Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyéves a vásárhelyi csikkrendelet

Hódmezővásárhely - Elvétve lehet csak csikket felfedezni Vásárhely játszóterein, ahol egy éve megtiltották a dohányzást. Bár több mint ötven új utcai szemetest is kihelyeztek a belvárosban, a cigarettát még mindig sokan hajítják el az utcán. A közterület-felügyelet eddig összesen 33 embert bírságolt meg játszótéri dohányzás vagy csikkeldobás miatt.
Egy éve, tavaly október elsején lépett életbe Vásárhelyen a közterületi dohányzást szigorító, úgynevezett csikkrendelet. Ennek értelmében a város több mint ötven játszóterén teljes a dohányzási tilalom. A város más közterületein persze rá lehet gyújtani, ott azonban az elszívott cigi eldobása számít szabálysértésnek. A vétkezőre akár 10 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható, illetve szabálysértési eljárás indítható. Ez utóbbi esetben a büntetés akár 30 ezer forint is lehet. Az önkormányzat a belvárosban és környékén csikktartósra cserélte ki a régi szemeteseket, a játszótereken pedig zöld színű tábla kéri a dohányosokat, ne gyújtsanak rá, az eldobott csikkeket ugyanis biztosan megtalálják a kisgyerekek.

– Helyeslem a dohányzási tilalmat a játszótereken, annak ellenére, hogy én cigizek – mondta a népkerti játszótéren gyermekére felügyelő Kis Katalin. A fiatalasszony elárulta, amíg itt vannak a kislányával, addig türtőzteti magát. Amúgy – hiába szokott már le kétszer is, legutóbb terhessége idején – erős dohányos, napi harminc-negyven szálat is elszív.

A játszótereken bevált a dohányzási tilalom Fotó: Tésik Attila
A játszótereken bevált a dohányzási tilalom
Fotó: Tésik Attila

Osztotta véleményét Lezsán Tamásné, azzal, hogy sajnos rosszak a tapasztalatai, már neki is többször rá kellett szólnia a cigivel érkező apukákra. A fiatalasszonyok tapasztalata egybecseng a miénkkel: a játszótereken elvétve fedezni fel csikket. Valamivel rosszabb a helyzet a belváros utcáin, terein, ahol napközben a legtöbben megfordulnak, a boltok környéki járdákon délutánra már sok csikk fedezhető fel, annak ellenére, hogy nagyon sokan a szemetesedények tartójába nyomják el cigijüket.

– Látom, hogy reggelenként a seprőgép a Kossuth téri buszmegállót sem hagyja ki, mégis, a várakozók nem mind törődnek a tisztasággal. Nemcsak a cigit, de mindenféle egyéb szemetet eldobnak – panaszolta Balogh Ferencné.

Büntettek

Tavaly októbertől december végéig tartott a türelmi idő, ez alatt a közterület-felügyelők csak felhívták a szabálytalankodók figyelmét a tilalomra. Ez idő alatt csupán egyetlen személynek kellett helyszíni bírságot fizetnie, igaz, ő halmozta a szabálytalanságokat. Nemcsak dohányzott a játszótéren, de kutyát is vitt a homokozóba, s a közterület-felügyelők többszöri felszólítására sem távozott onnan – tudtuk meg Göbl Vilmostól. A polgármesteri hivatal sajtóreferense hozzátette: január elseje óta a játszótéri dohányzás miatt tíz, míg az utcai csikkeldobás miatt huszonhárom helyszíni bírságot szabtak ki.

Olvasóink írták

 • 3. rew 2008. október 03. 22:12
  „Hiába jártattam a pofámat két éve....
  Ez a város egy nagy szeméttel és szarral teli üst.”
 • 2. ági43 2008. október 03. 12:16
  „Merre is található az a több mint 50 új utcai szemetes? Illetve a régiekkel együtt mennyi is van összesen? A taknyos papírzsepit is vissza kell dugni a zsebembe, vagy a táskába! Vagy,ha azt eldobom akkor nem büntetnek meg? És a játszótéri dohányzás büntetéséért befolyt összegből új szemeteseket állitanak fel legalább?”
 • 1. ÍRÁSTUDATLAN. 2008. október 02. 09:40
  „Ez aztán a nagy évfórduló.Mikor lessz már annak az évfórdulója hogy minden Vásárhelyi munkanélkülinek van munkahelye és biztos megélhetése!Ez ugye keményebb dió városunk szemefényének.Nem mondom biztosan van értelme az úgy nevezett csikktőrvénynek de ilyen intezitással kellene munkahelyeket és biztos megélhetést is teremteni.Egyépként nem igaz hogy nem dohányoznak a játszótéren!A Fórum előtti játszótéren biztosan.És ha rászól valaki arra aki cigizik azt bizony jó eligazítják.Én ezt a saját szememmel láttam.Ugyan úgy sétáltatják a kutyákat természeztesen szájkosár nélkül.Pedig ugye az is tíltva van.A játszótéren átmenő járdát meg előszeretettel használják a kerékpárosok sőt olykor ólykor még a motorosok is.Erre felé nem igen járnak a közterület fentartó emberei.De lehet hogy semelyik játszótéren sem.Lehet hogy csak pórhintésről van szó mert a Fórum előtti játszótéren bizony fütyűlnek a szabályokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetni kell a vásárhelyi mélygarázsban

Hódmezővásárhely - Tegnaptól az új vásárhelyi sportcsarnok alatt kialakított mélygarázsban is fizetni kell a parkolásért. Amíg ingyen lehetett megállni, napközben 40-50 autó parkolt itt, tegnap délben mindössze négyet számoltunk meg. Tovább olvasom