Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Egyelőre Szegeden kezelik a vásárhelyi vesebetegeket

Egyelőre Szegedre szállítják át dialízisre a vásárhelyi betegeket, akiket eddig a helyi Erzsébet-kórházban kezeltek. Miután lejárt a műveseállomás működtetésre vonatkozó tízéves szerződés, az önkormányzat új pályázatot írt ki, melyen végül nem indult az eddigi üzemeltető, a Fresenius. Most egy svéd cég, a Gambro Kft. folytathatja a munkát. A régi működtető elvitte a berendezést, az új pedig most alakítja ki az állomást. Várhatóan februártól ismét Vásárhelyen fogadják a betegeket.
Amikor még működött a műveseállomás. Azóta a Fresenius elvitte a berendezést. Fotó: Tésik Attila
Nem maradnak ellátás nélkül, továbbra is részt vesznek dialíziskezelésen a vásárhelyi betegek. Egyelőre azonban még nem a helyi Erzsébet-kórház művese állomására kell menniük, hanem Szegedre szállítják át őket. Mindaddig, amíg újra működőképessé válik a vásárhelyi dialízisközpont. Mint arról már beszámoltunk: az idén lejárt az állomást üzemeltető német érdekeltségű Fresenius Magyarország Egészségügyi Kft.-vel kötött tízéves szerződés. A város új pályázatot írt ki, melyen végül nem indult a Fresenius. Tíz évre a svéd Gambro Kft. kapott lehetőséget a dialízisközpont további működtetésre. Az új cég decemberben vette át a vásárhelyi állomást, ahonnan a német üzemeltető elvitte a felszerelést, kiürítette az épületet.

A Gambro már megrendelte az új berendezést – tudtuk meg Kassai Miklóstól, aki a változást követően is folytathatja a dialízisközpont irányítását. Az orvos igazgató hangsúlyozta: sem a cégváltás, sem pedig az épületben zajló munkálatok miatt nem szenvednek hátrányt a páciensek, akik továbbra is biztonságos és szakszerű ellátást kapnak.

Hetente összesen negyvenhárom beteget szállítanak át Szegedre kezelésre, ahol közülük harminchárom dialízisét a Gambro ottani telephelyén végzik el, tízet pedig a gyermekklinikán látnak el. Az utazás egy fillérjébe sem kerül a pácienseknek. A szakorvos és a háziorvosok viszont továbbra is a vásárhelyi kórházba utalják be a betegeket.

Kassai Miklós elmondta: mindez átmeneti állapot. A munkálatok befejezését és a működéshez szükséges engedélyek beszerzését követően, várhatóan februárban már újra a nyolcágyas vásárhelyi műveseállomáson fogadják a pácienseket. Az orvos-
igazgatótól azt is megtudtuk, hogy az új cég átvette a dialízisközpont teljes személyzetét, azaz továbbra is ugyanaz a tizennégy dolgozó végzi az ellátást az Erzsébet-kórházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató dönt, kikkel dolgozik

Vásárhely önkormányzata megkeresi a módját annak, hogy a reform után, jövő ősztől a legjobb… Tovább olvasom