Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy köbméteres üveghegy Mártélyon

Mártély - Egy sima ablaküveg négyzetmétere 3000 forint körül van, így nem csoda, hogy hatalmas értéknek számít az az egy köbméternyi színes és átlátszó üvegcserép, amit a mártélyi alkotótábor kapott. A felajánlásnak köszönhetően a nyáron mozaikfoglalkozásokat szervezhetnek.
Üvegdarabok – műanyag ládákban, kartondobozokban, az igazán értékesek pedig nagy papírzacskókban érkeztek a mártélyi alkotótáborba. Az üveget egy vásárhelyi cég ajánlotta fel.

– Színre válogatva, külön csomagolva kaptuk meg a szállítmányt. A nyáron ebből fogunk első alkalommal országos mozaiktábort szervezni – árulta el Bányai Béla vásárhelyi festőművész, táborvezető.

– A mozaiknak most nagy divatja van. Egyszerű tárgyakat apró, színes üvegcserepekkel borítanak be, így nem csupán szebb látványt nyújtanak, hanem az értékük is megnő – állítja a táborvezető.

A dobozokban átlátszó üvegeket is találni. Bányai szerint ez nagyobb szabadságot ad az alkotónak, mint a színes. Ugyanis itt a leendő mű háttere is látható, amivel szerephez juthat a festészet is.

A színes darabok az értékesebbek és jobban felhasználhatók – mutatja Bányai Béla. Fotó: Tésik Attila
A színes darabok az értékesebbek és jobban felhasználhatók – mutatja Bányai Béla.
Fotó: Tésik Attila

A törött üveghez szinte lehetetlen hozzájutni. Egy sima ablaküveg négyzetmétere pedig elérheti a 3000 forintot, ezért túl költséges lenne a mozaiktábor alapanyagának beszerzése.

A csomagban különleges darabok is vannak. Ilyen a piros vagy az opál üveg. Az utóbbi nemesített fajta, így nagyon örültek neki, amikor felfedezték a papírzacskókban.

A tervek szerint a Mártélyi Képzőművész Táborok Baráti Köre június 14-e és 22-e között tartaná az első mozaiktábort. A felajánlásnak köszönhetően az ingyenes alapanyagot egy alkotás erejéig biztosítják a szervezők. Az elkészült művek az alkotók tulajdonát képezik. A táborra jelentkezni vagy több információt kérni a festoiskola@freemail.hu e-mail címen lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely a hapkido hazai fellegvára

Hódmezővásárhely - A Máté testvéreknek köszönhetően Vásárhely a tékvandó hazai fellegvára. Igaz ez a… Tovább olvasom