Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Egykor üstökben főtt a lekvár a Cseresnyésben

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Cseresnyés-kollégium elődjét, a Tanyai Tanulók Otthonát 1938-ban alapították. Vári Ernőt egy évvel később vették fel.
Vári Ernő az úgynevezett mágocsoldali iskolában, amely Vásárhelyhez tartozott, járta ki a hat elemit még a harmincas években. Családja ezt követően közelebb költözött a városhoz, a mostani Erzsébeti úti gépjavító állomással szemben vásároltak egy tanyát, amely közel 5 kilométerre volt Vásárhelytől.

– A Tanyai Tanulók Otthonát 1938-ban alapították a református ótemplom mellett, a mai nyolcvan lakásos bérház helyén. Egy évvel később engem is felvettek ide. Édesapám kérésére azonban nem lettem bentlakó, hanem a tanyáról jártam be, mert segíteni kellett otthon – emlékezett vissza a múltra Ernő bácsi.

Vári Ernő még nem a mostani kollégiumi épületben lakott, hanem a Holló utcaiban Fotó: Tésik Attila
Vári Ernő még nem a mostani kollégiumi épületben lakott, hanem a Holló utcaiban Fotó: Tésik Attila

Tizenhárom évesként úgy tanult – miután megírta a szobában az írásbeli leckét –, hogy kihajtotta teheneiket a töltésoldalba, vitte magával a tankönyveket, s közben vigyázott a jószágra. Érettségi előtt azonban úgy döntött, jól felkészülni csak úgy tud, ha tényleg beköltözik a kollégiumba. Így az 1946–47-es tanévben már bentlakó Cseresnyés lett. Akkoriban csak azt vették fel, aki a Bethlen-gimnáziumban tanult – Vári Ernő is ott érettségizett.

Tárlat, évkönyv

A jubileumát most ünneplő oktatási intézményben emlékbizottságot hoztak létre, hogy az koordinálja a jubileumhoz kapcsolódó eseményeket. A 9 fős testület, amelynek Vári Ernő is a tagja, többek között tárlatot szervez, amelyen egykori és mai diákok képzőművészeti munkáit állítják ki, emellett évkönyvet is kiadnak, valamint kisebb-nagyobb jubileumi programot is terveznek.

– Három fiútestvérem volt, ők mindannyian dolgoztak. A két bátyám a gazdaságban, az öcsém pedig géplakatosként a városban. Csak egyedül én voltam a kenyérpusztító – mesélte mosolyogva. Amikor beköltözött, már nem Tanyai Tanulók Otthonának, hanem Cseresnyés Népi Kollégiumnak hívták az intézményt, s a korábbi helyet kinőve a Holló utcai megüresedett református elemi iskola épületében alakították ki a diákszállást. Vári Ernő volt akkor a legidősebb a több mint 30 kollégista közül. Most pedig a hetvenéves alapítását idén ünneplő intézmény legidősebb egykori diákja lett Ernő bácsi.

Az ótemplom melletti kollégiumban még nyulat is tenyésztettek, illetve disznót is hizlaltak a diákok, mert akkora volt a szegénység, hogy csak így tudták magukat ellátni. A Holló utcában azonban Vári Ernőék csak növénytermesztéssel foglalkoztak: krumplit, babot és borsót termeltek a konyhájukra. Egyik diáktársuk nagymágocsi volt, aki az ottani postás révén többkosárnyi szilvához jutott, amit a kollégium otthonában hatalmas üstökben főztek. Ugyanis a reggelijük és ebédjük nagy része lekváros vagy zsíros kenyér volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béla cigány hegedűjét is őrzik a vásárhelyi Tornyaiban

Hódmezővásárhely - Béla cigány hegedűje és zsebórája, Tornyai János festődoboza – csupán néhány személyes tárgy azok közül, amelyek adományozás útján a vásárhelyi Tornyai János Múzeum helytörténeti gyűjteményébe kerültek. Tovább olvasom