Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyelőre kódorognak a betegek

Folyamatosan költözteti át a szakrendelőit a vásárhelyi Erzsébet-kórház az anyaintézménybe a Városház utcai központi rendelőintézetből. Itt huzamosabb ideig csak a nagy teret igénylő rendelők maradnak, mint például a reumatológia. A költözködés egyben takarékosságot is jelent az intézmény számára. A betegek egy része most keresgéli, hová kell mennie.
Kisbetűs felirat értesíti a betegeket a változásról a központi rendelőintézet ajtaján. Fotó Gyenes Kálmán
Apró betűs, ráadásul nem is a bejárati ajtóra ragasztott felirat tudatja a betegekkel a vásárhelyi központi rendelőintézet üvegezett bejáratán, hogy december 7-étől több, évtizedek óta itt működő szakrendelést már a kórházban kell keresni. Aki az erről szóló papírt nem veszi észre, az a bejárattal szemközt álló szobor alapzatán valósággal belebotlik az értesítőbe. De az is feltűnhet neki, hogy a rendelőintézet szobáinak beosztásáról is eltűnt több szakrendelő neve. Ennek ellenére a betegek egy része keresgéli, hogy melyik rendelőt hol találja.

A változás oka prózai: az Erzsébet-kórház folyamatosan az anyaintézménybe csoportosítja át a szakrendeléseket, így kívánja kiüríteni az eredetileg sem egészségügyi célra, hanem megyeháznak épített központi rendelőintézetet.

Kallai Árpád főigazgató lapunknak elmondta: a vásárhelyi kórházi struktúra átalakításának utolsó fázisát jelenti a központi rendelőintézet kiürítése, az osztályok összevonásával egy időben. A kórházban mátrix osztályokat hoztak létre, s ezzel szinkronban a szakrendelések nagy részét is az anyaintézménybe költöztették, azokat az azonos kórházi osztályokhoz integrálva.

– A szakrendelőkben megszűnt a bel-, a bőr- és a nőgyógyászat, a szemészet, illetve az ideggyógyászat, valamint az onkológiai szakrendelés és gondozó. Ezek vagy a kórház fekvőbeteg-ellátó osztályai mellé költöztek, vagy olyan helyre, ahol kényelmesen el tudjuk látni a rászorulókat. Ilyen a belgyógyászati szakrendelés, amely a kislabor helyére kerül, a vérvételt pedig ezentúl a véradóban végezzük – hangsúlyozta a főigazgató. – Mindez elég nagy átalakítást jelent. A költözködés oka, hogy ki szeretnénk üríteni a Városház utcai nagyrendelőt, s ezzel jelentős költséget takarítunk meg.

A rendelőintézetben egyelőre megmarad a reumatológia, a fizikoterápia, s a négy-öt rendelőből álló pszichiátriai gondozó. Ezeket most nem tudták máshová helyezni. A kórház végső célja, hogy a rendelőt visszaadja az önkormányzatnak. A már nem működő szinteken máris csökkentették a fűtést. De takarékoskodnak a takarításon és a világításon is. Kallai Árpád hozzátette: a fizikoterápia és a reumatológia átkerül majd a strand területén építendő rendelőbe, de elképzelhető, hogy addig is átmeneti megoldást találnak áthelyezésükre. A télen azonban ezeket már biztosan nem viszik el a Városház utcáról. A vásárhelyi kórház aktív ágyainak számát is csökkentették, huszonkilencet minősítettek át ápolási, illetve rehabilitációs ággyá.

A rendelőintézeti változásokkal szembesülő betegek többsége, tapasztalatunk szerint, megérti a változás szükségességét. Ahogy azt Nagy Ferencné megfogalmazta, számára csak az jelentett nehézséget, hogy megtalálja azt a doktort, aki eddig kezelte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatévnyi csendet tört meg Zoltai

Hat évvel ezelőtt állított ki utoljára képeket Zoltai Attila festőművész Hódmezővásárhelyen. A helyi… Tovább olvasom