15:03
  „1.
  A preparált kigyó nem veszélyes ! Ha valami csörög is a nadrágban az az aprópénz! :D”
 • 1. flexsnake 2009. július 03. 14:09
  „,Jáj more!Ez nagyonkígyó!"
  A kígyó a nadrágomban veszélyes állatnak minősül-e?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dagasztóban a régi idők házias veknije

Hódmezővásárhely - A tésztán ejtett vágás adja meg a házias jellegét a tanyasi kenyérnek. A… Tovább olvasom