Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egyidős a kompótokkal a 74 éves Marika néni

Egyidős a kompótokkal a 74 éves Marika néni
Hódmezővásárhely - A különleges, csatos üvegek miatt őrizték meg azt a három körtebefőttet, amelyet 1943-ban tettek el a vásárhelyi tanyavilágban. Szonda Lajosné Marika néni tegnap a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozta féltett kincseit.
– A három üveg körtebefőttet édesanyám rakta el 1943-ban, és amennyire tudom, sokáig a különleges, egyedi csatos üvegek miatt őrizgette a család – mondta a vásárhelyi nyugdíjaslakóparkban élő Szonda Lajosné Marika néni. Tegnap a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozta a 74 éves finomságokat. Estók János főigazgató vette át az adományt, és megjegyezte: ránézésre, az állag alapján még ehetők a befőttek.

Marika néni azzal folytatta a kompótok sztoriját, azért is maradhattak meg, mert minden évben frisset készítettek, azt ették. Gazdálkodó családból származó, tanyán élő édesanyja, Kovács Sándorné Hegedűs Mária az ő esküvője alkalmából, 1963-ban fel akarta bontani. De ő fiatal menyasszonyként nem engedte, azt mondta: ha eddig nem nyúltak hozzájuk, most már ne tegyék, őrizzék meg. Elárulta: egyidős kincseivel, vagyis 1943-ban született, és a városban nevelkedett a nagymamánál.
 
Estók János azt ígérte, Marika néni körtebefőttjeit nagy becsben tartják majd a múzeumban. Igazi kuriózumok. Fotó: Imre Péter
Estók János azt ígérte, Marika néni körtebefőttjeit nagy becsben tartják majd a múzeumban. Igazi kuriózumok. Fotó: Imre Péter

Az ország gyaníthatóan legöregebb befőttjei igazi kuriózumnak számítanak – jegyezte meg Estók János –, a múzeum gazdag kollekciójának ugyanis ezek lesznek az első készételdarabjai.

– Nagy becsben tartjuk majd, ettől a perctől gyűjteményünk teljes értékű tagjai. Befőttből eddig csak konzervek voltak a birtokunkban, de azok jóval fiatalabbak – mondta a főigazgató. Az is kiderült: egyszer, mintegy 25 évvel ezelőtt már szerepeltek kiállításon, a vásárhelyi Szabadság Olvasókörben. Az egyikben levelet, talán babérlevelet véltek tegnap felfedezni, az alapján pedig az is elképzelhető, hogy úgynevezett savanyú befőttekről van szó.

Az adományozásról tudomást szerző lakótársai arra biztatták Marika nénit, legalább az egyik üveg befőttet bontsák fel, és kóstolják meg. Marika néni erre nem volt hajlandó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretik a régi artézi kút vizét a mindszentiek

Szeretik a régi artézi kút vizét a mindszentiek
Magánadományból szépült meg Mindszenten a Szent István utcai artézi kút. Sokan megcsodálják. A vizét szívesen fogyasztják az emberek. Tovább olvasom