Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Egy helyen tanulhatnak a katolikus iskola diákjai

Hódmezővásárhely - Egy helyen tanulhatnak a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai, miután az egyházi fenntartó átveszi az önkormányzattól a szomszédos Corvin Mátyás Tagintézmény épületét. Az általános iskolások jelenleg egy utcába, de két helyre járnak suliba.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

500–700 millió forintos beruházást tervez a fenntartó, a római katolikus egyház a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában – hangzott el a közelmúltban lakossági fórumon. Lázár János országgyűlési képviselő beszélt erről, mondván: az oktatási intézmény teljesen megújulna és bővülne. Még 2012 októberében döntött úgy a vásárhelyi közgyűlés, hogy felajánlja hasznosításra a Szeged–csanádi Egyházmegyének a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményt. A kereskedelmi és vendéglátóipari oktatási intézmény évek óta nem használta a kollégiumi, 3200 négyzetméteres épületrészt. Tavaly óta pedig az iskola is üresen áll, miután a diákokat átköltöztették a Hódmezővásárhelyi Regionális Tudásközpontba, a Városház utca 1. szám alá. Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense elmondta: az egyház elfogadta a felajánlást, jelenleg az ingatlan használatbavételi jogának átadása zajlik.

Jelenleg ide járnak a felsősök és az alsósok egy része. Fotó: DM/DV
Jelenleg ide járnak a felsősök és az alsósok egy része.
Fotó: DM/DV

A Corvin épületével szomszédos Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában 492 diák tanul. Az utóbbi két évben két párhuzamos első osztály helyett hármat tudtak indítani. A központi épületben tanulnak „konténertermekben" az alsó tagozatosok közül az első és a harmadik osztályosok, illetve a felső tagozatosok. Az oktatási intézménynek a Hóvirág utcában van egy másik épülete is, amelyet annak idején egy társasházból alakítottak ki. Itt tanulnak a másodikosok és a negyedik osztályosok.

Cél, hogy egy helyen tanuljanak az intézmény diákjai – mondta Németh László esperes plébános. Hozzátette: ha a központi épületben le tudnák bontani az aluteret, akkor az udvar is nagyobb lenne, és a szintkülönbségből adódó csapadékvíz elvezetése is megoldódna. A másik, úgynevezett MÁV-épületet is ki lehetne üríteni, és vissza tudnák adni az önkormányzatnak. Az elképzelések szerint több ütemben zajlana a felújítás, a bővítés.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2013. szeptember 20. 06:34
    „Ahol most a Corvin működik, az az épület korábban egészségügyi intézmény volt. Akkor sehogyan sem teremtődött meg a felújítására a pénz, de amint funkciót váltott, rögtön lett rá pénz! Ez is mutatja, mennyit ér az egészségügy. Ami a hóvirág utcai társasházat illeti, remélhetően vissza kapja eredeti funkcióját, és újra társasházi lakások lesznek benne.”
  • 1. tom65 2013. szeptember 19. 17:27
    „Minden igaz, csak a sorrend sántít. A Corvin épületét pont azért ürítették ki, hogy azt átadhassák a katolikus egyháznak. A Corvin azóta egy szűkös, iskolának csak erős kompromisszumokkal hasznosítható épületben működik, pedig még mindig a város "legpiacképesebb iskolája".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt ott az édesapjáról elnevezett vízilabdatornán ifjabb Török Sándor

Nem sértődött meg, de valóban nem volt ott az édesapjáról elnevezett hétvégi utánpótlás vízilabdatornán ifjabb Török Sándor. Tovább olvasom