Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Egyelőre csak Lázár a biztos jelölt

Az már biztos, hogy Vásárhelyen Lázár János újra versenybe száll őszi helyhatósági választásokon a polgármesteri címért. A szocialisták is tárgyaltak már a jelöltről, ám még nem hozzák nyilvánosságra döntésüket. Az MSZP-nél Hernádi Gyula az esélyes jelölt, ezt ő nem erősítette meg, nem is cáfolta. Az MDF, a Munkáspárt, az SZDSZ helyi szervezete és a HVDSZ még nem alakította ki álláspontját.
Lázár János és Hernádi Gyula. Előbbi már biztosan jelölt, utóbbi valószínűleg indul ellene. Fotó: Tésik Attila
Már az országgyűlési választások második fordulójának estéjén bejelentette a vásárhelyi körzet győztese, a fideszes Lázár János, hogy nemcsak a parlamenti képviselői szék megszerzéséért szállt ismételten versenybe, hanem ősszel újra indul a polgármesteri tisztség elnyeréséért is.

Ez biztos. Ami a leendő ellenfelek személyét illeti, még minden bizonytalan. Az MDF vásárhelyi szervezete például még nem döntötte el, hogy indít-e önálló polgármesterjelöltet – tudtuk meg Grezsa Istvántól, a demokrata fórum helyi elnökétől. Az MDF egyébként olyan személyt szeretne a polgármesternek, aki ki tudja alakítani a demokratikus helyi közéletet, és megteremti a kiegyensúlyozott helyi tájékoztatást.

A MIÉP helyi szervezete tegnap estére hívta össze taggyűlését, ahol a helyhatósági választások is szóba kerültek. Kovács László, a szervezet városi elnöke elmondta: az önálló polgármesterjelölt indításának lehetőségét attól teszik függővé, hogy mind a 14 választókerületben tudnak-e képviselőjelöltet állítani. Egyébként pedig csakis jobboldali jelöltet támogatnának, olyat, aki nemzetben gondolkodik, s a város érdekeit tartja szem előtt.

Az MSZP már tudja, de nem mondja meg

Igazi csapatjátékost, a közéletben jártas helyi politikust látnának szívesen Vásárhely élén az MSZP-sek. A szocialisták ugyan már tárgyaltak a jelölt személyéről, ám egyenlőre konkrétumokról nem akartak nyilatkozni. Információink szerint azonban Hernádi Gyula esélyes, aki négy évvel ezelőtt már megmérkőzött Lázár Jánossal a polgármesteri székért. A vásárhelyi szocialisták frakcióvezetője azonban nem akarta megerősíteni, sem pedig cáfolni értesülésünket. Ugyanakkor azt mondta: akárhogy is alakul, olyan embert szeretne látni a polgármesteri székben, aki a városnak szenteli az életét, s mással nem foglalkozik.

Úgy tűnik, hogy a Munkáspárt helyi szervezte nem állít majd külön polgármesterjelöltet a helyhatósági választásokra. Mint azt Havránek Ferenc, a párt jelenlegi ügyvivője elmondta: ha a szervezeten belül lezajlott a tisztújítás, tisztázzák majd az elképzeléseiket. De miután úgy vélik, változásra van szükség a városvezetésben, valószínűleg a baloldal jelöltjét támogatják. Igaz, még nem tárgyaltak erről a szocialistákkal. Havránek szerint ugyanis nem a pártállás a lényeg, hanem az emberi hozzáállás.

Még nem tárgyaltak a polgármesterjelölt-állításról a vásárhelyi liberálisok sem. A szabad demokraták városi elnöke, Szentirmai Csaba magánvéleménye szerint ahhoz, hogy változás történjen, közös jelölt kellene. Úgy vélte: 16 év után végre egy másik alternatívát is ki kellene próbálniuk a vásárhelyieknek.

Nem tárgyalt még erről a kérdésről a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség, melynek támogatásával indult az országgyűlési választásokon Balogh Jánosné. Elképzelhető, hogy önálló jelöltet indítnak, de az is, hogy egy közöset támogatnak – mondta Sillye Béla, a szövetség titkára, aki szerint az egyéni érdekeket a közérdeknek alárendelő polgármesterre lenne szükség Vásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár lett a védelmi kabinet vezetője

Lázár János (képünkön) lett a parlamenti Fidesz-képviselőcsoport védelmi kabinetjének vezetője. Ez a… Tovább olvasom