Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Egy háziorvosi rendelőnek van új gazdája

Tizenegy háziorvosi rendelőből eddig csupán egyet privatizáltak Vásárhelyen. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a doktorok nem vállalják a magánosítás szigorú feltételeit. Az a két orvos viszont, aki közösen vágott neki a munkának, hitelből újítja fel a rendelőt – a korszerűsítés akár 20 millióba is kerülhet.
A váróban Fodor Antalné azt magyarázta, örül, hogy megújul a háziorvosi rendelő Fotó: Tésik Attila
Álmodozni nem elég – ez a felirat olvasható a vásárhelyi Fehér Mihály háziorvos rendelőjében. A doktor, úgy tűnik, nemcsak dísznek helyezte ki a táblát, hanem e szerint is próbál dolgozni. A Bajcsy-Zsilinszky utcai rendelőben tevékenykedő Fehér Mihály és kollégája, Dányi Ilona az első vásárhelyi háziorvosok, akik éltek az önkormányzat privatizációs ajánlatával. A rendelőt önerőből újítják fel.

Utoljára 1964-ben építették át a létesítményt, ezért bizony kívül-belül ráfér a rekonstrukció. A váróban néhol omlik a vakolat, repedeznek a falak. A régi sorszékek ütöttek-kopottak. A vizsgálatra váró Fodor Antalné örül, hogy megújul a rendelő. Még akkor is megéri, ha a pácienseknek esetleg kellemetlenséggel jár majd az átépítés, jegyezte meg az asszony.
Az átépítés költsége – amelyet hitelből szeretnének kifizetni – minimum 12 millió forint, tudtuk meg Fehér Mihálytól, viszont ha tényleg az uniós követelményeknek megfelelő rendelőt szeretnének, akkor akár 20 millió forintot is rá kell költeniük a létesítményre.

Fehér Mihály hozzátette: tudják, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket. A doktoroknak ugyan nem kellett fizetniük a rendelő birtokbavételéért, viszont az ajándékozási illeték alól nem mentesültek, ez közel 700 ezer forint volt. Fehér Mihály szerint azonban ezzel együtt is megéri a magánosítás.

Vásárhelyen fél évvel ezelőtt döntötte el a közgyűlés, hogy tizenegy rendelőt felajánlanak privatizálásra. Havasi Katalin egészségügyi tanácsnok szerint kicsit félve fogadták az orvosok ezt a lehetőséget. Miután kiszámíthatatlan az egészségügyi finanszírozás, bizonytalan a doktorok jövője – a felújítást kölcsönből tudják megoldani, s félnek az eladósodástól, vélte Havasi Katalin. Hozzátette: Fehér doktorék mellett több olyan háziorvos is akad, aki komolyan fontolgatja a rendelőjének magánosítását.

Ágoston Katalin gyermekorvos lapunk kérdésére azt mondta: olyan szigorú feltételeket várnak tőlük – például négy mellékhelyiséget kell kialakítani –, amelyeket nem biztos, hogy tud teljesíteni. Egy panellakásban rendel, az pedig nem alkalmas arra, hogy az elvárásoknak megfelelően átalakítsák. Ezért aztán nem biztos abban, hogy megvásárolja rendelőjét. Attól függetlenül, hogy az ingatlan nem az övé, nemrég 200 ezer forintot költött a korszerűsítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi hímzés mestere Marton Sándorné

Bonyolult technikája van a vásárhelyi hímzésnek, amely igazi különlegességnek számít: csupán tíz, a… Tovább olvasom