Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Egyed Béla most saját gazdaságát vezeti

Nem volt könnyű elszakadni a mindennapos hód-mezőgazdás élettől, ismerte el Egyed Béla, a vásárhelyi cég egykori vezérigazgatója. A társaság privatizációjával egy időben súlyos betegségen esett át, ezért hiába is szerette volna tovább irányítani a céget, nem tehette meg – bár az rt. igazgatótanácsának elnökeként továbbra is kikérik véleményét a fontos kérdésekben.
Egyed Béla nem szakadt el teljesen a Hód-Mezőgazdától: az igazgatótanács elnökeként dolgozik. Fotó: Tésik Attila
Tizenkét évig a vásárhelyi Hód-Mezőgazda irányítása töltötte ki Egyed Béla életét. A cég egykori vezérigazgatója több mint egy éve mondott le vezetői posztjáról, igaz, nem önszántából. Az akkor már privatizált részvénytársaság irányítását is vállalta volna, ha nem szól közbe a betegsége. Egy komoly műtéten esett át, hónapokig betegszabadságra kényszerült, amelynek végén eldöntötte: ha nem is teljesen, de kiszáll a napi mókuskerékből. A gazdaság igazgatótanácsának elnökeként azonban még mindig a Hód-Mezőgazda Rt.-hez kötődik. Továbbra is teszi a dolgát a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete elnökeként, s egykori hód-mezőgazdás eredményeiért – mint az állattenyésztési napok elindítása, valamint nemzetközivé tétele – legutóbb átvehette az Állattenyésztők Országos Szövetségének kitüntetését.

– Nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, hiszen először osztották ki az országban, s csupán tizenegyen kapták meg. Főként azért, mert minden szempontból nehéz időszak áll mögöttem. Nem volt könnyű elfogadni, hogy az egészségem miatt vissza kell fogni a tempót. Annak azért örülök, hogy nem szakadt meg a kapcsolatom az egykori munkahelyemmel, s kikérik a véleményem a céget érintő stratégiai döntésekben. De a legutóbbi állattenyésztési napok szervezéséből is kivettem a részem – fejtette ki Egyed Béla. A napi munkába viszont már nem folyik bele az egykori vezérigazgató. Inkább a saját gazdaságát irányítja.

A cég privatizációját egyébként ennyi idő elteltével is előnyösnek tartja. Persze, mint hozzátette, a változások elkerülhetetlenek voltak. Az átszervezéseket azonban sikerült úgy megoldani, hogy a szakemberek nagy része továbbra is a gazdaságot erősítse, mondta Egyed Béla. Szerinte állami tulajdonban működve sem lettek volna képesek megtartani a teljes dolgozói gárdát.

– A mezőgazdaság pozíciója továbbra is romlik – állapította meg. Tulajdonosváltásra volt szükség ahhoz, hogy a cég működőképes maradjon. A fejlesztésekhez szükséges tőkeemelést bizony állami részvénytársaságként nem tudták volna megoldani, így egy helyben topogtak volna. A privatizálásnak köszönhetően viszont gépesítették a növénytermesztést, valamint a sertéságazat technológiai feltételei is javultak – tette hozzá.

Egyed Béla egyébként továbbra sem szeretne teljesen elszakadni a Hód-Mezőgazdától, mint mondta: a folytatáshoz erőt adott neki a gyógyulás. Hogy meddig maradhat elnök, az attól függ, a tulajdonosok mennyire elégedettek a munkájával, s a jövőben is számítanak-e rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új oktatóközpont nyílt Vásárhelyen

Újszerű képzési formát honosít meg Vásárhelyen a tegnap délelőtt felavatott oktatóközpont, ahol… Tovább olvasom