Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egykor és most Vásárhelyen: Cukorkáért a szatócsboltba

Hódmezővásárhely - Ma is áll a Damjanich és Szerencse utca sarkán az az öreg parasztház, amely az egykori vándorfényképész felvételén még szatócsbolt volt.
Fábián-Nagy Károly.
Fábián-Nagy Károly.
A Fábián-Nagy Károly tulajdonát képező fotón az 1920-as évek világa elevenedik meg: a városiak a szatócsboltokban szerezték be a tüzifát, bort, gyertyát, édességet, lisztet, cukrot, és egyáltalán mindent, amire csak szükségük volt a ház körül- emlékszik vissza a fényképen még 4-5 éves forma egykori kisfiú, aki ma már 89 éves szentesi lakos.

Az 1923-ban Hódmezővásárhelyen született Fábián-Nagy Károlyt nagymamája cukorkáért szalasztotta át a közeli szatócsboltba, ami talán 150 méterre volt a nagymama, Nagy Imréné Papp Julianna házától.

A fényképen egy K betű jelzi Károly bácsit, aki fehér ingben, sötét rövidnadrágban álldogál a kép bal oldalán. Érdemes megfigyelni a járókelők öltözékét, használati tárgyaikat.
A fényképen egy K betű jelzi Károly bácsit, aki fehér ingben, sötét rövidnadrágban álldogál a kép bal oldalán. Érdemes megfigyelni a járókelők öltözékét, használati tárgyaikat.

Egykor és most

Most induló sorozatunkban olyan hódmezővásárhelyi régi utcákat, épületeket, tereket mutatunk be – olykor személyes történeken keresztül -, amelyek még ma is léteznek, de az évek alatt jelentős változáson estek át. 

 
- A felvétel 1927 vagy 1928-ban készült a Szerencse és a Damjanich utca sarkán - emlékszik vissza a Szentesen ma is köztiszteletnek örvendő nyugalmazott növénynemesítő-, egy vándorfotós éppen akkor terelte a járókelőket a szatócsbolt elé, amikor én odaértem. Persze a bámészkodók szívesen álltak modellt a fotósnak, hiszen nem mindennapi látvány volt akkoriban a fényképezőgép. Mi a Szerencse utca 19. szám alatt laktunk, ma is áll a nagymamáék háza, igaz, a házszám azóta változott a közigazgatás miatt. Tóth Sámuel szatócsboltja mellett még két másik bolt is tisztességesen megélt a környéken. Ezt onnan tudom, hogy a nagymamáéknál nevelkedtünk az öcsémmel, Jenővel egészen addig, még ők le nem estek lábról. Gyakori vendégek voltunk a kereskedésben, ahol bort, pálinkát is mértek, persze bennünket az édesség vonzott leginkább – mosolyog Károly bácsi, aki büszkén őrzi az ismeretlen fotós által készített helytörténeti értékkel is bíró ereklyét.

Egykor és most Vásárhelyen.
Egykor és most Vásárhelyen.

Olvasóink írták

 • 12. zsoca89 2012. november 27. 20:37
  „Itt lakom!”
 • 11. booo 2012. november 23. 17:32
  „Ilyen témájú írásokat szívesen olvasnék! Sokkal jobb mint a sok agitációs és propaganda cikk.
  Ez nekem is tetszett!”
 • 10. tams073 2012. november 22. 22:19
  „Nagyom jó cik tetszik ilyet sokat ne a polgármester ajnározása legyen meg a kulturáli negyed szajkozása köszönöm ezt az irást.Magam egy sarokkal arébb lakom ott régen a kopasz pék volt ha valakinek van fotoja kérem jelezze megköszönném. tams073@gmail.com”
 • 9. tiger13 2012. november 22. 15:10
  „Szerintem az is elgondolkodtató, hogy Hmvhelyen élt sok olyan ember, aki feledésbe merült (pl. Kárász József, Bibó
  Lajos, Horváth Mihály). Igazságtalan és méltatlan, hogy napjainkban sztárolnak olyan embereket, akik nem is tettek semmi értékeset ( 2-3 hónapig laktak egy "villában") és ebből jól megélnek. Azok pedig akik öregbítik a város nevét sokszor szegény körülmények közt élnek. Szerintem ez igazságtalan és erről is lehetne mit írni.”
 • 8. portis@vipmail.hu 2012. november 22. 09:36
  „7. tobaccoroad 2012.11.21. 18:17

  Pedig ellehetne gondolkozni azon, hogyan lett az 1920-ban gazdaságilag virágzó Hódmezővásárhelyből 90 év alatt
  egy elöregedett település, ahol a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Külön érdekes hogy a rendszerváltozás
  ezt a hanyatlást nem állította meg, hanem ellenkezőleg, éppen hogy felgyorsította.”
 • 7. tobaccoroad 2012. november 21. 18:17
  „Nagyon jó cikk,végre ennél papika és ... barátai nem fröccsögnek....”
 • 6. xenopus 2012. november 21. 17:19
  „Végre egy rendes, érdekes cikk! Jó lenne ilyeneket is olvasni!
  Jó egészséget Károly bácsinak!”
 • 5. getback 2012. november 21. 16:49
  „Gratulálok nagyszerű téma,de miért csak kéthetente?NAPONTA!!!”
 • 4. sultane 2012. november 21. 16:12
  „Köszi a képet! :-)”
 • 3. Beroesz 2012. november 21. 13:23
  „Nagyszerű cikk, nagyszerű kép!”
 • 2. balihoho 2012. november 21. 12:01
  „1967-ben kezdtem el fotózni, és már akkor megtanultam, megtapasztaltam a legtöbb amatőr, máig tapasztalható hibáját. Nem írják rá a fénykép hátuljára, a fotó, fénykép pontos keletkezési dátumát, és a helyszínt! Dátum hiányában a fénykép értéke vitás lehet. igaz, nálam is van néhány régi felvétel, de nincs dátum, mivel nem én exponáltam. Régiségére jellemző, hogy a negatív, üveglemez, és kora ellenére jó másolatot tudtam róla készíteni, viszont helyszín, időpont ismeretlen.”
 • 1. sultane 2012. november 21. 08:52
  „Ebből a cikkből csak a "most" hiányzik (legalább egy képen) :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magashegyi Underground-turné Hódmezővásárhelyen

Kisorsoltuk a páros belépőt Magashegyi Underground hódmezővásárhelyi, november 21-i fellépésére! Ön nyert? Tovább olvasom