Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Egy titokzatos műgyűjtő: Wiener Tibor ortodox lelkész

A kalandos életutat befutott ortodox lelkész és műgyűjtő, Wiener Tibor különleges gyűjteményét 2010-ben már láthatták kiállításon Hódmezővásárhelyen, 2013-tól pedig állandó kiállításon válogatás lesz belőle az Alföldi Galériában.
A titokzatos műgyűjtő, Wiener Tibor német hangzású neve ellenére apai ágon francia, anyai ágon régi magyar családból származott. Kánonjogi doktorátusát 1915-ben Bécsben szerezte, ott végezte teológiai tanulmányait is. Lelkészként Kunszentmiklóson, Soroksáron, Szegváron, Kiskunmajsán, Kecskeméten, Csongrádon és Rákospalotán is szolgált. 1925-ben érkezett Hódmezővásárhelyre, ő lett a helyi ortodox egyház papja.

Wiener néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, sokan látogatták, többek között Radnóti Miklósnak és Erdei Ferencnek mutathatta be a kollekciót. Radnóti egyetlen vásárhelyi látogatása idején, 1935 májusában az ortodox templom műkincseivel is megismerkedett.

A kiállítás megnyitója
A kiállítás megnyitója

– A kollekció része Czimra Gyula kilenc alkotása is, ami azért különleges, mert a „városi legenda" szerint a festőművész életében egyetlen képét sem adta el, így nagy rejtély, miként kerülhetett ennyi Wiener Tiborhoz. Valószínűleg cserével, a szakemberek feltételezése szerint, néprajzi tárgyakat adhatott a régi népélet tárgyi kultúrája iránt érdeklődő festőnek. Képei a kedvenceim közé tartoznak a gyűjteményből – árulta el Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója, majd hozzáfűzte: Wiener Tibor a két világháború közötti vásárhelyi kultúra, képzőművészeti élet egyik legérdekesebb, legszínesebb egyénisége volt. A családnak volt érzéke, affinitása a művészetek iránt, felesége a vásárhelyi hímzést karolta fel, ő maga pedig – a már említetteken kívül – Markovics Horváth Antal fafaragó szobrász munkásságáról írt könyvet, tanulmányt.

Az 1966-ban elhunyt Czimra mára az egyik legkeresettebb alkotó lett a magyar műkincspiacon. A különleges Wiener-gyűjtemény képzőművészeti anyaga több mint félszáz alkotásból áll. A már említett legendás Czimra-festményeken kívül része Barcsay Jenő, Kmetty János, Bene Géza, Hanna Mela, Kádár Béla és Klie Zoltán művei is.

A műgyűjtő családját a második világháború elől külföldre menekítette, ő pedig gyűjteményének egy részével Rákospalotára menekült. 1962-ben Amerikába utazott családja után, de az ottani életmód számára elfogadhatatlan lévén, 1964-ben visszatért, és a gödöllői szociális otthon lakójaként halt meg 1978-ban.

Wiener Tibor portréja
Wiener Tibor portréja

A hetvenes években az alkotások egy részét egy rákospalotai pincében helyezték el, ami jelentősen rontott a művek állagán. Dömötör János néhai vásárhelyi múzeumigazgató évekig tartó kutatómunkájának és a megfelelő hatóságoknál kifejtett erőfeszítéseinek eredményeként ezek a képzőművészeti alkotások végül 1989-ben kerültek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe.

– A teljes gyűjtemény 2010-ben egyesült újra, akkor láthatta ismét a vásárhelyi közönség – mondta Nagy Imre, hozzátéve: – Jövőre az Alföldi Galériában állandó kiállításon válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők az értékes kollekcióból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraszentelték a vásárhelyi ortodox templomot

A megújult szerb ortodox templomot Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök szentelte újjá. Tovább olvasom